Cadrele didactice din mai multe localități din țară au cerut majorarea salariilor în fața Parlamentului, dar și prin intermediul rețelelor de socializare. Dascălii au publicat imagini în mediul online cu diferite mesaje prin care au sperat să fie văzuți și auziți de autorități. Profesorii cer o creștere salarială de 35%, dar nu majorarea valorii de referință cu doar 100 de lei. Acțiunea a fost organizată de Federația Sindicală a Educației și Științei. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a venit cu o reacție. Oficialul a declarat că solicitarea profesorilor nu este realistă.
La protest, profesorii au cerut:
Federația Sindicală a Educației și Științei precizează că profesorii solicită ca salariul din domeniul educației și cercetării să fie egal cu salariul mediu pe economie prognozat pentru anul viitor, respectiv 16.100 de lei.
Igor Zubcu
Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova
„Noi nu ne-am adunat aici ca să cerem, ne-am adunat aici ca să mai dăm o șansă Cabinetului de miniștri, să dăm încă o șansă Legislativului ca să se așeze la masa de dialog social unde să aibă loc schimb de informații, consultări și negocieri pe marginea stabilirii salariului minim pentru 2025. Noi am solicitat un salariu minim de 6.000 de lei, dar am fost informați de Cabinetul de Miniștri că vom avea maximum 5.500 de lei. Acest lucru nu este în conformitate cu situația reală cu care se confruntă lucrătorii”, precizează Igor Zubcu.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că majorarea salariilor profesorilor cu 35% nu este o posibilitate realistă.
Dan Perciun
Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
„Nu se va produce în a doua lectură a Legii Bugetului de Stat pentru 2025. Din păcate, lucrurile sunt așa cum sunt. Vorbim despre costuri foarte mari, care nu pot fi acoperite peste noapte de bugetul de stat. Dar, avem angajamentul de a merge pe creșteri salariale, astfel încât salariul mediu pe economie să fie egal cu cel din educație. În același timp, în această săptămână, a fost înregistrat un amendament prin care se propune majorarea gradelor didactice, a gradelor manageriale și a claselor de salarizare pentru metodiști și conducători muzicali”, a declarat Dan Perciun, în cadrul unei transmisiuni live.
Dacă nu vor fi auziți, profesorii spun că vor ieși din nou în stradă pe 19 decembrie.