Deși au cerut o creștere cu 30%, din noul an, profesorii vor primi salarii mai mari cu 9%, iar lucrătorii medicali - cu 15%. Prevederile se regăsesc în Legea bugetului de stat pentru anul 2025, care a fost votată de Guvern și aprobată de Parlament în prima lectură. Sindicatele din educație spun că aceste creșteri sunt nesemnificative și amenință cu proteste. Potrivit documentului, de majorări salariale se vor bucura și unii angajații ai structurilor de forță, dar și alte categorii de bugetari.
Valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu circa 5% comparativ cu anul 2024 - de la 2.100 de lei la 2.200 de lei. Salariul minim în sectorul bugetar va spori de la 5.000 de lei la 5.500 de lei.
Dorin Recean
Prim-ministrul Republicii Moldova
„Guvernul lucrează constant pentru creșterea veniturilor cetățenilor. În educație, peste 50.000 de profesori, învățători, educatori și cercetători vor beneficia de o creștere salarială de aproximativ 10 la sută. De aceeași creștere vor avea parte și angajații Ministerului Afacerilor Interne. Mă refer la 17.000 de polițiști, polițiști de frontieră, salvatori, etc. Aici se includ și angajații din Inspectoratul Național de Probațiune și Administrația Națională a Penitenciarelor”, a precizat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.
De fapt, este o majorare de 9%, dar nu de aproape 10 la sută, așa cum a precizat premierul în conferința de presă. Dacă facem un simplu calcul, deducem că salariile pentru categoriile de angajați menționați mai sus vor crește cu 810 lei. Spre exemplu, dacă un profesor ridică lunar 9.000 de lei, atunci, după majorare, salariul său va fi de 9.810 lei.
Majorări sunt preconizate și pentru personalul medical. În cazul acestei categorii de specialiști, creșterea va fi de 15% sau altfel spus, de 1.800 lei. În total, de salarii mai mari vor beneficia 64.000 de angajați din sistemul de sănătate, printre care medici, experți judiciari, asistenți medicali, felceri și infirmieri care sunt angajați la stat. De exemplu, dacă un lucrător medical este remunerat lunar cu 12.000 lei, din 2025, va primi un salariu de 13.800 lei.
„Solidaritatea cu oamenii noștri este ceea ce definește cel mai bine bugetul de stat pentru anul 2025. Guvernul lucrează ca să identifice cât mai multe resurse ca să putem crește veniturile tuturor categoriilor de angajați”, a declarat premierul Dorin Recean.
Șeful guvernului a vorbit și despre „reducerea” bugetului pentru domeniul social și educație pentru anul următor.
„Nu am redus bugetul. Este vorba despre neexecutarea acestuia din cauza lipsei de personal. Ne lipsesc profesori, iar din acest motiv, am dublat bursele pentru studenți. De asemenea, am majorat ajutorul unic până la 200.000 de lei pentru profesorii care se duc să lucreze în sate”, a reamintit prim-ministrul.
Majorarea salarială, votată de Guvern, pentru cadrele din educație și cercetare nu corespunde cu solicitarea Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, care anterior a solicitat o creștere de peste 30 la sută.
Nadejda Lavric
Vicepreședinta Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova
„Comisia noastră de dialog social urmează să aibă o discuție cu ministrul Dan Perciun, în care vor fi abordate propunerile Federației. Avem revendicările noastre pentru modificarea și completarea cadrului legal, avem propunerea de modificare a bugetului de stat pentru 2025. Doar după ce vom avea această discuție, vom putea face publice acțiunile noastre ulterioare. Luni, vom convoca ședința biroului executiv al Federației pentru a stabili măsurile pe care urmează să le înterprindem. Noi solicităm o majorare semnificativă pentru cadrele didactice, pentru angajații din învățământ, deoarece acești specialiști merită. Scumpirea gazului va declanșa majorări de prețuri în lanț, de aceea, este necesară o creștere salarială mai esențială. Noi suntem mereu pentru dialog”, spune Nadejda Lavric, vicepreședinta Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova.
Într-o informație publică, postată pe pagina de facebook a instituției, reprezentanții Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova au precizat, după discuția cu premierul Dorin Recean, la care au participat și Sindicatele și Patronatele, că parametrii bugetului pentru anul 2025 includ cifre departe de cele așteptate de sindicaliști și comunitatea pedagogică din țară, de bugetari în general.
„Astfel, art. 10 din proiect prevede că pentru calcularea, începând cu 1 ianuarie 2025 a salariilor angajaților din sectorul bugetar, se stabilește valoarea de referință în mărime de 2.200 lei (o majorare cu doar 100 lei) ce constituie doar 4,8%. Cifra se referă la salarizarea cadrelor non-didactice. Pentru stabilirea salariilor cadrelor didactice și de conducere, științifico-didactice și științifice, din sistemul profesional tehnic, valoarea de referință va constitui 2.500 lei, cu 200 lei mai mult, ceea ce constituie 9%. Totodată, există riscul ca achitarea premiului pentru anul 2024 (conform art. 21 prim din Legea 270/2018) să fie transferată pentru anul 2025”, se precizează în nota informativă.
Federația Sindicală a Educației și Științei declară că nu poate fi de acord cu asemenea proiect al bugetului de stat pentru 2025. Dacă în urma negocierilor nu se va soluționa problema aducerii valorii de referință la parametrii solicitați (3.100 lei, ceea ce ar însemna o majorare de aproximativ 35%), Federația a menționat că își rezervă dreptul de a organiza acțiuni de protest.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat de deputați în prima lectură. Peste 215.000 de angajați vor beneficia de creșteri salariale: în jur de 170.000 de salariați ai sectorului bugetar și 50.000 de specialiști din sistemul medical. Salariul minim în sectorul bugetar va ajunge la 5.500 de lei.
Pentru anul viitor, sunt preconizate venituri la bugetul de stat în valoare de 71,55 miliarde de lei și cheltuieli de 85,44 miliarde de lei. Investițiile capitale vor crește cu 18% pentru că vor fi inițiate 12 proiecte noi. Pentru protecția socială a populației se prevăd alocații de peste 20,7 miliarde de lei, ceea ce constituie 24,3% din cheltuielile bugetului de stat. Va crește cuantumul indemnizației unice acordate la nașterea copilului, care va ajunge la 21.350 de lei. La fel, va fi majorată alocația lunară primită de victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada 1917-1990. Pentru a crește beneficiile sociale ale veteranilor de război vor fi alocate 120 milioane de lei. Sunt prevăzute și compensații la energie în perioada de iarnă pentru consumatorii vulnerabili.
Ponderea cheltuielilor din bugetul de stat destinate sectorului învățământului este de 23%, ceea ce constituie aproape 20 de miliarde de lei. Pentru domeniul economiei, în anul 2025 se prevăd alocații de peste 9,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 10,7% din totalul cheltuielilor din bugetul de stat. 88% din această sumă este destinată pentru programe de dezvoltare a ramurii economiei. De exemplu, pentru domeniul transportului sunt prevăzute cheltuieli de peste 4,1 miliarde de lei, care sunt destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor locale și naționale. Totodată, anul viitor vor fi în derulare șapte proiecte finanțate din surse externe. Pentru agricultură sunt destinate 3,1 miliarde de lei, iar pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii - 176 milioane de lei.
Conform estimărilor, bugetul de stat pentru anul viitor se va solda cu un deficit de 13,89 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4,1% din PIB. De asemenea, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Documentul conține prevederi care se referă la majorarea salariilor pentru mai multe categorii de angajați.