Tinerii vor fi mai motivați să se angajeze în instituțiile statului
12-04-2024 1468
Timp de citire: 2 min.

Tinerii vor fi mai motivați să se angajeze în instituțiile statului

Numărul de ore de stagiu pentru formarea și adaptarea stagiarilor a fost redus de la 720 la 480. Cabinetul de miniștri a aprobat modificările la Legea cu privire la stagiile plătite în serviciul public. În acest mod, autoritățile își propun să reducă timpul necesar și să permită integrarea mai rapidă a tinerilor specialiști în activitatea autorității publice.

Autoritățile spun că în acest mod, tinerii vor fi mai motivați să se angajeze în instituțiile statului, iar atractivitatea sectorului public va crește.

„Noile prevederi sunt necesare pentru a consolida rolul tuturor factorilor implicați în proces, pentru a spori atractivitatea serviciului public, în special a tinerilor profesioniști, pentru a motiva și încuraja angajarea acestora în sectorul public. Astfel, urmare a desfășurării primei ediții a programului de stagii plătite în serviciul public se propun a fi efectuate modificări și completări pentru a aduce claritate în aplicarea normelor”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.

Totodată, tinerii vor putea fi incluși în corpul de rezervă al stagiarilor și vor fi luați în considerare pentru posturile vacante din cadrul autorităților publice. Documentul reglementează și posibilitatea angajării persoanelor care au desfășurat programele de stagii plătite din surse externe. De asemenea, proiectul extinde lista instituțiilor în cadrul cărora poate fi desfășurat stagiul și numărul locurilor pentru stagii plătite în serviciul public. 

„Se propun ajustări privind numărul maxim de ore prevăzute pentru desfășurarea programului de stagiu. Această modificare este inclusă ca o măsură care vine în sprijinul eficientizării procesului de recrutare și selectare a stagiarilor în autoritățile publice, în scopul sporirii atractivității serviciului public în rândul tinerilor. Prin urmare, intervenția va contribui la reducerea timpului necesar pentru formarea și adaptarea stagiarilor, facilitând astfel integrarea mai rapidă a tinerilor specialiști în activitatea autorității publice, contribuind astfel la formarea unei noi generații de funcționari publici”, se menționează în proiect.

Din numărul total de locuri pentru stagii, 10% sunt prevăzute pentru persoanele cu dizabilități. Dacă această cotă nu va fi suplinită,  locurile rămase vacante se vor realoca pentru ceilalți participanți la concurs. 

„Actualizările vizează și îmbunătățirea eficienței procesului de recrutare și selecție a stagiarilor prin modificarea mecanismului de organizare a procesului de recrutare și selectare a acestora, precum și descentralizarea procesului la nivelul autorităților publice implicate în acest proces. Prin aceste modificări, se urmărește să se creeze un cadru legal optim care să motiveze și să încurajeze angajarea tinerilor profesioniști în sectorul public, contribuind astfel la revitalizarea și îmbunătățirea acestuia”, se menționează în document.

Durata unui stagiu este de maximum 480 de ore pe parcursul a cel mult șase luni consecutive. Activitățile din cadrul stagiului nu pot depăși 40 de ore pe săptămână. Perioada de stagiu poate fi prelungită cu cel mult 12 luni consecutive, din motive întemeiate, confirmate. Pentru următoarea ediție de stagii, cu recrutarea în perioada mai-iunie, sunt planificate 150 de locuri.

Stagiarul are dreptul la o bursă lunară, neimpozabilă, plătită de autoritatea gazdă, al cărei cuantum se aprobă prin legea bugetului de stat pentru anul respectiv şi care se acordă proporțional pentru 160 de ore de activitate desfășurată în timpul lunii. Persoanele cu dizabilități severe şi accentuate beneficiază de bursa prevăzută în cuantum integral pentru realizarea a 120 ore de stagiu.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?