Grăbește-te. Astăzi este ultima zi în care mai poți completa online formularul de aplicare pentru poziția de recenzor și supervizor la Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova. Exercițiul se va desfășura în perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024. Biroul Național de Statistică este în căutarea a peste 4000 de specialiști. Pentru organizarea și efectuarea exercițiului statistic, bugetul de stat prevede alocații în sumă de 244,3 milioane de lei.
Pentru început, trebuie să știi că Biroul Național de Statistică este autoritatea care efectuează selectarea și angajarea personalului implicat în colectarea datelor din teren. Atât funcția de recenzor, cât și cea de supervizor este temporară. Dar, să le luăm pe rând.
Recenzorii sunt persoanele temporar angajate la Recensământ în atribuția cărora intră colectarea în cadrul interviului față în față a datelor individuale de la populație prin înregistrarea răspunsurilor oferite la întrebările chestionarelor de Recensământ. Acesta va fixa răspunsurile persoanelor recenzate pe dispozitivul electronic de tip tabletă.
Supervizorul este responsabil de asigurarea procesului de colectare ritmică a datelor de la Recensământ, instruirea recenzorilor, monitorizarea și coordonarea a 7 recenzori.
Recrutarea personalului temporar de Recensământ (a recenzorilor) se face de către Biroul Național de Statistică, prin intermediul oficiilor teritoriale de statistică din fiecare raion/municipiu. De asemenea, încheierea contractelor pentru serviciile de recenzare reprezintă sarcini care revin Biroului Național de Statistică.
Toate formularele depuse de candidați vor fi evaluate de către BNS, conform criteriilor de eligibilitate. Ulterior, candidații vor fi invitați la interviu, după care, în cazul promovării acestuia, vor fi invitați la un ciclu de instruire, care se va finaliza cu un test.
„Un contract va fi semnat cu persoanele care vor promova testul. Totodată, va fi creată și o listă de rezervă a recenzorilor și supervizorilor pentru evitarea insuficienței personalului, pe durata desfășurării Recensământului”, precizează Biroul Național de Statistică.
Recenzorii (și alt personal temporar de Recensământ) vor fi autorizați prin legitimații corespunzătoare, emise de Biroul Național de Statistică. De asemenea, pentru a fi distinși, recenzorii vor purta însemne de identitate, inclusiv: chipiuri și/sau tricouri, genți și tablete cu logo-ul Recensământului. BNS, cu suportul autorităților publice locale și altor parteneri, urmează să angajeze peste 4 mii de recenzori din toată țara care vor fi antrenați în procesul de recenzare a populației. Activitatea în calitate de recenzor poate fi efectuată în afara orelor de lucru și în zilele de odihnă.
Totodată, instituția angajează 22 de specialiști în domeniul cartografiei în teren și 5 specialiști în domeniul GIS, pentru monitorizarea colectării datelor statistice. În cazul lor, data limită de aplicare este 10 martie.
Informațiile colectate la Recensământ vor fi folosite pentru calculul numărului populației rezidente a Republicii Moldova la data de referință a Recensământului, cu dezagregare la nivel detaliat în profil teritorial, elaborarea altor indicatori de Recensământ, pentru constituirea bazei de sondaj a cercetărilor statistice în gospodăriile populației realizate de către BNS.
Oleg Cara
Directorul general al Biroului Național de Statistică
„Lucrările de pregătire a Recensământului populației și locuințelor sunt în plină desfășurare. Momentul de referință este 8 aprilie 2024, ora 00:00. Recensământul populației și a locuințelor va furniza informații valoroase privind numărul populației, al gospodăriilor, dar și caracteristicile socio-demografice principale, în profil teritorial, la cel mai mic nivel. Aceste date vor servi drept o bază solidă pentru monitorizarea și evaluarea politicilor publice, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, cercetarea științifică și sprijinirea mediului de afaceri”, a declarat Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, într-un eveniment de donație organizat recent de instituție.
În premieră, Recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor, fiind o alternativă modernă a tradiționalei colectări de date statistice pe hârtie.
„Modul de culegere a datelor va fi bazat pe dispozitive electronice. Aceasta înseamnă că toate chestionarele vor fi completate în mod electronic, fiind asigurată o mai bună metodă de colectare și securizare a datelor. Tabletele vor fi dotate cu aplicații de colectare a datelor și vor permite recenzorilor să înregistreze informațiile în chestionarele electronice de recensământ. Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație au oferit Biroului Național de Statistică un lot de echipamente digitale, care include 3 mii de tablete electronice și accesorii aferente, în valoare de circa 800 mii de euro” punctează Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică.
Anterior, din bugetul de stat, au fost procurate 1800 de tablete pentru a suplini stocul necesar pentru desfășurarea exercițiului statistic. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 69/2024, datele despre persoane și locuințe vor fi colectate:
Perioada de realizare a anchetei post-recenzare, al cărei scop este evaluarea acoperirii și preciziei datelor de Recensământ, va fi stabilită de către Biroul Național de Statistică.
Deocamdată, nu îți putem oferi sume exacte, dar, cert este că plata pentru recenzori va fi calculată în baza salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul curent, care constituie 13.700 lei. Mai exact, salariul lunar depinde de volumul de lucru al recenzorului, fiind bazat pe numărul de chestionare completate, dar și de calitatea lucrărilor realizate. Fiecare persoană angajată în calitate de recenzor are în atribuția sa colectarea informațiilor din aproximativ 450 locuințe. Suma privind remunerarea recenzorilor va fi specificată în contractele privind prestarea serviciilor.
Îți reamintim, cererile de aplicare se depun până joi, 29 februarie. NU este nevoie să concretizezi preventiv disponibilitatea funcțiilor la oficiul teritorial de statistică sau la alte autorități. Orice doritor poate aplica la funcția de recenzor sau supervizor, completând formularul online.
Legea nr.418/2023 privind bugetul de stat pentru anul 2024 prevede alocații în sumă de 244,3 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea Referendumului. De altă parte, potrivit Hotărârii de Guvern nr.951/2022, cheltuielile pentru salarizarea personalului adițional angajat în cadrul BNS pentru perioada pregătirii, desfășurării Recensământului și procesării datelor sunt estimate la 227,7 milioane lei, dintre care 214,3 milioane sunt repartizate pentru salarizarea personalului temporar de Recensământ pentru colectarea datelor în teren în anul 2024. Alte 7,8 milioane au fost direcționate pentru personalul temporar angajat în aparatul central al BNS până în anul 2026 și 4,8 milioane pentru personalul temporar angajat în 2023 la Recensământul de probă.
Dar, studenții pot fi recenzori? Desigur, deoarece recenzarea o pot face și în afara orelor de studii. Mai mult ca atât, studenții pot deveni o forță activă în cadrul Recensământului și sunt îndemnați să se implice.
Conform art. 7 din Legea nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, participarea persoanelor la astfel de exerciții statistice este obligatorie. Recensământul populației și locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma Recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării. Pentru aceasta, participarea activă a fiecăruia dintre noi este de o importanță majoră. Ultimul Recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014. Accesează aici toate informațiile privind depunerea cererilor. Mult succes!