Revelionul: între frustrarea unui final și iluzia unui nou început
31-12-2024 1506

Revelionul: între frustrarea unui final și iluzia unui nou început

Fiecare sfârșit este un nou început. Este, probabil, cel mai bun îndemn care se potrivește pentru trecerea dintre ani. Revelionul nu înseamnă doar cupa de șampanie ciocnită cu cei dragi la miezul nopții, dar și o „frontieră simbolică” între vechi și nou. Această „graniță” trezește în fiecare dintre noi două stări opozante. De o parte, sfârșitul de an aduce goliciune, melancolie, chiar și depresie, iar în contrast, începutul de an generează subit speranță, viziuni și rezoluții noi, inclusiv dorința de a începe totul de la zero. Cum se explică acest conglomerat de stări și sentimente și cum le putem face față, află din ultimul articol din acest an. Am decis să abordăm acest subiect sensibil pentru că știm cât de neînțeles sau greu de explicat poate fi, iar textul nostru tămăduitor sperăm să-ți fie ca un balsam pe suflet.

Speranță și tristețe

Aceste două sentimente sunt cel mai des asociate cu Revelionul. Involuntar, facem totalurile la final de an, iar această practică intensifică și mai mult nemulțumirea de sine, care atrage după sine negativismul și o stare crescută de presiune, care blochează relaxarea și care este combustibilul psihologic pentru: și mai mult, și mai bine, și mai corect. Atunci cand cele 12 luni sunt pe încheiate și „bilanțul” finalului de an nu este unul satisfăcător, iar „reușitele” au fost puține, această situație duce la acutizarea stărilor cu impact emoțional negativ. Apar rușinea, desconsiderarea, nesiguranța, furia și vinovăția.

...

Dorian Furtună

Etolog, gânditor, autor de cărți

„Trecerea dintre ani este o „frontieră simbolică”, o reflecție asupra etapelor premergătoare, analizăm dacă le-am trăit cu o anumită împlinire, dacă ne-am atins țelul, dacă există un astfel de țel, mulți nici nu-l au și ne gândim cum să trăim următoarea etapă sau cum să trăim următorul an calendaristic pentru a compensa lipsurile sau carențele din anul precedent. Este absolut firesc. Orice sărbătoare sau eveniment de trecere reprezintă un prilej pentru reflecție. Pornind de la condiția noastră hormonală și de dezvoltare intelectuală, la un început de drum setăm anumite obiective, pe parcursul anului ne gândim mai mult sau mai puțin la ele, dar atunci când ne apropiem iarăși de o frontieră simbolică, începem să medităm mult mai mult asupra lor”, a declarat Dorian Furtună, etolog, gânditor, autor de cărți în cadrul unui podcast.

În pofida bucuriei festive, această perioadă a anului poate aduce și sentimente de singurătate, izolare, durere, anxietate și tristețe. Chiar și oamenii care iubesc sărbătorile pot trece prin astfel de stări în acest sezon aglomerat. Anxietatea și depresia pot fi cauzate de mai mulți factori: stresul crescut și oboseala generată de locul de muncă, așteptările nerealiste, supra-comercializarea și incapacitatea de a te conecta cu cei dragi. 

„În primul rând, trebuie să vorbim despre depresia sezonieră, care acționează asupra noastră, în lunile noiembrie și decembrie, din cauza că locuim într-o zonă geografică cețoasă, ploioasă, tristă, cu puțin soare. Acest lucru este demonstrat științific, din punct de vedere psihologic și fiziologic. Lumea devine mai cenușie, mai puțin galbenă, iar asta induce o stare depresivă sezonieră temporară. Al doilea aspect - majoritatea dintre noi nu-și îndeplinește obiectivele trasate cu un an mai devreme și așa apare nemulțumirea față de sine. Dar, partea bună este că anume în această perioadă cu mai puțin soare, apar ornamentale asociate sărbătorilor de iarnă, mesajele mai pozitive transmise la TV, pe rețelele sociale. Tot acest decor contrabalansează efectele generate de depresia sezonieră. Noi avem, în fond, o istorie de 300 de ani, în calitate de specie umană. Am trecut prin toate stările și avem tot potențialul psihoemoțional necesar pentru a regla lucrurile”, susține Dorian Furtună. 

Tragem linie între privat și public

Cultura noastră și așteptările prea mari, la care se adaugă feed-ul din social media plin de imagini de sărbători și oameni fericiți, cadouri, zâmbete și voie bună ne fac să credem că toți din jurul nostru sunt mai iubiți și împliniți alături de familie și persoana iubită, sunt mai de succes și mai apreciați la locul de muncă, în timp ce noi nu ne regăsim în acest „peisaj perfect”. 

„Aceste stări depresive, presiunile sociale, sunt induse din exterior, din mediul social. Dacă am fi lăsați în voia noastră, cu proiectele noastre personale, am trăi lucrurile mult mai relaxat. Important e altceva, să avem un asemenea proiect personal. Aceasta este întrebarea existențială: Tu ai un proiect personal pe care trăiești? Pentru cineva ar putea fi familia, pentru altcineva - meseria, vocația, profesia, un hobby. Tu îți setezi scopurile. Scopurile tale nu sunt de ordin social, ele nu trebuie să fie supuse judecății sociale. Trebuie să fie personale și supuse propriei judecăți. Doar tu ești cel care poate decide în ce măsură ai îndeplinit jumătate din plan, ⅔ din el și tot tu decizi cum vei compensa pe viitor. Dacă înveți de-a lungul vieții să-ți gestionezi singur atitudinea față de proiectele vieții tale, poți să depășești aceste stări, care sunt inevitabile în viața unui om, de dezamăgire, depresie, nemulțumire și frustrare”, menționează Dorian Furtună, etolog, gânditor, autor de cărți. 

Viața, ca o agendă de muncă

Majoritatea dintre noi, la trecerea dintre ani, are tendința de a stabili noi obiective, multe dintre care însă sunt irealizabile. 

...

Dorian Furtună

Etolog, gânditor, autor de cărți

„Există viața reală și există proiecția ideală asupra lucrurilor. Noi mereu avem proiecții idealizate, nu întru totul realiste. Un lifehack din partea mea. Eu îmi planific proiectele pentru următorii 3-5 sau chiar 10 ani. Ceea ce nu am reușit anul acesta, știu că pot compensa anul viitor. Atunci, având o țintă la care trebuie să ajungi peste vreo 5 ani, devii mai relaxat cu etapele neconsumate eficient. De altă parte, trebuie să ai motivația necesară de a nu practica procrastinarea și de a nu amâna realizarea proiectelor ani la rând. Dacă în drumul tău renunți la o țintă stabilită anterior, înseamnă că nu a fost o țintă autentică, nu este proiectul etapei din viața ta, nu este proiectul vieții tale. Eu, de exemplu, am o agendă asociată cu ceea ce-mi place foarte mult, cu vocația mea. Iar vocația nu dispare niciodată, permanent are un motor interior”, punctează Dorian Furtună.

Totodată, poate apărea și frica de tot ce urmează, de necunoscut. Știm, este greu să întorci pagina, dar gândește-te la această perioadă din an ca la o repornire a computerului de la birou. Pentru a actualiza un nou software, trebuie să îl închizi înainte de a-l reporni. Procesul de „închidere” a acestuia este adesea o întrerupere și o frustrare, atunci când are loc repornirea și totul revine la viață, descoperi că programele învechite au dispărut și că instrumentul de muncă devine mai rapid și eficient.

„Viața noastră tot este ca o agendă, pe care o avem pe masa de lucru. Noi, oamenii, divizăm traiul în etape, ani, perioade. Revelionul, la fel ca și oricare sărbătoare importantă din viața noastră, precum este aniversarea noastră, reprezintă o graniță. Cel mai probabil, avem nevoie de un deadline pentru a ne mobiliza, de aceea și stabilim un anumit timp de realizare a obiectivelor. Faptul că la fiecare Revelion ne stabilim niște țeluri, scopuri înseamnă că noi, prin natura noastră umană, suntem totuși niște optimiști”, a menționat Dorian Furtună, etolog, gânditor, autor de cărți în cadrul unui podcast

Modalități de gestionare a stresului și anxietății în timpul sărbătorilor:

  • Stabilește așteptări realiste: Încearcă să nu te agăți de ideea nerealistă de a avea „sărbătorile perfecte”. Viața reală nu seamănă, aproape fără excepție, cu reclamele. A avea așteptări mari de la perioada vacanței doar pune o presiune suplimentară asupra ta și asupra oamenilor din jurul tău.
  • Planifică și organizează: Stabilește un buget pentru sărbători și începe cumpărăturile din timp, astfel încât să nu cumperi în grabă și impulsiv. Cumpărăturile online te pot ajuta să eviți aglomerația și să reziști tentației de a cumpăra în panică.
  • Să nu îți fie teamă să spui nu: Nu te suprasolicita cu evenimente sociale. Ține cont de propriile nevoi și alege doar activitățile care te încarcă cu energie.
  • Limitează presiunea social media: Dacă observi că ceea ce vezi publicat pe rețele de socializare îți creează stări de anxietate și nemulțumire, limitează timpul pe care îl petreci online.
  • Menține o rutină sănătoasă: Exercițiile fizice regulate, alimentația echilibrată și somnul adecvat pot contribui la o stare de bine.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Sperăm că prin acest articol te-am convins că nu ești singurul sau singura care trece prin astfel de stări în această perioadă. Acum, știi că mulți oameni simt aceleași lucruri. Este absolut firesc și nu trebuie să-ți faci griji sau să-ți fie rușine de tot ce trăiești acum. Încearcă să te focusezi pe obiective realiste și realizabile în noul an, axate pe muncă, familie, hobby-uri. Nu uita să fii mereu tu și să te bucuri de tot ce-ți oferă viața! Delucru.md îți urează sărbători fericite și împlinite. Ne revedem în noul an, cu forțe și idei noi. 

PS! Echipa delucru.md te îndeamnă să NU utilizezi focuri de artificii și alte produse pirotehnice în noaptea dintre ani, deoarece toate viețuitoarele au nevoie de sărbători liniștite. Focurile de artificii au un impact devastator asupra tuturor animalelor și păsărilor. Să fim mai buni cu cei din jurul nostru. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?