Sindicatele cer stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor până la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă de timp. Responsabilii au elaborat un proiect de lege în acest sens, pe care l-au transmis spre examinare Parlamentului. Mai exact, CNSM a propus modificarea art. 41 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și-a exprimat de mai multe ori dezacordul privind intenția de a majora vârsta de pensionare a femeilor, până la cea la care se pensionează bărbații, cu o eventuală majorare a vârstei acestora până la 63 de ani. Potrivit sindicaliștilor, nivelul de viață din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani. Sindicaliștii au subliniat în repetate rânduri necesitatea sporirii eforturilor pentru a diminua ponderea economiei informale, pentru a crește contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat, a majora salariile și a îmbunătăți situația social-economică a cetățenilor.
Angela Otean
Președinta Comisiei de Femei a CNSM
„Am venit cu propunerea ca, începând cu anul 2024, să se stabilească un moratoriu în ceea ce privește majorarea vârstei de pensionare a femeilor din țara noastră. Astăzi, în prag de pensionare sunt femeile care și-au început activitatea în câmpul muncii după anul 1990. Vorbim despre femei care au muncit în condiții nocive, în perioada complicată de tranziție, în condiții grele de muncă, cu salarii mici, pentru a avea stagiul de cotizare de 34 de ani și ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, noi considerăm că trebuia să fie păstrată vârsta anterioară de pensionare a femeilor”, a subliniat Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM.
La momentul elaborării reformei sistemului de pensionare din 2017 au fost prevăzute etape concrete de majorare graduală a vârstei de pensionare cu șase luni anual. Conform informațiilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, începând cu 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 61 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 34 de ani. Totodată, pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 de ani, iar stagiul de cotizare - 34 de ani, condițiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.
Conform prevederilor legii, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu trei ani și de la 1 iulie 2024 constituie 58 de ani.
Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu șase luni de la 1 iulie, până va atinge 63 de ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.
Conform Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, în anul 2022, durata medie a vieții pentru bărbații care au atins vârsta de 65 de ani a constituit 12 ani, pentru femeile de aceeași vârstă - 15,7 ani. La nivelul țărilor UE, speranța de viață la 65 de ani în cazul femeilor constituia, în medie, 21,1 ani în 2022.
Analizele sindicaliștilor privind vârsta de pensionare a femeilor, conform datelor la nivelul UE, mai arată că pentru unele state în care vârsta de pensionare a femeilor constituie 60-63 de ani, speranța de viață a femeilor la 65 de ani este mult mai mare, de exemplu: Norvegia - 21,8 ani, Polonia - 18,4 de ani, Slovacia - 17,1 de ani, Austria - 21,1 de ani, indicator semnificativ mai mare decât cel din Republica Moldova, starea de sănătate a femeilor din țara noastră fiind inferioară statelor cu o speranță de viață mai mare.