Psihologii cu drept de liberă practică vor putea activa doar în baza unui atestat, care să le confirme calificările
11-07-2024 6382

Psihologii cu drept de liberă practică vor putea activa doar în baza unui atestat, care să le confirme calificările

De ani buni se tot vorbește despre necesitatea unei legi care să reglementeze activitatea psihologilor, mai ales după ce domeniul a fost invadat de pseudo-profesioniști a căror muncă este ilegală și periculoasă. După mulți ani de așteptări, minunea s-a produs, iar în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege, care își propune să facă ordine și să ofere mai multă claritate atât pentru specialiști, cât și pentru beneficiarii de servicii psihologice. Dacă documentul va fi aprobat, pentru a obține dreptul de liberă practică, psihologii vor trebui să obțină un atestat, dar și să le ofere bonuri de plată clienților, pentru suma încasată. 

Activitate doar în bază de atestat

Dacă legea va fi votată de deputații din Parlament, toți specialiștii care vor dori să activeze în baza liberei practici, vor trebui să obțină un atestat de la Consiliul Național al Psihologilor din Republica Moldova. Este vorba despre o nouă entitate cu atribuții de reglementare a Codului de etică și a multor altor acte sectoriale, care să asigure funcționarea etică și corectă a psihologilor din țara noastră.

...

Daniela Sîmboteanu

Psihologă, Expertă în domeniul Protecţiei Copilului, fondatoare CNPAC

„Este un răspuns la nevoile oamenilor din societate, întrucât cultura psihologică a crescut semnificativ în ultimii ani prin solicitarea serviciilor psihologice. Există o comunitate mare de psihologi care se specializează în diverse domenii și sunt pregătiți pentru a oferi servicii de psihologie, psihoterapie. De aceea, este foarte necesar să fie reglementat prin lege cum se va obține acest atestat de liberă practică, conform specializărilor, care, la fel, sunt reglementate prin lege”, punctează Daniela Sîmboteanu, psihologă, expertă în domeniul protecţiei copilului, fondatoare CNPAC.

Altfel spus, acest Colegiu Național al Psihologilor din Moldova nu va organiza și desfășura examene prin care să testeze competențele candidaților, dar va analiza dosarele fiecărui specialist care dorește să obțină dreptul la libera practică. Dosarele vor trebui să conțină acte care să demonstreze pregătirea necesară pentru prestarea serviciului indicat. 

...

Liliana Grosu

Deputată

„O persoana care deține o diplomă de masterat în psihologie și dorește să presteze servicii de psihoterapie de familie, nu va putea face acest lucru, deoarece nu are pregătirea necesară. De aceea, pe lângă diploma de licență și de masterat, va trebui să prezinte Consiliului și un act de studii absolvite în care și-a format capacitatea și competența de psihoterapie în familie”, punctează inițiatoarea proiectului de lege, deputată Liliana Grosu.

Marea provocare vine însă pentru cei care activează acum doar în baza unor cursuri sau calificări neacreditate sau mult prea insuficiente pentru specialitatea de psiholog. După aprobarea legii, aceștia nu-și vor putea desfășura activitatea, întrucât activează ilegal. Instituțiile statului îi vor putea sancționa administrativ sau penal. Unii și-ar putea chiar pierde dreptul de a profesa, dacă nu vor obține atestatul de la Colegiul Național.

„Nici acum ei nu au dreptul să profeseze în calitate de psihologi sau psihoterapeuți. În prezent, nu există nicio lege care să reglementeze activitatea psihologilor, mai ales pe partea de competențe profesionale. Suntem ca în Evul Mediu. Psihologii își desfășoară activitatea legal doar pentru că nimeni nu verifică pregătirea profesională a acestora și acreditarea celor care oferă anumite tipuri de servicii”, menționează deputata Liliana Grosu. 

Cum vor fi sancționații psihologii care comit abateri?

Colegiul Național al Psihologilor din Republica Moldova, care va fi structura de autoreglementare profesională, va deține o comisie de etică, care va examina, în baza unui regulament, toate situațiile care implică suspiciunile de nerespectare a Codului de etică atât de către specialistul care activează în sectorul privat, în regim salarial sau cu drept de liberă practică, cât și de psihologul care muncește în sectorul public. Dacă se vor depista încălcări, specialistul va fi sancționat disciplinar, inclusiv concediat.

Atenție! Examinarea disciplinară nu o exclude pe cea legală în instanța de judecată, dacă beneficiarul de asistență psihologică a depus o plângere. 

...

Virginia Rusnac

Directoarea Centrului Republican de Asistență Psihologică

„Este o lege așteptată, care va oferi multă claritate în privința accederii și creșterii profesionale pentru psihologilor și va permite trecerea mai ușoară din sectorul public la cel de liberă practică, cu menținerea bagajului de cunoștințe acumulat anterior. Este o cohortă de peste 1.000 de persoane care activează în acest sector, iar această lege va ajuta beneficiarii să aibă mai multă încredere în serviciile pe care le prestăm. Totodată, noile modificări le vor oferi psihologilor mai mult confort în exercitarea meseriei”, subliniază Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de Asistență Psihologică.

Bon de plată de la psiholog

În prezent, specialiștii care prestează servicii de terapie sau psihoterapie își stabilesc tarifele după bunul plac. Acest lucru și justifică prețurile exagerate pentru consultații și ședințe. Prețurile încep de la câteva sute de lei și pot ajunge până la câteva mii de lei doar pentru o sesiune. Noile reglementări stipulează că psihologii cu drept de liberă practică își vor stabili plata pentru serviciile acordate doar în baza unui plafon, aprobat de Colegiul Național al Psihologilor din Moldova. 

...

Liliana Grosu

Deputată

„Desigur, va exista o marjă de flexibilitate, dar aceste plăți trebuie să se încadreze într-un anumit plafon, reieșind din complexitatea serviciului, dificultatea acestuia, competența profesională necesară pentru acordarea acestuia. Există mai multe criterii care vor fi luate în considerație”, punctează deputata Liliana Grosu.

Sunt propuse mai multe forme de organizare a activității psihologilor cu drept de liberă practică, precum:

  • cabinetul individual
  • cabinetul asociat
  • societatea profesională 

Profesioniștii cu drept de liberă practică vor trebui să-și stabilească o relație fiscală corectă cu statul, deoarece desfășoară o activitate economică. Potrivit legislației fiscale în vigoare, la efectuarea încasărilor bănești în numerar, pentru operațiunile economice cu plătitorii, contribuabilii sunt obligați să utilizeze echipamentele de casă și de control, eliberând plătitorilor bonul de casă emis de către acesta. 

Cum statul va lupta impotriva consultațiilor online?

Răspunsul este simplu. Prin informarea oamenilor despre cât de periculoasă și dăunătoare poate fi activitatea unor pseudo-profesioniști, care nu dețin pregătirea necesară pentru a oferi servicii psihologice. 

...

Nighina Azizov

Analistă programe în domeniul Eliminării Violenței împotriva Femeilor, UN Women Moldova

„Chiar dacă este o lege destul de complexă, va pune temeliile pentru o activitate psihologică în Republica Moldova bazată pe etică, profesionalism și integritate. Această lege va asigura ca serviciile pentru victimele violenței domestice să fie mai calitative, bazate pe necesitățile acestora”, subliniază Nighina Azizov, analistă programe în domeniul Eliminării Violenței împotriva Femeilor, UN Women Moldova. 

O altă măsură constă în elaborarea și lansarea unui Registru unic al psihologilor din Republica Moldova. Acesta va conține numele tuturor specialiștilor care activează în țara noastră, atât din sectorul public, cât și din cel privat, dar și informații despre pregătirea profesională a acestora, inclusiv specializările pe care le dețin. 

...

Daniela Sîmboteanu

Psihologă, Expertă în domeniul Protecţiei Copilului, fondatoare CNPAC

„Această cartografiere a tuturor psihologilor care activează în Moldova, din sistemul public și privat, se va reflecta într-un registru unic al psihologilor care va fi gestionat de Colegiul Național al Psihologilor din Moldova”, precizează Daniela Sîmboteanu, psihologă, expertă în domeniul protecţiei copilului, fondatoare CNPAC. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Așadar, exercitarea profesiei de psiholog va fi reglementată de o nouă lege. Măsurile vor viza atât domeniul public, cât și cel privat. Proiectul este așteptat de mult timp de comunitatea psihologilor. Noile măsuri prevăd reglementarea principiilor, condițiilor organizatorice, activității psihologilor și formele de exercitare a profesiei, cerințele față de persoana care exercită profesia de psiholog, drepturile și obligațiile acesteia, drepturile beneficiarilor de asistență psihologică, activitatea psihologului cu drept de liberă practică, înființarea, modul de organizare și funcționare a Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova și cartografierea tuturor practicanților din domeniu.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?