Sindicatele și Patronatele propun ca din 2025 salariul minim să fie de 6.000 lei
21-10-2024 7468

Sindicatele și Patronatele propun ca din 2025 salariul minim să fie de 6.000 lei

Sindicatele și Patronatele cer majorarea salariului minim pe țară până la 6.000 de lei, începând cu ianuarie 2025, pentru a stopa exodul de forță de muncă, dar și pentru a combate salariile în plic. Potrivit sindicaliștilor, creșterea salariului minim cu 1.000 de lei este un instrument important, inclusiv, pentru susținerea economiei naționale. Experții economici susțin însă că majorarea este prea mică pentru a convinge moldovenii să rămână în țară. Directiva Uniunii Europene din 2022 prevede că salariul minim trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu.

Salariu minim +1.000 lei

Potrivit sindicatelor, salariul minim actual, de 5.000 de lei lunar, asigură doar 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil minor, iar economia națională în continuare se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă. Totodată, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a propus stabilirea unor etape concrete pentru reexaminarea anuală a cuantumului salariului minim, astfel încât, începând cu 1 ianuarie 2027, salariu minim pe țară să fie stabilit în mărime de 50% din salariul mediu lunar prognozat pe economie pentru anul precedent. ...Sindicaliștii consideră că reexaminarea salariului minim trebuie să țină cont atât de standardele stabilite la nivel european, cât și de acoperirea necesităților lucrătorului și familiei acestuia, inflația și alți indicatori relevanți, inclusiv și menținerea forței de muncă calificate.

...

Igor Zubcu

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova

„Noi suntem îngrijorați de mărimea salariului minim din Republica Moldova. Împreună cu Patronatele, am avut un dialog și consultații pe marginea majorării salariului minim pentru anul viitor. Am ajuns la un numitor comun de 6.000 lei. Am informat și Guvernul despre inițiativa noastră”, declară Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Majorarea salariului minim este prevăzută în Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE, pentru anii 2024-2027. Mai exact, în acest Plan este prevăzută transpunerea, până în septembrie 2025, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în UE, potrivit căreia, salariul minim trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu.

...

Janis Mazeiks

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

„Este necesar ca actualizarea salariului de bază minim garantat să implice consultări continue cu partenerii sociali. UE susține asigurarea unui dialog social eficient între Guvern, Sindicate, Patronate cu privire la stabilirea salariului minim și îi încurajează să apeleze la bunele practici europene. În calitate de țară candidată pentru aderarea la UE, dar și odată cu deschiderea negocierilor, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a intensifica lupta împotriva muncii nedeclarate, de a implementa legislația UE și standardele ILO în privința sănătății și securității ocupaționale ”, spune Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Din ianuarie 2024, cuantumul salariului minim pe țară constituie 5.000 de lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de cuantumul salariului minim pe țară stabilit pentru anul 2023.

Majorarea salariului minim și combaterea muncii nedeclarate

Peste 250 de mii de moldoveni muncesc la negru și își primesc salariile în plic. Prin faptul că nu își plătesc taxele, angajatorul nu le oferă condiții de muncă decente, iar statul nu poate să le asigure toate beneficiile sociale. Confederația Națională a Sindicatelor susține că una dintre soluții ar fi majorarea salariului minim până la atingerea unei cote de 50 la sută din salariul mediu, așa cum prevede directiva europeană.

„Creșterea salariului minim duce și la diminuarea cotelor salariilor plătite în plic. Din studiile pe care le avem noi, desigur, dacă vorbim de un salariu nu minim, dar adecvat, acesta ar fi între 18.000 și 20.000 de lei lunar. Un salariu care ar fi motivațional pentru populație, nu doar pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice”, menționează Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Inspecția Muncii susține că și-a intensificat, în ultima perioadă, controalele pentru a depista angajatorii corupți și a combate acest fenomen. De la începutul anului, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat 2.095 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre care 1.605 au fost deja legalizate. Autoritățile au aprobat și un Program național de reducere muncii nedeclarate.

...

Corina Ajder

Secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale

„Inspecția Muncii s-a activizat. De la 80 de cazuri depistate anul trecut, în doar nouă luni ale anului 2024 au fost identificate 1.800 de cazuri de muncă nedeclarată. În aproximativ 70 la sută dintre aceste cazuri, munca a fost legalizată, adică persoanele deja activează în baza unor contracte de muncă. Uniunea Europeană vine cu noi standarde, trebuie să ne ridicăm la nivelul lor și să fim instituții moderne. Salariile au crescut, dar trebuie să crească și mai mult”, precizează Corina Ajder, Secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ce salarii își doresc, de fapt, moldovenii?

Veaceslav Ioniță, economistul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a prezentat o notă analitică privind ajustarea salariului minim în Republica Moldova la standardele UE, elaborată la comanda CNSM. Conform sondajului, pentru a nu pleca din țară, aproximativ 30 la sută dintre moldoveni declară că au nevoie de un salariu care să varieze între 15.000 - 20.000 lei. Un sfert dintre respondenți consideră că un salariu decent ar fi de 10.000 - 15.000 lei lunar, iar 17,5% spun că pentru un trai decent au nevoie de 20.000 - 25.000 lei lunar....

...

Veaceslav Ioniță

Expert în politici economice.

„Pentru un salariu de 7.500 de lei, ceea ce este mult mai mult decât salariul minim pe care îl propunem, ar fi gata să lucreze în țară 2,5 procente din populație. Practic nu găsești oameni care sunt de acord să lucreze cu 7.500 de lei și noi propunem un salariu minim de 6.000 lei. Acesta este un salariu la limita de jos”, afirmă Veaceslav Ioniță, expert în politici economice. 

La întrebarea „De câți bani lunar aveți nevoie ca să vă simțiți fericiți?”, media națională a răspuns că această sumă ar trebui să depășească 16.000 lei, iar așteptările respondenților cu vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani sunt de peste 20.000 lei....

„Pentru atingerea obiectivelor de ajustare a salariului minim la standardele UE către anul 2030, este necesar ca în 2025 salariul minim să fie fixat la nivel de 6.200 lei, ceea ce va constitui 38% din salariul mediu pe economie. Resursele financiare suplimentare pentru ajustarea salariului minim pentru anul 2025 vor constitui 290 milioane lei, sau 0,2% din fondul de remunerare al muncii”, a punctat Veaceslav Ioniță.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

În țara noastră sunt puțin peste 900 de mii de salariați. Salariul minim pe economie, în acest an, este de 5.000 de lei, iar cel mediu de 13.700 lei. De la începutul anului, peste 12 mii de șomeri și-au găsit un loc de muncă prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Datele arată însă că, în prezent, avem în jur de 270 de mii de moldoveni, care lucrează neoficial. Ramurile cu cea mai înaltă rată a salariilor în plic sunt agricultura și domeniul construcțiilor. Directiva Uniunii Europene din 2022 prevede că salariul minim trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu. În Moldova această cotă abia atinge 35 de procente. Chiar dacă sindicatele propun ca în 2025 salariul minim pe economie să fie de 6.000 de lei, cu o mie de lei mai mare decât în prezent, cifra este în continuare foarte mică. Aproximativ 30 la sută dintre moldoveni au nevoie lunar de un salariu de 15.000 - 20.000 lei pentru a nu pleca din țară. Am decis să încheiem acest articol un cu grafic care ilustrează salariile minime din mai multe țări europene. Nu, nu pentru a vă convinge să apucați calea străinătății. Dar pentru a vă reaminti că se poate. Aici, acasă. Cu puțină răbdare, dar cu multă muncă. ...

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?