Premieră: Moldovenii vor putea procura valori mobiliare de stat, fără intermediari, până pe 25 septembrie
17-09-2024 562
Timp de citire: 2 min.

Premieră: Moldovenii vor putea procura valori mobiliare de stat, fără intermediari, până pe 25 septembrie

Din 16 septembrie, moldovenii pot procura, în premieră, valori mobiliare de stat, fără intermediari, beneficiind de rata dobânzii pe piață, de 6% anual. Profitul obținut din valorile mobiliare de stat nu se impozitează. Volumul indicativ al emisiunii de obligațiuni de stat propuse spre subscriere persoanelor fizice este de 50 milioane lei, iar valoarea nominală de 100 lei pe obligațiune achiziționată.

...

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului

„Această inițiativă oferă un nou mod de a economisi și a investi în dezvoltarea țării, oferind o soluție sigură și avantajoasă de creștere a economiilor personale. Investițiile devin mai accesibile prin intermediul e-vms.md, o platformă pentru investiții directe în valori mobiliare de stat, creată cu sprijinul USAID”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Persoanele fizice pot cumpăra valori mobiliare de stat în perioada de subscriere, care se desfășoară între 16-25 septembrie. 

...

Ion Gumene

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor

„Asta înseamnă că toți utilizatorii platformei, care doresc să investească în valori mobiliare de stat, pot să-și anunțe intenția pe platformă despre volumul valorilor mobiliare de stat pe care sunt gata să le procure. Pe 26 septembrie, autoritățile vor face totalurile subscrierii. Asta înseamnă că banii din cont vor fi decontați și în „Portofelul personal” vei vedea că ești deținătorul unui volum de valori. Din data respectivă, începe să curgă scadența valorilor mobiliare de stat, care este de doi ani”, a explicat Ion Gumene, Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor.

Cum poți participa?

Pentru a participa la perioada de subscriere, persoana trebuie să-și creeze un cont pe platforma evms.md. Contul poate fi creat de către toți cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de peste 18 ani, care dețin semnătură electronică și au un cont într-o bancă comercială din țară.

...

Radu Marian

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

„Prin procurarea valorilor mobiliare de stat, vei împrumuta statului resurse financiare pentru ca acesta să investească în infrastructură, școli, drumuri. În schimb, vei primi garantat o dobândă (care le moment este de 6% anual), iar acest profit nu va fi impozitat. Toate statele civilizate apelează la astfel de instrumente pentru a finanța programele de dezvoltare. Toți cetățenii care dețin un cont bancar și o semnătură electronică pot participa la acest program”, specifică deputatul Radu Marian. 

Valorile Mobiliare de Stat sunt unul dintre cele mai sigure instrumente de investiții, datorită garanției integrale oferită de stat. Prin intermediul VMS, statul se împrumută de la cetățeni pentru a finanța proiectele de dezvoltare și creștere economică a țării.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?