Toate tipurile de indemnizație la care au dreptul familiile cu copii
23-05-2024 6112

Toate tipurile de indemnizație la care au dreptul familiile cu copii

Copiii sunt comoara de preț a fiecărui părinte. Ei nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiți, doar de dragostea și grija adulților. Doar că, această grijă presupune de multe ori resurse financiare, iar lipsa acestora poate crea mult disconfort, dar și situații tensionate în familie. Nu dispera! Statul are grijă de tine și oferă mai multe tipuri de indemnizații pentru familiile cu copii, chiar dacă acestea nu sunt încadrate în câmpul muncii. În ultima perioadă, au fost lansate mai multe modificări în domeniul prestațiilor sociale, în mod special pentru părinții cu copii, printre care: acordarea concediilor salariaților care au adoptat copii sau i-au luat în plasament, extinderea perioadei concediului paternal până la 15 zile, majorarea indemnizației unice la nașterea copilului până la 20 mii lei, lansarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor. Dar, să le luăm pe rând. 

Indemnizaţie unică la naşterea copilului

Așa cum era firesc, am început cu „începutul”, adică cu indemnizația unică la nașterea copilului, care în prezent constituie 20.000 lei pentru fiecare copil născut viu. Acest tip de indemnizație a crescut semnificativ, comparativ cu anul trecut. Mai exact cu 9.068 de lei. Această alocație se oferă după ce bebelușul a fost înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenţiei Servicii Publice. În premieră, din acest an, indemnizația unică la naşterea copilului se stabileşte mamei, din oficiu, în baza datelor privind nașterea copilului, disponibile în Registrul de Stat al Populației, fără necesitatea depunerii unei cereri în acest sens, așa cum era anterior.

Atenție! Dacă mama nu ridică plata în decursul a 12 luni consecutive, aceasta se suspendă. Cum ar putea totuși părintele intra în posesia banilor? Foarte simplu. Părintele poate depune o cerere la casa teritorială de asigurări sociale. Alocația se achită retroactiv pentru o perioadă de 3 ani premergători datei adresării.

Indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului de până la 2 ani

Părintele care are un copil de până la 2 ani poate beneficia de o indemnizaţie lunară pentru îngrijirea acestuia, chiar dacă nu lucrează și nu este asigurat. Această alocație se acordă pentru fiecare copil, din momentul nașterii acestuia. În prezent, cuantumul acestei indemnizații constituie 1.000 lei lunar. De la începutul acestui an, indemnizația lunară se stabileşte mamei, iar în cazul în care ea nu întruneşte condiţiile necesare - tatălui, din oficiu, în baza datelor privind nașterea copilului, disponibile în Registrul de Stat al Populației, fără necesitatea depunerii cererii de către aceştia.

În cazul tutorelui, cererea de acordare a indemnizaţiei se depune la casa teritorială de asigurări sociale din apropierea domiciliului solicitantului ori al soţului/soţiei, cu anexarea următoarelor acte: 

  • actul de identitate al solicitantului de indemnizaţie (în original şi în copie);
  • certificatul de naştere al copilului (în original şi în copie); 
  • dispoziția autorității tutelare teritoriale privind plasamentul copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

Indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului pentru persoanele asigurate

După cum prevede și denumirea alocației, acest tip de indemnizație este acordat doar persoanelor asigurate. O altă condiție este ca acestea să dispună de un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani. Dacă însă nu atinge acest coeficient, părinții au dreptul la indemnizaţia respectivă, doar dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni, în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului/datei emiterii dispoziției de încredințare a copilului adoptabil/datei încuviințării adopției ori emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciu de tutelă/curatelă.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă unuia dintre părinţii asiguraţi şi liber-profesioniştilor ce practică activitate în sectorul justiţiei, conform următoarelor opţiuni:

  • din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate şi până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani;
  • din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate pentru o perioadă de 24 luni. Pentru perioada după expirarea celor 24 de luni şi până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă;
  • din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate pentru o perioadă de 12 luni. Pentru perioada după expirarea celor 12 de luni şi până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă;
  • în cazul în care femeia asigurată nu beneficiază de indemnizaţie de maternitate, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte de la data naşterii copilului, cu excepţia cazurilor de adopţie sau plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă, când indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte de la data emiterii deciziei de adopţie sau plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

Cum este stabilită această indemnizație? Din ianuarie 2024, alocația lunară pentru creșterea copilului se stabileşte din oficiu, în baza datelor privind nașterea copilului, disponibile în Registrul de Stat al Populației și conform opțiunii „din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului”, fără necesitatea depunerii cererii de către unul dintre părinți. Ulterior, opțiunea stabilită din oficiu poate fi modificată o singură dată, în baza cererii beneficiarului (mama sau tata) depusă până la data la care copilul împlinește vârsta de un an. Cererea în acest sens poate fi depusă la casa teritorială de asigurări sociale din preajma domiciliului unuia dintre părinți sau prin cererea electronică în cadrul serviciului „e-Cerere Indemnizații adresate familiilor cu copii”.

În cazul opţiunii:

  • „până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului”, cuantumul indemnizaţiei lunare constituie 30% din baza de calcul, pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).
  • „pentru o perioadă de 24 luni”, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului constituie 60% din baza de calcul, pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate pentru primele 12 luni de la acordarea iniţială a concediului pentru îngrijirea copilului şi 30% din baza de calcul, pentru fiecare copil pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate.
  • „pentru o perioadă de 12 luni”, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului constituie 90% din baza de calcul, pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul triplu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate pentru primele 12 luni de la acordarea iniţială a concediului pentru îngrijirea copilului.

În cazul unuia dintre părinți, liber-profesionistului ce practică o activitate în sectorul justiției sau persoanei asigurate care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației lunare pentru creșterea copilului. În cazul bunicului, bunicii, altei rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se calculează din venitul asigurat al solicitantului de indemnizație lunară pentru creșterea copilului. 

Indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea gemenilor sau a mai multor copii născuţi dintr-o singură sarcină, până la vârsta de 3 ani.

Acest tip de alocație a fost introdus în Republica Moldova în 2017. Indemnizația se acordă părinților dacă dintr-o singură sarcină în familie s-au născut cel puţin 2 copii vii:

  • de la data naşterii copiilor;
  • în cazul adopției sau plasării copiilor în serviciul de tutelă/curatelă - de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței de judecată privind încuviințarea adopției, respectiv, de la data emiterii dispoziției privind plasamentul copiilor în serviciul de tutelă/curatelă.
  • pentru fiecare copil născut viu;
  • cu condiţia că copiii au fost înregistraţi la subdiviziunea competentă a Agenţiei Servicii Publice;
  • indiferent dacă persoana desfăşoară activitate de muncă.

Cuantumul indemnizaţiei lunare constituie 50% din mărimea indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, la data naşterii copilului. Aceasta înseamnă că mărimea alocației este de 500 de lei lunar.

Indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil

În continuare vom vorbi doar despre alocațiile acordate salariaților care au adoptat sau luat în plasament copii. Indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil se acordă persoanelor asigurate, care au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei emiterii dispoziţiei de încredinţare a copilului adoptabil, pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indicată în dispoziția autorității tutelare teritoriale de încredințare, dar nu mai puțin de 60 de zile și nu mai mult de 90 de zile.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei se depune la casa teritorială din apropierea domiciliului solicitantului. Documente necesare:

  • actul de identitate al solicitantului indemnizaţiei (în original şi în copie);
  • certificatul de naştere al copilului (în original şi în copie);
  • dispoziția de încredințare a copilului adoptabil în familia adoptatorului (în original şi în copie).

Cuantumul indemnizației unice pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil constituie 60% din venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii emiterii dispoziției de încredințare a copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale.

Venitul asigurat pentru lunile incluse în determinarea bazei de calcul a indemnizației unice nu poate depăși cinci salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv, înmulțită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Salariul mediu lunar prognozat pe economie se aprobă de Guvern.

Indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al alocației.

Indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament 

Acest tip de alocație este destinat persoanelor asigurate, care au adoptat un copil sau l-au luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă. Este important ca această categorie de salariați să dispună de un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament al copilului. Alocația se acordă și în cazul în care părintele se află în concediu plătit cu o durată de până la 90 de zile la toate unitățile în care desfășoară activități. În cazul în care data acordării concediului diferă de la о unitate la alta, indemnizația se stabilește din data ultimei acordări a acestuia.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei se depune la casa teritorială, conform vizei de reședință  a solicitantului. Sunt necesare următoarele documente:

  • actul de identitate al solicitantului indemnizaţiei (în original şi în copie);
  • certificatul de naştere al copilului (în original şi în copie);
  • după caz, extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului (în original) de la toate unităţile în care desfăşoară activităţi;
  • hotărârea instanţei de judecată privind încuviințarea adopției sau dispoziția autorităţii tutelare teritoriale privind plasamentul copilului.

Cuantumul indemnizației unice pentru copilul adoptat sau luat în plasament constituie 100% venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament al copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului de peste 3 ani adoptat sau luat în plasament   

Indemnizația lunară se acordă persoanelor asigurate, care:

  • au adoptat un copil cu vârsta mai mare de 3 ani sau l-a luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă;
  • au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament al copilului;
  • se află în concediu de îngrijire a copilului de până la 6 luni la toate unitățile în care desfășoară activități.

În cazul în care beneficiarul de indemnizație se angajează, își reia activitatea de muncă, se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului adoptat sau plasat în serviciul de tutelă/curatelă, ori desfășoară activități în scopul obținerii de venit, indemnizația stabilită nu se suspendă.

Dacă asiguratul adoptă doi sau mai mulți frați sau îi ia în plasament, de dreptul la indemnizație lunară beneficiază, la cerere, concomitent ambii părinți asigurați. Fiecare asigurat beneficiază de dreptul la indemnizație pentru copilul de care îngrijește nemijlocit. Pentru unul și același copil se stabilește o singură indemnizație.

 Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială din zona domiciliului solicitantului. Acte necesare:

  • actul de identitate al solicitantului indemnizaţiei (în original şi în copie);
  • certificatul de naştere al copilului (în original şi în copie);
  • după caz, extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului (în original) de la toate unităţile în care desfăşoară activităţi;
  • hotărârea instanţei de judecată privind încuviințarea adopției sau dispoziția autorităţii tutelare teritoriale privind plasamentul copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

Cuantumul indemnizației constituie 60% din baza de calcul al indemnizației de asigurări sociale din venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament al copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale.

Indemnizația lunară se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al acesteia.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

După cum ai observat și tu, statul nu doar că susține și încurajează familiile să nască copii, dar promovează și stimulează intens adopția și serviciul de plasament, acordând familiilor care recurg la acest pas, multiple înlesniri. Te îndemnăm să citești și să recitești cu atenție acest articol și să-l salvezi în notițele tale, pentru a reveni la el ori de câte ori ai nevoie să verifici informațiile legate de tipul de indemnizație la care aspiri sau de care urmează să beneficiezi.

Din acest an, toate indemnizațiile pentru familiile cu copii se stabilesc de către Casa Națională de Asigurări Sociale automat din oficiu, în baza datelor obținute de la Agenția Servicii Publice, fără ca părinții să depună o cerere online sau să se deplaseze la casa teritorială de asigurări sociale. Măsura are ca scop simplificarea procesului de acordare a prestațiilor sociale. 

...

Elena Țîbîrnă

Directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale

„Începând cu 1 ianuarie, 2024, deja toate indemnizațiile pentru familiile cu copii se stabilesc în mod proactiv. Ne-am dat seama că nu toate familiile din țară își cunosc drepturile și unica modalitate la care ne-am gândit a fost să stabilim singuri această indemnizație, fără ca familia cu copii să suporte anumite cheltuieli legate de deplasare sau să-și facă griji cu cine să lase copilul ca să vină să depună o cerere. Astfel, în colaborare cu Agenția Servicii Publice, care este prima instituție care documentează nașterea unui copil, vom stabili dreptul la indemnizație din oficiu. Deci, CNAS, în baza datelor pe care le obține de la ASP, stabilește dreptul la indemnizație, emite decizia și expediază spre plată indemnizațiile respective, a menționat Elena Țîbîrnă, directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale, la evenimentul de lansare a campaniei „Indemnizații fără Bariere”. 

Opțiunea stabilită din oficiu a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii va putea fi modificată o singură dată la cererea beneficiarului, depusă în mod electronic sau la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu al unuia dintre părinți. Cererea poate fi depusă până la data împlinirii vârstei de un an a copilului, conform uneia din următoarele opțiuni: pentru o perioadă de 24  de luni sau pentru o perioadă de 12 luni.  

Din 1 ianuarie 2024, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se stabileşte unuia dintre părinții asigurați fără condiția aflării în concediu pentru îngrijirea copilului. Totodată, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soţii asiguraţi, care va determina un cuantum mai mare al indemnizaţiei. Anual, CNAS stabilește indemnizații adresate familiilor cu copii pentru circa 33 mii de beneficiari.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?