Sindicatele și patronatele propun majorarea salariului minim din 2025
19-08-2024 4396
Timp de citire: 2 min.

Sindicatele și patronatele propun majorarea salariului minim din 2025

Sindicatele și patronatele propun stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2025, a salariului minim în mărime de 6.000 de lei. În acest mod, ar încerca să fie asigurată o creștere constantă și echilibrată a salariului minim în următorii ani. Propunerea fost prezentată premierului Dorin Recean, într-un demers comun al CNSM și CNPM.

Sindicatele și patronatele constată că salariul minim actual, de 5.000 de lei, asigură doar 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil minor, iar economia națională în continuare se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă. 

,,Având necesitatea asigurării unui nivel de trai decent al salariaților, considerăm că majorarea salariului minim este nu doar necesară, dar și benefică pentru întreaga societate, fiind un instrument important nu doar pentru reducerea sărăciei și a fluctuației de personal, dar și de susținere a economiei naționale, datorită stimulării consumului și majorării veniturilor bugetului public național”, se arată în demers. 

Potrivit celor doi parteneri sociali, în Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE este prevăzută transpunerea, până în septembrie 2025, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în UE, un standard european important, ce prevede mecanismul de stabilire a salariului minim pentru toate țările membre ale UE. Acest mecanism este prevăzut și de Carta Socială Europeană, ratificată parțial de Republica Moldova prin Legea nr. 484/2001.

„În calitate de țară candidat de aderare la UE, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a-și alinia legislația națională la acquis-ul comunitar, iar prin semnarea Declarației de aliniere la Pilonul european al drepturilor sociale al UE, de a contribui la asigurarea unor condiții de muncă și de trai decente pentru angajați. Pilonul european al drepturilor sociale este o proclamație comună a șefilor instituțiilor UE, care se angajează să pună în aplicare 20 de principii în domeniul politicii sociale, printre care și asigurarea dreptului la salarii echitabile, care să asigure un nivel de trai decent”, se precizează în demers.

Din 1 ianuarie 2024, cuantumul salariului minim pe țară constituie 5.000 lei lunar, cu 25% mai mare decât în anul 2023.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?