Un nou tip de concediu în Republica Moldova: concediul de îngrijitor
12-02-2024 1920
Timp de citire: 2 min.

Un nou tip de concediu în Republica Moldova: concediul de îngrijitor

Angajații care vor îngriji de o rudă bolnavă ar putea beneficia de 5 zile libere. În Codul Muncii urmează să fie introdus un nou tip de concediu pentru îngrijirea unei rude bolnave sau a unei persoane bolnave care locuiește în aceeași locuință cu salariatul. Prevederile se conțin într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul de lege, care a fost supus dezbaterilor publice, prevede introducerea unui nou articol în Codul Muncii. Mai exact, este vorba despre articolul 123 cu indicile 1 care stipulează acordarea unui concediu neplătit pentru îngrijirea unei rude sau a unui membru din gospodărie. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, concediul se va acorda la cererea salariatului și poate avea o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Prin rude se înțelege fiul, fiica, mama, tata sau soțul/soția unui salariat sau un membru din gospodăria angajatului care se confruntă cu probleme medicale grave. Conform dispozițiilor Codului Muncii, nu poate fi dispusă concedierea salariatului pe perioada concediului de îngrijitor.

La cerere, salariatul va anexa următoarele acte:

  • copia buletinului de identitate sau a certificatului de naștere a persoanei pentru care se solicită concediul;
  • declarația pe propria răspundere a salariatului, din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul îi oferă îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași locuință cu acesta cel puţin pe perioada concediului de îngrijire;
  • certificatul confirmativ cu privire la problema medicală gravă, eliberat de instituția medico-sanitară.

„Modificarea propusă rezidă din necesitatea asigurării coordonării măsurilor ce se impun în vederea armonizării cadrului legislativ național la legislația europeană, ca temei fiind Acordul de Asociere între Republica Moldova și UE”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege. 

Potrivit prevederilor Codului Muncii, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata acestuia. Pentru acest tip de concediu, legea nu prevede nicio perioadă minimă de vechime în firmă sau muncă. Angajatorii nu pot refuza să acorde acest drept salariaților. În caz contrar, riscă să fie sancționați. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie aprobat de Guvern și Parlament.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?