Sindicatele cer majorarea salariilor cu 30% pentru lucrătorii medicali, din 1 iulie
28-06-2024 1714
Timp de citire: 2 min.

Sindicatele cer majorarea salariilor cu 30% pentru lucrătorii medicali, din 1 iulie

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a solicitat majorarea salariilor angajaţilor din domeniul sănătăţii cu 30%, începând cu 1 iulie. CNSM precizează că mărirea este extrem de importantă, întrucât numărul angajaților din domeniul sănătăţii este insuficient, volumul de muncă este mare, iar din cauza lefurilor mici, tot mai mulţi medici pleacă din sistem. De altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că ultima majorare de salarii a fost efectuată la finele anului 2023. 

Deficitul de cadre din sistemul medical

Potrivit sindicaliștilor, chiar dacă se întreprind unele măsuri de îmbunătățire, sistemul medical din țară se confruntă în continuare cu multiple provocări, precum deficitul cadrelor medicale, care în anul 2023 a constituit 2.000 de medici și 3.000 de asistenți medicali și moașe, deopotrivă cu vârsta medie înaintată a personalului medical, mai cu seamă din sectorul rural.

...

Igor Zubcu

Președintele CNSM

„Conform prevederilor legislației în domeniul salarizării, angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și celor finanțați din bugetul de stat, un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de 12.020 de lei sau 9.775,42 lei net, un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de 11.942,21 lei, un asistent/ă medical/ă de doar 7.149,96 lei, salarii care sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină”, declară Igor Zubcu, președintele CNSM, într-o scrisoare expediată conducerii de vârf a țării. 

Totodată, potrivit liderului sindical, din cauza volumului de lucru sporit, prezenței riscurilor psihosociale în activitate, care afectează starea de sănătate a angajaților prin stres și stări de anxietate, responsabilității înalte, necesității de a activa peste orele de program și remunerării nemotivante, în raport cu munca depusă, este dificilă atât menținerea specialiștilor cu experiență, cât și atragerea celor tineri.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Răspunsul autorităţilor la solicitarea CNSM 

Ministerul Sănătăţii afirmă că majorarea salariilor angajaţilor din sistemul medical este o prioritate pentru instituţie, cu toate acestea, ultima creștere a avut loc la sfârşitul anului 2023.

„Unul dintre domeniile prioritare ale Ministerului Sănătății reprezintă cel al resurselor umane. Începând cu 1 octombrie 2022, au fost majorate cu 10% salariile de funcție lunare pentru personalul din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. O nouă majorare, de 15%, a fost realizată începând cu 1 octombrie 2023, și anume salariul pentru întreg personalul din instituțiile medicale. La fel, a fost majorat cu 15% suplimentul pentru munca de noapte. În total, peste 48 mii de angajați ai instituțiilor medicale au beneficiat de această creștere salarială. Au fost majorate salariile cu 85% pentru personalul non-medical, pentru medicii legiști și experții judiciari care activează în Centrul de Medicină Legală cu 35% și sporul specific cu 15%”, a precizat Ministerul Sănătăţii pentru portalul Newtv.md.

Conform datelor statistice, în anul 2022, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activau circa 12.600 de medici și 23.687 de asistente medicale.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?