Tu ce ai visat să devii când vei crește mare? Îți mai amintești toate profesiile și meseriile care îți invadau imaginația? Alegerea unei meserii este o etapă foarte interesantă, dar pentru mulți dintre noi, destul de complicată. E greu să alegi din multitudinea de oportunități, cea care ți se potrivește cel mai bine. De aceea, în calitate de părinte, cel mai corect ar fi să-l ghidezi pe cel mic în alegerea corectă a unei meserii încă din copilărie. O fundație caritabilă din Ucraina vine în ajutorul tău! Pe 8 iunie, la Chișinău va fi lansat proiectul internațional de orientare în carieră „Orașul Profesiilor”. Astfel, pe data de 8 iunie, copiii vor porni într-o călătorie fascinantă a profesiilor. Vor avea posibilitatea să cunoască și să testeze peste 150 de meserii.
Ce mai mare proiect social pentru copii din Europa „Orașul profesiilor” a ajuns și în Republica Moldova. Evenimentul este destinat minorilor cu vârsta între 3-17 ani. Intrarea participanților este gratuită. Ideea a pornit de la Fundația de Caritate din Ucraina „Ukrainian Educational Foundation”, care din cauza războiului, nu poate organiza evenimentul în țara vecină, așa cum era până acum. De aceea, împreună cu Fundația de Caritate din Moldova „Hora Binelui”, a decis să ofere copiilor din țara noastră oportunitatea de a descoperi și testa profesiile care li se potrivesc. Organizatorii au creat și o platformă web pentru evenimentul din 8 iunie, dar și pagini pe mai multe rețele de socializare: Facebook, Instagram, Telegram.
Tatiana Liulka
Ideologul proiectului
„Potrivit statisticilor, 52% dintre oamenii care absolvesc o facultate, nu activează în domeniul pe care l-au studiat. „Orașul Profesiilor” are scopul de a oferi fiecărui copil posibilitatea de a-și realiza potențialul. Credem că atunci când faci ceea ce îți place, o faci întotdeauna bine! Copiii vor avea ocazia nu doar să învețe, dar și să încerce diverse profesii din domenii diferite,” precizează Tatiana Liulka, ideologul proiectului.
Orașul improvizat va fi amenajat în parcul „La Izvor” și va fi deschis între orele 12:00-16:00. La intrarea în orășel, fiecare copil va primi un pașaport, cu care va avea posibilitatea să se angajeze în câmpul muncii. La eveniment este planificată prezența a peste 150 de profesii, printre care: polițist, pompier, constructor, dentist, DJ la radio, constructor, pediatru, medic veterinar, agronom, arhitect, salvamar, specialist IT, avocat criminalist, antrenor sportiv, dezvoltator de jocuri web, designer vestimentar, bijutier, vânzător, coafor, farmacist, controlor de bilete, oftalmolog.
„Orașul Profesiilor” vine să dezvăluie meseriile îndrăgite de cei mari pentru cei mici. Un eveniment inovator și plin de energie, conceput pentru a oferi fiecărui copil șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul într-un mod interactiv și distractiv. Dorim să inspirăm și încurajăm fiecare copil să exploreze pasiunile sale și să dezvolte abilitățile într-un mediu deschis și prietenos”, au precizat reprezentanții Fundației „Hora Binelui”, sub a cărui egidă se organizează evenimentul.
Proiectul va ajuta fiecare copil să învețe mai multe despre câmpul muncii. Totodată, companiile din Moldova sunt invitate să-și prezinte domeniile de activitatea și să familiarizeze copiii cu oportunitățile de angajare pe care le oferă.
Angajatorii care vor să participe la eveniment, pot apela organizatorii la numărul de telefon +373 69 039 910.
Unul dintre cei care și-a anunțat deja participarea la „Orașul Profesiilor” din 8 iunie este Valeriu Rașcu, autorul proiectului „Banca de Bancuri”. El a spus că le va dezvălui micilor curioși care sunt secretele meseriei de creator de conținut.
Valeriu Rașcu
Autorul proiectului "Banca de Bancuri"
„Eu sunt creator de conținut pe rețelele de socializare. Am adunat o comunitate mare pe Facebook, TikTok, Instagram, Youtube. Vă voi prezenta cum este să fii creator de conținut și vă voi explica cum se face această meserie. Pe data de 8 iunie, ne vedem la „Orașul Profesiilor”, a anunțat Valeriu Rașcu pe pagina sa de Instagram.
Proiectul de orientare în carieră „Orașul Profesiilor” a început în Ucraina, în 2014. Pe parcursul a celor opt ani de activitate, peste 1 milion de copii din 54 de orașe au participat la acest proiect.
În 2017, un astfel de orășel a fost amenajat și în capitala de atunci a Kazahstanului, Astana, unde au participat peste 20.000 de copii. Evenimentul de la Chișinău se va desfășura cu sprijinul Primăriei Capitalei.
În continuare, vă prezentăm câteva fotografii de la evenimentele anterioare, organizate în Ucraina. Fotografiile aparțin Fundației de Caritate „Ukrainian Educational Foundation”.