Statistici îngrijorătoare: Doar una din șapte persoane cu nevoi speciale din țara noastră are un loc de muncă
03-12-2024 3790

Statistici îngrijorătoare: Doar una din șapte persoane cu nevoi speciale din țara noastră are un loc de muncă

Rata de angajare a persoanelor cu nevoi speciale (15,8%) din Moldova este de trei ori mai mică decât cea națională (43%). Șocant, nu-i așa? Asta se întâmplă în condițiile în care autoritățile promovează intens incluziunea socială și oferă subvenții angajatorilor care crează condiții de muncă pentru aceste persoane. Datele statistice demonstrează că deși în ultimii ani a crescut numărul persoanelor cu nevoi speciale înregistrate cu statut de șomer, cifra celor care și-a găsit un loc de muncă rămâne la nivelul de acum cinci ani.

Doar 268 persoane angajare într-un an

Anul trecut, 1.675 de persoane cu nevoi speciale au obținut statut de șomer la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, din cele 2.619 de cereri depuse. Dintre acestea, doar 268 (16%) au găsit un loc de muncă. Cei mai mulți solicitanți erau cu vârsta mai mare de 50 ani. Este vorba despre 992 persoane sau mai mult de jumătate din numărul total de cereri. La categoria de vârstă 30-34 ani, au fost înregistrate 76 persoane, la 16-24 ani - 65 persoane și 25-29 - 44 de persoane cu dizabilități înregistrate cu statut de șomer, ceea ce constituie 2,6%.

Mai mult de jumătate dintre persoanele cu dizabilități cu statut de șomer (62,9%) nu deține o profesie și dispune de studii primare/gimnaziale/medii generale, 22,1% au studii secundar profesionale, 8,1% - studii colegiale, iar 6,9% - studii superioare de licență/master/doctorat. Cele mai multe persoane cu dizabilități angajate aveau grad de dizabilitate medie (167 persoane), urmate de cele cu grad de dizabilitate accentuată (87 persoane) și severă (14 persoane).

Salut, sunt Victoria!

Ne-am gândit că ar fi cel mai corect să discutăm cu o persoană cu dizabilități despre aceste cifre alarmante, pentru a înțelege mai bine de ce numărul celor angajați rămâne a fi atât de mic. Te invităm să o cunoști pe Victoria Boțan, activistă civică, specialistă în Relații Publice în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova. De mai bine de șapte ani, promovează serviciile asociației, formată din persoane cu și fără dizabilități, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova, prin suport la angajare, studii, promovarea condițiilor de accesibilitate infrastructurală. 

...

Ca urmare, 42 persoane cu dizabilități au beneficiat, anul trecut, de servicii de angajare asistată din partea „MOTIVAȚIE”. Mai mult, în perioada 2013-2022, 340 persoane cu dizabilități au fost angajate cu suportul asociației în câmpul muncii. Victoria este o luptătoare și nu a lăsat niciodată ca dizabilitatea fizică, pe care o are din copilărie, să-i umbrească dorințele și scopurile. Tânăra consideră că numărul redus de persoane cu nevoi speciale încadrate în câmpul muncii este determinat de mai mulți factori.

...

Victoria Boțan

Activistă civică, specialistă în Relații Publice în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova

„Este vorba despre motivația redusă de a munci, supra tutelarea din partea părinților și rudelor, numărul redus al locurilor vacante accesibile fizic și informațional pentru persoanele cu dizabilități, stereotipurile angajatorilor legate de capacitățile profesionale ale persoanelor cu diferite necesități, frica de a angaja o persoană cu necesități speciale, neîncrederea că persoana va fi productivă la locul de muncă și se va descurca cu sarcinile de muncă, accesul redus la studii din cauza condițiilor de accesibilitate redusă în instituții, precum grădiniță, școală, universitate, etc”, menționează Victoria Boțan. 

Tânăra consideră că nu doar angajatorii ar purta întreaga responsabilitate pentru îmbunătățirea acestor indicatori, dar și persoanele cu dizabilități, care ar trebui să insiste mai mult și să ceară să le fie respectate drepturile.

„Sunt de părere că partea de responsabilitatea o poartă atât angajatorii, cât și persoanele cu dizabilități. Cred că angajatorii ar trebui să fie mai bine informați privind drepturile și necesitățile persoanelor cu dizabilități la locul de muncă, să aplice la programele de subvenționare pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, disponibile în țara noastră. Cred că fiecare angajator are propria percepție față de persoanele cu dizabilități. Foarte multe depind de experiența acestuia de comunicare și interacțiune cu aceste persoane, dacă a mai angajat în companie persoane cu dizabilități. Noi, asociația „MOTIVAȚIE” cunoaștem angajatori foarte deschiși, care valorifică potențialul de muncă al persoanelor cu dizabilități și au avut experiență pozitivă mai bine de 10 ani de încadrare în câmpul muncii a acestor persoane. Pentru a încuraja angajatorii să integreze la muncă mai multe persoane cu dizabilități, noi încercăm să-i informăm despre toate beneficiile pe care le pot avea”, mai adaugă Victoria Boțan.

Tânăra spune că pentru o persoană cu dizabilități este foarte important să dispună de un loc de muncă stabil și motivant, din punct de vedere financiar, deoarece îi poate asigura independența și un mod de viață decent.

„O persoană angajată poate să-și valorifice capacitățile și abilitățile profesionale, poate contribui activ la bugetul statului, în calitate de contribuabil, își poate crea propria familie și duce o viață de calitate. De aceea, aș vrea să le transmis angajatorilor că oferirea șansei de a munci unei persoane cu dizabilități este nu doar o valorificare a abilităților profesionale a acestora, dar și un exemplu bun de urmat pentru alți angajatori, mai puțin informați în domeniul dizabilității”, punctează Victoria Boțan.

Subvenţionarea locurilor de muncă

Anul trecut, ANOFM a înregistrat 449 cereri din partea angajatorilor privind subvenționarea locurilor de muncă. Dintre acestea, 407 au fost acceptate. În total, au beneficiat de subvenții 228 de agenți economici. Mai mult de 9 din 10 angajatori sunt din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Doar 6,6% au fost companii mari.

Din numărul total al șomerilor angajați:

  • 305 (75,0%) - persoane cu vârstă de peste 50 de ani;
  • 64 (15,7%) - persoane cu dizabilități;
  • 28 (6,9%) - șomeri de lungă durată;
  • 5 (1,2%) - persoane eliberate din detenție; 
  • 5 (1,2%) - tineri (16-18 ani) rămași fără ocrotire părintească. 

Totodată, în 2023, patru angajatori au beneficiat de subvenții pentru crearea a cinci joburi pentru persoanele cu dizabilități, la care au fost încadrate doi bărbați și trei femei. Un singur angajator a primit subvenție pentru adaptarea locului de muncă, în urma căreia a luat la muncă o persoană cu dizabilități.

„Persoanele au fost angajate la locurile de muncă create și adaptate în calitate de finisor de articole finite în confecții, spălător de vase, electrogazosudor-montator, bucătar, ajutor de bucătar. Locurile de muncă au fost subvenționate de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă din Cantemir (2), Bălți (1), Chișinău (1), Anenii Noi (1) și Cahul (1 loc adaptat)”, se menționează în Raportul de activitate al ANOFM pentru anul 2023. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități este garantat de legislația în vigoare, angajarea persoanelor cu dizabilități fiind realizată în aceleași condiții ca și pentru ceilalți candidați, în baza cerințelor înaintate de angajator. În același timp, persoanele cu dizabilități beneficiază și de anumite facilități, prevăzute de legislație.

Astfel, conform art. 96 din Codul Muncii, persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate au dreptul la o durată redusă a timpului de muncă de 30 de ore pe săptămână, fără diminuarea drepturilor salariale şi a altor drepturi prevăzute de legislație.

Suplimentar, prevederile art. 39 din Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, dispun că persoanelor cu dizabilități severe li se acordă un concediu de odihnă anual cu o durată de 40 de zile calendaristice, iar persoanelor cu dizabilități accentuate - un concediu cu o durată de 32 de zile calendaristice.

Art. 34 al aceleiași legi prevede că angajatorii care au cel puțin 20 de salariați vor crea sau vor rezerva locuri de muncă și vor angaja persoane cu dizabilități într-o proporție de 5% din numărul total al salariaților. 

Totodată, pentru a asigura integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, angajatorii vor întreprinde mai multe măsuri specifice, și anume:

  • vor adapta locurile de muncă astfel încât acestea să devină accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi;
  • vor pune la dispoziție noi tehnologii şi dispozitive de asistenţă, instrumente şi echipamente care să permită persoanelor cu dizabilităţi obţinerea şi menţinerea locului de muncă;
  • vor asigura instruirea şi sprijinul adecvat pentru aceste persoane.

Important! Pentru persoanele cu dizabilități care activează de la domiciliu, potrivit art. 35 al Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, angajatorul asigură transportul la şi de la domiciliu al materiilor prime şi a materialelor necesare în activitate şi al produselor finite. De asemenea, conform Codului Muncii, persoanele cu dizabilități severe şi accentuate pot presta muncă de noapte, muncă suplimentară, muncă în zilele de repaus/sărbători nelucrătoare, muncă în tură continuă sau pot fi trimiși în deplasare numai cu acordul lor scris, iar angajatorul este obligat să informeze în scris salariații menționați despre dreptul lor de a refuza această muncă sau plecarea în deplasare.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?