Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași grăbiți, iar decorațiunile sunt elementul principal care îți pot transforma oficiul într-un adevărat loc magic. Împodobirea bradului și a spațiului de muncă reprezintă un motiv în plus de a petrece timp de calitate alături de colegi, dar și de a face schimb de emoții frumoase. Totuși, specialiștii ne atenționează că nu trebuie să exagerăm, deoarece ornamentele prea încărcate de culori și lumini ar putea obosi și mai mult angajații, și așa sleiți de puteri la sfârșit de an.
Decorul ne ajută să creăm un mediu cald și primitor la locul de muncă, întrucât multe birouri și oficii emană formalitate și rigiditate pe tot parcursul anului, iar bradul, clopoțeii și figurinele de sărbătoare pot relaxa puțin atmosfera sobră. O notă de decor poate crea un mediu plăcut și primitor atât pentru angajați, cât și pentru vizitatori. Decorarea birourilor în acest sezon special poate aduce o gură de aer proaspăt atât de necesară în perioada în care angajații se simt extenuați.
Natalia Rotaru-Sîrbu
Doctor în psihologie, psihoterapeut
„La finalul anului de muncă, angajații sunt obosiți, iar această stare îi face să înțeleagă că nu mai au puteri. Unii dintre ei vor în concediu, au nevoie de timp liber, vor să petreacă mai mult timp cu familia. Decorarea spațiului îi ajută să se unească, să mai aibă „răbdare” până la final de an, iar buna dispoziție și atmosfera de sărbătoare din oficiu le trezește puțin dorința de muncă”, declară Natalia Rotaru-Sîrbu, doctor în psihologie, psihoterapeut.
Potrivit studiilor, dacă ne pregătim oficiul mai repede pentru sărbători, fericirea pe care o simțim în perioada Crăciunului și Revelionului o împărțim cu ceilalți și de aceea devine una constructivă. În această perioadă, devenim mai amabili și mai prietenoși, iertăm mai ușor, suntem solidari cu ceilalți și ne apropiem mai mult de oamenii care ne înconjoară. Angajații se vor bucura de posibilitatea de a participa la crearea unui mediu festiv, iar ca urmare, legăturile dintre colegi se pot consolida, favorizând colaborarea și creșterea sentimentului de apartenență în cadrul echipei. Companiile care creează un mediu de lucru plăcut și antrenant sunt, de obicei, văzute mai atractive pentru angajații actuali și potențiali.
„Ca spirit de echipă este minunat, deoarece oamenii împodobesc bradul împreună. Pun mână la mână, fac schimb de opinii, idei. Se recomandă ca bradul să fie despodobit tot împreună, în echipă, după sărbătorile de Bobotează. Astfel, echipa își ia rămas bun de la perioada de sărbători, după care începe un an important de muncă împreună”, menționează Natalia Rotaru-Sîrbu, doctor în psihologie, psihoterapeut.
Totuși, să nu ne lăsăm prea tare duși de val, dar să deschidem larg ochii și să fim atenți la cei din jurul nostru. Pentru persoanele depresive sau anxioase, sărbătorile de iarnă pot reprezenta o piatră de grea încercare. Neatingerea sau nefinalizarea planurilor și obiectivelor stabilite la începutul anului, presiunea socială, neîndeplinirea unor așteptări, oboseala psihică sau fizică acumulată peste an, în combinație cu agitația specifică din preajma sărbătorilor de iarnă, favorizează apariția anxietății și stărilor depresive.
„La persoanele mai retrase, care sunt introverte, se pot accentua stările de depresie. Așa se explică de ce unele persoane în preajma sărbătorilor ajung la tentative de suicid sau la acutizarea stărilor depresive”, punctează Natalia Rotaru-Sîrbu.
Anterior, ți-am vorbit și despre „depresia de sărbători”, un fenomen des întâlnit, dar puțin conștientizat în țara noastră. Depresia de sărbători se manifestă adesea prin tristețe, tensiune psihică, emoțională, și este o stare temporară, sezonieră, care vine și pleacă, iar pentru cei care suferă deja de stări depresive și tulburări anxioase, sărbătorile le agravează problema.
În încercarea de a face mai mult bine, uneori putem da greș. În graba specifică acestei perioade, există riscul să trecem cu vederea unele aspecte care pot dăuna sărbătorilor, și, uneori, chiar să ne pună în pericol. Cea mai frecventă greșeală este plasarea bradului într-un loc nepotrivit. Pomul de Crăciun ar trebui să fie piesa centrală a decorului. De aceea, ar trebui să te gândești asupra unor mici amenajări ale mobilierului și să alegi din start dimensiunea potrivită a bradului pentru spațiul din oficiu. Și aici nu ne referim doar la înălțime, dar și la diametru.
De asemenea, bradul trebuie să fie poziționat cât mai departe de sursele de căldură: șeminee sau radiatoare, indiferent dacă este artificial sau natural. Bradul artificial riscă să se aprindă, iar cel natural nu va rezista prea mult timp în aceste condiții. Și cu instalațiile luminoase trebuie să avem mare grijă. Nu ar trebui să uităm să mascăm prelungitoarele, prizele şi întrerupătoarele pentru că, de cele mai multe ori, suntem nevoiţi să facem improvizații pentru luminițele de sărbători.
Natalia Rotaru-Sîrbu
Doctor în psihologie, psihoterapeut
„Becurile și luminițele pe care le utilizăm la decorarea spațiului pot avea un efect negativ asupra ochilor angajaților și a capacității lor de concentrare. Jocul de lumini ar putea obosi și mai mult lucrătorii epuizați la final de an. Spațiul de muncă trebuie să fie ornamentat în așa mod încât să nu fie deranjabil pentru cei care lucrează acolo, dar să fie pe placul lor. Cu cât mai mult persistă un factor irascibil, cum ar fi luminițele de sărbătoare, cu atât acest lucru devine mai plăcut la început, dar ulterior tot mai enervant”, precizează Natalia Rotaru - Sîrbu, doctor în psihologie, psihoterapeut.
Atenție! Sistemele de iluminat pot deveni periculoase dacă nu funcţionează cum trebuie. Acestea trebuie verificate înainte de a fi expuse pentru a te asigura că totul este în regulă. Nu te baza pe faptul că anul trecut au funcţionat. Cine ştie cum au reacţionat materialele pe perioada depozitării, dacă umiditatea a fost prea mare sau poate la manipulare s-au deteriorat. Dacă ți se pare că ceva nu funcţionează bine sau sunt beculeţe arse, cel mai bine înlocuiește întreaga instalaţie.
Barometrul iData, lansat la începutul lunii decembrie, demonstrează că Revelionul este, de fapt, sărbătoarea care va reuni la aceeași masă cei mai mulți moldoveni, în timp ce Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit de 89% dintre cetățeni, iar 77% vor sărbători Anul Nou pe stil Vechi (Sfântul Vasile).Aproape o jumătate din populație NU va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie. Totuși, cealaltă jumătate va marca Nașterea Domnului de două ori în această iarnă: atât pe 25 decembrie, cât și pe 7 ianuarie.
Sărbătorile de iarnă nu înseamnă doar momente magice alături de familie, dar și o planificare financiară atentă. Potrivit studiului, în acest an, moldovenii vor cheltui circa 7,8 miliarde de lei pentru diferite tipuri de cheltuieli ce țin de sărbătorile de iarnă. Totuși, 7 din 10 moldoveni nu intenționează să cheltuie nimic pentru brad, jucării sau accesorii de Anul Nou și Crăciun.
Cei care vor face totuși aceste achiziții, planifică sume diferite:
Cadourile rămân o prioritate pentru mulți moldoveni:
Conform cercetării, cea mai mare medie a cheltuielilor pentru sărbători este în Chișinău (6.500 lei), urmată de regiunile Nord (5.100 lei) și Centru (5.000 lei). Oamenii din Sudul țării se pare că sunt dispuși să aloce cele mai mici sume pentru a marca sărbătorile de iarnă (4.400 lei). De asemenea, tinerii între 18-29 ani planifică cele mai mari cheltuieli de sărbători (7.800 lei), în timp ce persoanele de peste 67 de ani estimează cheltuieli de doar 3.300 lei. Interesat este că, potrivit Barometrului iData, bărbații planifică să cheltuiască mai mult de sărbători decât femeile, cu o medie de 5.900 lei față de 4.800 lei.
Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă, iar cei mai mulți dintre noi așteaptă cu nerăbdare zilele libere pentru relaxare și interacțiunea cu cei dragi. Până atunci însă, mai sunt zile numărate. Chiar dacă bateriile ni s-au epuizat deja, le putem „reîncărca” pentru ultimele taskuri din an cu un decor frumos, cald și simplu la locul de muncă, care să ne trezească amintiri din copilărie. Îți propunem să nu alergi prin magazine după globuri și ghirlande aurii, dar, să iei o foarfecă, câteva fructe și flori uscate, să-ți sufleci mânecile și, împreună cu colegii, să te apuci de „muncă”.
În continuare, îți prezentăm cinci, decoruri handmade simple, dar ușor de realizat. Așa că, înarmează-te cu puțină răbdare, ascultă un colind frumos cu întreaga echipă și apucă-te de creat minuni. Noi, ca de fiecare dată, te vom ghida la fiecare pas. Deja știi că poți conta pe sprijinul nostru. Așa cum noi credem în perseverența și dorința ta de a crea și menține o stare de bine la locul de muncă, chiar și atunci când creezi decoruri handmade pentru sărbători. Așadar, să începem.
Nu doar feliile de citrice pot fi folosite în calitate de decorațiuni, dar și coaja lor, tăiată în diverse forme. Pentru mai multă precizie și rapiditate, poți utiliza formele de decupat fursecurile și discuții. Astfel, poți obține niște jucării frumoase și ecologice din coajă de portocală, grapefruit sau lămâie, în formă de steluță, brăduț, glob sau orice alt ornament îți place. Cu un ac mai gros, poți face o gaură în vârful fiecărei figurine, pe care o poți atârna cu o sfoară în pom sau în ghirlandă
Celebra stea cu cinci colțuri, devenită simbol pentru sărbătorile de iarnă, este mult mai ușor de făcut decât ți-ai putea imagina. Leagă bețele între ele cu sfoară pentru a forma o stea. Poți adăuga și puțin lipici, ca să te asiguri că nu se desface când ți-e lumea mai dragă. Folosește sfoară de diverse culori, iar la unele colțuri poți adăuga și material textil deasupra.
Dacă ai păstrat și ai uscat florile pe care le-ai cumpărat sau primit de-a lungul anului, acum e momentul să le aduci la birou și să le transformi în decorațiuni handmade pentru pomul de Crăciun. Adună mici mănunchiuri de flori și leagă-le cu o sfoară de crengile pomului. Dacă totuși nu ai flori uscate la îndemână, trage o fugă până la Târgul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale, unde găsești cu ușurință lavandă, spice de grâu și multe alte flori care abia așteaptă să ajungă în casa și oficiul în care lucrezi.
Hai să ne amintim de orele de educație tehnologică din școală, că tot vorbeam de dorul de copilărie. În loc să arunci foile sau revistele vechi din birou, utilizează-le pentru decorațiuni eco de Crăciun. Decupează diferite figurine pe care le poți modela și vopsi în diverse moduri. Ca să faci decorațiuni circulare, creează un evantai dintr-o bucată de hârtie și lipește colțurile împreună.
Ultima, dar preferata noastră, a întregii echipe. Atunci când faci decorațiuni eco de Crăciun, poți utiliza lucruri la care nu te-ai gânditi niciodată că ar putea ajunge în bradul de sărbătoare. A venit momentul să printezi fotografiile pe care le-ai făcut împreună cu colegii pe parcursul anului, la diverse evenimente organizate de companie sau, pur și simplu, în zilele pline de rutină la muncă. Pomul împodobit cu fotografii va pune în valoare fiecare realizare în parte și le va reaminti angajaților cât de mândri pot fi de rezultatele lor, dar și că fiecare dintre ei face parte dintr-un tot întreg, iar aportul fiecăruia este esențial pentru succesul final.
Sperăm că te-am convins să acorzi mai mult timp de calitate procesului de decorare a bradului și a spațiului de muncă. Dar dacă totuși ai fost mai inspirat și deja ți-ai decorat locul de muncă, nu uita că niciodată nu încurcă o ghirlandă handmade făcută din coji de portocală. Nu va fi în plus, te asigurăm. Oferă-le colegilor tăi tot ce ai tu mai de preț - timpul și energia ta. Ei te vor răsplăti cu aceeași monedă.