Vacanță în siguranță. Ce trebuie să conțină trusa medicală pentru drum?
09-07-2024 2636

Vacanță în siguranță. Ce trebuie să conțină trusa medicală pentru drum?

Ești deja cu gândul la vacanță? Ai ales destinația? Ți-ai făcut și bagajele? Dacă da, acest articol este exact pentru tine! Pe lângă costumul de baie, pălăria și crema pentru protecție solară, în valiză trebuie să ai și medicamente, pentru a fi mereu în siguranță și a te bucura din plin de vacanță. Doar că, trebuie să fii foarte atent la tipurile de preparate pe care le poți lua cu tine. Stai liniștit, și de această dată îți venim în ajutor cu informații importante și verificate, care îți vor fi de mare ajutor. 

Ce medicamente NU trebuie să lipsească din bagaj? 

O trusă de medicamente bine pregătită poate transforma orice călătorie într-o experiență sigură și plăcută. Înainte de a-ți face bagajul, gândește-te la zona geografică pe care urmează să o vizitezi și la ceea ce s-ar putea să găsești ori să nu găsești acolo. Discută cu medicul tău pentru a-i cere sfatul înainte de a pleca în concediu, dacă nu ești sigur de ce trebuie să iei în bagaj, ca să ai o călătorie plăcută și lipsită de griji din punct de vedere al medicamentelor. Desigur, s-ar putea ca nu toate aceste lucruri și medicamente să fie relevante ori necesare pentru tine sau pentru planurile de vacanță. Însă, în linii mari, din trusa de medicamente pentru vacanță nu trebuie să lipsească:

  • medicamente pentru diaree;
  • antiacide;
  • antihistaminice;
  • medicamente pentru durere şi febră;
  • picături pentru nas şi supresoare pentru tuse;
  • pansamente, leucoplast;
  • termometrul.

Păstrează medicamentele în ambalajele originale, pentru a evita confuziile și pentru a avea instrucțiunile la îndemână sau folosește o trusă specială de prim ajutor compactă și organizată. Cele mai frecvente afecțiuni în călătoriile de vară sunt infecțiile respiratorii, intoxicaţiile alimentare şi insolaţia.  

Medicamente interzise 

Potrivit Serviciului Vamal, unele pastile sunt interzise în străinătate şi trebuie să deții o reţetă eliberată de medic. Nici cantitatea de medicamente nu trebuie să depășească necesarul pentru tratament pe perioada călătoriei.

„Medicamentele fac parte din categoria bunurilor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar cu o condițe - cantitatea pe care o ai în bagaje n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație sau pe perioada călătoriei. O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoțite și de o rețetă în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare. Chiar dacă în alte țări medicamentele ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante sunt vândute fără prescripție medicală, în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă medicală”, anunță Serviciul Vamal.

Potrivit legislației naționale, introducerea în țară a substanțelor respective este calificată drept contrabandă și poate fi pedepsită cu închisoare, pe un termen de până la 8 ani. Prin urmare, ești obligat să faci rost de aceste medicamente doar în baza unei prescripții medicale, eliberată de medici specialiști. Lista completă a substanțelor stupefiante și psihotrope supuse controlului este indicată în Hotărârea Guvernului nr. 79/2006.

Totodată, în cazul în care călătorești pe calea aeriană, trebuie să consulți și reprezentanții companiei aeriene despre normele sau eventualele restricții impuse cu privire la transportarea medicamentelor. Medicamentele se declară verbal şi nu se percep taxe. Vameșii ne recomandă să fim atenţi şi la medicamentele pe care le aducem din străinătate. În perioada estivală, persoanele care se întorc de la odihnă aduc din ţările vizitate medicamente în cantităţi exagerate. De foarte multe ori, acestea nu sunt omologate în Republica Moldova, adică nu sunt recunoscute de autoritățile de la noi, iar ca urmare, nu pot fi admise în țară pentru administrare. 

La plajă cu pisica sau câinele?

Nu te poți despărți de câinele sau pisica ta nici pe perioada vacanței? Ei bine, nu mai căuta un hotel pentru animale sau un prieten care să îngrijească de patrupedul tău în lipsa ta. Citește cu atenție recomandarea Serviciului Vamal pentru a putea lua animalul de companie cu tine.

„Persoanele fizice pot călători împreună cu animalele de companie, doar că la traversarea frontierei este necesar să fie îndeplinite condițiile stabilite în Norma sanitar-veterinară privind circulația necomercială a animalelor de companie, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 660/2022. Animalele de companie pot fi introduse în Republica Moldova doar prin posturile vamale unde sunt amplasate posturi de inspecție la frontieră a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Atenție! Numărul maxim de animale de companie care pot să însoțească proprietarul sau o persoană autorizată, în timpul unei singure circulații necomerciale, nu poate fi mai mare de cinci”, punctează Serviciul Vamal.

Concomitent, îți recomandăm să consulți în prealabil și regulile de călătorie cu animale de companie în Uniunea Europeană:

Parfumul din vacanță

Știm, vacanța este plină de tentații: de la cele alimentare, până la cele vestimentare. La întoarcere, vrei să aduci acasă ceva care să-ți amintească de emoțiile trăite în călătorie. Mulți optează pentru o bijuterie, dar și mai mulți pentru un parfum sau o apă de toaletă. Partea bună este că poți introduce în țară parfumuri și ape de toaletă indiferent de valoare și cantitate, doar că ești obligat să le declari Serviciului Vamal și să achiți drepturile de import aferente. 

„În cazul în care parfumurile sau apele de toaletă fac parte din bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o țară străină, acestea sunt scutite de drepturi de import, cu condiția ca să nu fie introduse în scopuri comerciale şi valoarea lor intrinsecă să nu depășească 300 euro de persoană, în cazul transportului terestru sau 430 euro, în cazul transportului aerian”, punctează Serviciul Vamal.

Știm că te întrebi: nu ar fi mai ieftin să le expediezi prin poștă? Și pentru astfel de cazuri există reglementări legale. Întrucât sunt foarte detaliate, te lăsăm să le descoperi aici.

Cum să-ți protejezi locuința de hoți în timpul vacanței de vară?

Aproape de final, venim cu câteva recomandări care te-ar ajuta să-ți protejezi locuința. Oricât de dureros nu ar fi, vacanța nu durează la nesfârșit, de aceea, casa trebuie să fie în siguranță atunci când revii din călătorie. Vara nu este doar perioada vacanțelor, dar și cea în care hoții devin cei mai activi. Cele mai multe spargeri de locuințe se comit în lunile de vară, potrivit datelor de la poliție. Iată câteva recomandări de la oamenii legii:

  • Fii cât mai discret. Nu anunța public că pleci de acasă o perioadă mai lungă. 
  • Înștiințează un vecin de încredere că ești plecat.
  • Depozitează obiectele de valoare în locuri sigure.
  • Instalează un sistem de alarmă sau de supraveghere video.
  • Blochează accesul ușor la proprietate. Îndepărtează scările, uneltele sau alte obiecte care ar putea fi folosite pentru a pătrunde în casă.

De ce trebuie neapărat să mergi în vacanță? 

Vacanțele regulate au fost asociate cu creșterea sănătății generale și a gradului de satisfacție, prin îmbunătățirea echilibrului între viața personală și cea profesională. Concediul scade nivelul de presiunea a timpului resimțit la job și oferă o mai bună perspectivă asupra planurilor de viitor. Studiile arată că, dacă îți iei liber câteva zile să mergi într-o călătorie, vei putea fi, de fapt, mult mai productiv la întoarcere. Totodată, angajații au raportat că după vacanță, sarcinile pe care le aveau de făcut păreau mult mai puțin stresante. Când ești productiv, ești și mai fericit, iar când ești fericit, lucrezi din plăcere!

De ce unii angajați nu vor să plece în vacanță? 

Răspunsul este mult mai simplu decât crezi. Din frică. Da, da, ai auzit bine. Le este frică:

  • că sarcinile pe care le vor avea de făcut la întoarcere vor fi mult prea multe;
  • să nu piardă ceva important sau să nu se producă ceva important în lipsa lor;
  • să nu fie percepută absența lor într-un mod negativ de către colegi sau administratori;
  • să nu fie concediați la întoarcere;
  • să fie considerați neimportanți, iar colegii să nu le simtă lipsa.

Care ar fi soluția în astfel de situații? Managerii ar trebui să convingă angajații să-și folosească concediul plătit, de fiecare dată când este posibil. Acest lucru nu doar îl va ajuta pe salariat, dar va avea beneficii mari la nivelul companiei, crescând productivitatea angajaților și implicarea acestora în muncă. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii 

Acum că ești informat despre toate riscurile și pericolele care pot fi prevenite, poți merge liniștit în vacanța binemeritată. Bucură-te de fiecare moment de liniște, distracție sau deliciu culinar din locul în care ai ales să mergi, pentru a-ți încărca bateriile și pentru a reveni în forță la muncă. Soarele, nisipul fin, valurile mării sau adierea vântului de munte au efecte miraculoase asupra sănătății și bunăstării psihologice, mai ales asupra performanței angajaților, care poate fi valorificată, ulterior, la maxim, la locul de muncă. Așadar, nu-ți rămâne decât să te eliberezi de gânduri și să savurezi clipa. Ne reauzim când revii din vacanță!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?