Școala Administratorului de Bloc, lansată în premieră, la Chișinău
21-06-2024 4952
Timp de citire: 5 min.

Școala Administratorului de Bloc, lansată în premieră, la Chișinău

Vrei să te implici direct și să poți gestiona mai eficient activitatea condominiului în care locuiești? Ei bine, să știi că acum e mai potrivit ca niciodată. Câțiva consilieri municipali din Chișinău au lansat o inițiativă în acest sens. Este vorba despre o școală pentru administratorii de bloc, care este pilotată, în premieră, în țara noastră. Ce avantaje vor obține participanții, citește în articol. 

Ce prevede școala? 

Școala, de fapt, este un curs, format din patru module, la care poate aplica oricine dorește să afle mai multe despre:

  • legislația și normele juridice;
  • adunarea generală și consiliile de administrare;
  • terenul adiacent și siguranța;
  • finanțări și atragerea proiectelor.
...

Dumitru Ivanov

Consilierul municipal

„Este o școală care-și propune să ajute locuitorii mun. Chișinău să învețe să creeze și să gestioneze o asociație de locatari, în primul rând, dar și să-i ajute să administreze și amenajeze blocurile și curțile în care locuiesc. Am constatat că nu prea există  multe proiecte în mun. Chișinău prin care oamenii să fie învățați despre legislația în vigoare, despre cum pot avea grijă de blocul și curtea lor sau cum să parcurgă toate etapele necesare pentru ca asociația de locatari să fie funcțională. Să aibă o asociație de locatari care, într-adevăr, poate uni comunitatea din blocurile în care locuiesc, de aceea am lansat această inițiativă”, declară Dumitru Ivanov, consilierul municipal.

Cursul despre gestionarea asociațiilor de proprietari este gratuit. Poți aplica la toate cele patru module sau poți alege unul care ți se potrivește cel mai bine. Atât formularul, cât și alte aspecte legate de această școală, le poți găsi pe pagina web a proiectului.

...

Anetta Dabija

Consilieră municipală

„La elaborarea acestei inițiative au participat și experți, dar și cei care au promovat Legea cu privire la condominiu, votată în anul 2022. Este un proiect foarte important și util. Școala este un proiect pilot, iar dacă vom vedea că sunt mulți doritori de a învăța, vom organiza mai multe ediții”, a specificat Anetta Dabija, consilieră municipală.  

Administratorii de bloc pot beneficia de salariu?

Răspunsul este da, doar că, acest aspect rămâne la discreția asociației. Legea nici nu interzice, dar nici nu obligă asociația să-i ofere managerului un salariu fix. Dacă aceasta decide ca administratorul să fie remunerat lunar pentru munca depusă, el va beneficia de salariu. Dacă nu, va fi o muncă voluntară. Inițiatorii școlii le recomandă totuși asociațiilor să stabilească în propriile regulamente ca munca administratorilor să fie remunerată, întrucât efortul lor, pe bună dreptate, poate fi considerat un adevărat job. 

„Noi nu încurajăm munca voluntară, deoarece administratorul depune mult efort. Legea cu privire la condominiu prevede ca fiecare asociație să aibă un regulament, în care poate include aspectele legate de remunerare. Noi recomandăm ca administratorii asociațiilor să primească un salariu, este o muncă, chiar dacă nu activează în baza unui program fix. Același lucru se aplică și în cazul asociațiilor obștești, care singure decid dacă își remunerează sau nu administratorii”, menționează Anetta Dabija.

Cum se vor desfășura instruirile?

Instruirile vor fi organizate în luna iulie, doar în format offline și doar în zilele de weekend. Unele cursuri vor dura jumătate de zi, iar altele, în care temele abordate vor fi mai complexe, o zi. 

„Am identificat două locații pentru organizarea cursurilor, urmează să decidem care dintre ele corespunde cel mai bine cu numărul de participanți. Locația va fi în Chișinău, desigur. Modulul se va desfășura o zi, în cazul subiectelor mai complexe și jumătate de zi, în cazul subiectelor mai lejere. Cursurile vor avea loc în luna iulie”, a subliniat Anetta Dabija, consilieră municipală. 

Ce vei învăța la curs?

În cadrul cursurilor poți afla mai multe informații despre asociațiile de condominiu; administrarea asociațiilor de condominiu; contabilitatea și gestionarea fondurilor asociației; terenul adiacent și cadrul legal al condominiilor; ce schimbări aduce legea cu privire la condominiu și ce alte legi relevante există. Deocamdată a fost stabilită doar o parte a mentorilor Școlii administratorului de bloc. Aceștia sunt:

Vor fi invitați și alți juriști care activează în ministere, mai mulți administratori de bloc și experți din diferite domenii.

Ce spun administratorii de asociații despre această inițiativă?

Cu siguranță că ai auzit despre Rodion Gavriloi, un administrator de asociație de proprietari din condominiu care a reușit să mobilizeze locatarii din blocul său și să schimbe la față curtea în care locuiesc. Este un adevărat exemplu pentru mai multe blocuri din Chișinău. Locatarii au vrut să se autoorganizeze, să creeze o asociație de locatari, să aleagă o conducere pentru aceasta, să aprobe un buget și să implementeze proiecte frumoase pentru spațiul în care locuiesc. Și au reușit. 

...

Rodion Gavriloi

Administrator de asociație de proprietari din condominiu

„Deși am avut diverse adunări, din cele 270 de apartamente nu a fost niciun candidat pentru această poziție. Mi-a fost greu să mă decid, deoarece nu dispuneam de cunoștințele necesare pentru a administra un condominiu, nu a existat până acum nicio școală sau cursuri pentru potențialii administratori, nu se învață nici la universitate sau colegiu. Toți vrem să avem curți, complexe locative bine administrate, care desigur, să fie autoadministrate de locatari, dar nu de autoritățile locale sau centrale. De aceea, noi singuri am decis să ne implicăm. Avem asociația de proprietari din condominiu, avem și un consiliu care decide cele mai importante decizii în mod rapid, format din nouă persoane, iar eu sunt administrator de un an și jumătate. O astfel de școală este foarte necesară, pentru că va ajuta asociațiile de condominiu să funcționeze mai eficient”, spune Rodion Gavriloi, administrator de asociație de proprietari din condominiu. 

În tot această perioadă, asociația de locatari a blocului de pe strada Nicolae Costin din capitală a implementat mai multe proiecte frumoase, însă cea mai reprezentativă este amenajarea curții, prin lichidarea a 7 locuri de parcare. Acum, părinții și copiii se simt în siguranță, atunci când sunt la terenul de joacă, unde mașinile nu au acces. 

sursa foto: Rodion Gavriloi

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Ce beneficii vei avea dacă participi?

În primul rând, un președinte de asociație poate beneficia de salariu, dacă decide acest lucru împreună cu asociația. Este practic un job, care-i ocupă mult timp și dedicație. Vei învăța să gestionezi mai bine situațiile din blocul tău și să îmbunătățești calitatea vieții locatarilor. Vei accesa cunoștințe de la experți în diferite domenii: de la eficiență energetică, la managementul echipelor. Participarea este complet gratuită și nu necesită o angajare în instruiri pe termen lung, deci, nu ai nimic de pierdut.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?