Recunoaște, nu e pentru prima oară când auzi acest termen sau despre acordurile între gentlemeni ori înțelegerile de onoare. Exact, toate au același sens și aceeași explicație. Un „Gentlemen’s agreement” este, de fapt, o înțelegere informală, nescrisă și neoficială, bazată pe încredere reciprocă, respect și bună-credință, în care părțile implicate…
Mai multVrei să ai mai multe joburi în același timp și să-ți suplimentezi veniturile? Pentru aceasta trebuie însă să știi câte contracte poți avea simultan și ce impozite trebuie să plătești. Conform Codului Muncii, oricine poate avea mai multe contracte de muncă. Totuși, pentru că timpul într-o zi sau săptămână este…
Mai multPoate beneficia de pensia pentru limită de vârstă o persoană care nu a lucrat oficial nici măcar 15 ani în țara noastră? Să știi că e posibil. Singura condiție este să cotizezi. Aceasta înseamnă să procuri ani de stagiu de cotizare, condiție obligatorie pentru a putea beneficia de pensia pentru…
Mai multCum ar fi să ai la dispoziție o „bază de angajați”, la care să apelezi atunci când nu faci față volumului de muncă sau când ai obținut un nou proiect temporar, pentru care ai nevoie de muncitori suplimentari? Ar fi o soluție salvatoare, nu-i așa? Ei bine, despre necesitatea unor…
Mai multÎnceputul anului 2025 vine cu mai multe modificări legislative legate de domeniul salarizării. În articolul de astăzi, îți prezentăm detaliat toate noutățile, astfel încât să fii la curent cu noile prevederi. În premieră, țara noastră aplică un salariu minim doar pentru sectorul real al economiei, care este mai mare decât…
Mai multPersoanele care se asigură în mod individual pot achita, începând cu 1 ianuarie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2025. Valoarea poliței pentru acest an a rămas la nivelul anului trecut - 12.636 de lei. Persoanele care aleg să achite prima de asigurare medicală…
Mai multAngajații din sectorul bugetar și privat vor beneficia de o scutire personală mai mare cu 10%, începând cu anul viitor, care va ajunge până la 29.700 de lei. Totodată, vor fi deduse cheltuielile pentru studiile copilului în mărimea unui salariu mediu pe economie, care în acest an constituie 13.700 de…
Mai multDin 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind astfel dolarul american. Banca Națională susține că această schimbare va reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare, aducând beneficii economiei și contribuind la…
Mai multTu știi ce drepturi ți se cuvin pentru vechimea în muncă? Ei bine, dacă nu știai, angajații care au mai mulți ani de lucru în spate se pot bucura de mai multe avantaje la locul de muncă. De aceea este important să ții cont de ele pentru a fi răsplătit…
Mai multÎn timp ce majoritatea salariaților se bucură de o zi liberă și celebrează Crăciunul pe stil nou, mulți dintre lucrătorii medicali, pompierii, salvatorii, agenții de patrulare, polițiștii de frontieră, bucătarii, conducătorii de troleibuze și autobuze, vânzătorii și jurnaliștii din țara noastră muncesc de zor pentru a face față volumului crescut…
Mai multDin 2025, fiecare familie, care va beneficia de ajutor social, va fi identificată și evaluată în mod individual, în baza unui management de caz. Decizia a fost luată de Guvern, care a adoptat o hotărâre în acest sens. Autoritățile își propun să reducă numărul de plăți, dar și să responsabilizeze…
Mai multDeși au cerut o creștere cu 30%, din noul an, profesorii vor primi salarii mai mari cu 9%, iar lucrătorii medicali - cu 15%. Prevederile se regăsesc în Legea bugetului de stat pentru anul 2025, care a fost votată de Guvern și aprobată de Parlament în prima lectură. Sindicatele din…
Mai mult