Bacalaureatul sau „examenul de maturitate” este cel mai important test din viața academică a elevilor, care poate influența direct ambițiile profesionale ale acestora. Chiar dacă majoritatea elevilor prioritizează susținerea bac-ului și alocă multe resurse pentru pregătirea de examen, se întâmplă cazuri în care elevii nu susțin bacalaureatul și sunt nevoiți să amâne depunerea actelor la facultate. Totuși, dacă te afli în această situație și cauți un loc de muncă, trebuie să știi că sunt multe oportunități de angajare unde diploma de bacalaureat nu este obligatorie. Înainte să le detaliem, ținem să te încurajăm că abilitățile tale personale au un rol cheie în dezvoltarea carierei și nu sunt mai puțin importante decât cunoștințele obținute la facultate sau școală. De asemenea, dacă dai dovadă de perseverență, poți să avansezi la oricare loc de muncă. Citește în continuare top joburi la care te poți angaja fără diplomă de bacalaureat.
Industria HoReCa este în ascensiune în Moldova, iar chelnerii buni, dedicați jobului și care sunt dispuși să lucrezi mult timp, nu doar pe durata verii, sunt la mare căutare. Salariul pentru această poziție începe de la 8.000 lei și poate crește până la 15.000 lei. Pe lângă beneficiile standard oferite de angajator, jobul de chelner îți oferă posibilitatea să lucrezi în ture și să ai uneori mai mult timp liber, dar și oportunități de creștere profesională. De exemplu, cu timpul poți avansa la funcția de administrator/administratoare, dacă ai o atitudine profesionistă și ești deschis/ă spre învățare continuă.
Chiar dacă statutul de muncitor necalificat nu este neapărat un job, îți recomandăm să „tragi cu ochiul” peste pozițiile vacante. În cazul în care termenul de necalificat te descurajează, atunci trebuie să știi că lucrătorii din domeniul serviciilor au un rol cheie în buna funcționare a industriilor. Mai mult decât atât, salariile cresc pentru aceste poziții și uneori poți să negociezi să ai un program flexibil de muncă sau part-time. În această categorie îți propunem joburile de hamal, personal de întreținere ori muncitor auxiliar.
Jobul de vânzător/consultant și/sau casier este o altă opțiune și eventual, îți poți îndeplini un vis din copilărie, dacă obișnuiai să te joci la mașina de calcul cu bile. Această poziție poate fi potrivită pentru tine dacă ești deschis/ă la interacțiunea cu alți oameni, ești empatic/ă și altruist/ă. Lipsa diplomei de bacalaureat și a cunoștințelor în domeniu nu reprezintă neapărat o problemă, deoarece vei beneficia de instruire. Salariile medii pentru această poziție sunt de circa 8000 - 9000 lei, însă trebuie să fii pregătit/ă să lucrezi mai multe ore. Unele magazine au program zilnic de 12 ore de muncă, inclusiv în weekend, dar vei avea orar de lucru în ture. Apropo, la unele anunțuri de pe delucru.md, din această categorie, poți să aplici fără CV.
Rămânem în acest domeniu, că mai avem o recomandare - poziția de manager/ă de vânzări. Salariile, responsabilitățile și oportunitățile sunt mai mari, la fel și efortul, pe care trebuie să-l depui ca să avansezi.
Funcția de operator aduce cu sine o serie de lecții, care-ți vor prinde bine în carieră. De exemplu, vei învăța să asculți activ, să comunici cu diferite tipuri de oameni, să adresezi corect întrebări și să transmiți fluent și într-un timp scurt mesajul necesar. Pe lângă asta, vei învăța să iei rapid decizii, să faci multitasking și să-ți asumi responsabilități. Știm că aceste „lecții” nu se predau la școală, dar sunt foarte importante. Salariile în această nișă sunt diferite, în funcție de abilitățile tale. De exemplu, dacă știi limba engleză ori altă limbă străină, ai șanse mari să ridici un salariu mediu de 10.000 lei și să-ți asiguri o carieră de durată în companie.
Funcția de office manager este esențială pentru coordonarea eficientă a activităților și resurselor într-un birou sau mediu de lucru similar. Responsabilitățile obișnuite ale unui office manager includ supravegherea activităților zilnice, gestionarea spațiului de lucru, administrarea resurselor și coordonarea întâlnirilor și evenimentelor. Evident, pentru a obține acest job ai nevoie de mai multe soft skills, printre care: abilități de organizare și de planificare, cunoștințe în utilizarea computerului, abilități de relaționare, gândire analitică și adaptabilitate.
Totodată, dacă îți dorești să înveți mai mult și să te aventurezi într-un domeniu absolut nou, îți recomandăm câteva dintre profesiile viitorului. De exemplu, dacă absolvești câteva cursuri (dar atenție, trebuie să fie cu adevărat bune și de încredere), poți să devii designer, content manager, social media manager sau specialist IT. Lista este tare lungă, important să ai dorință și să cauți jobul potrivit pe delucru.md.
Pe site-ul nostru avem de lucru pentru toată lumea și la înregistrare nu cerem diploma de bac, însă dacă ești elev/ă îți recomandăm să prioritizezi studiile. Diploma de bacalaureat nu este „doar un certificat, pe care nimeni nu-l cere”, ci este prima ta dovadă de muncă și perseverență.