Poți împrumuta bani direct statului. Tu, cu ce te alegi în schimb?
26-08-2024 5578

Poți împrumuta bani direct statului. Tu, cu ce te alegi în schimb?

Mai sunt câteva săptămâni până când doritorii de a cumpăra valori mobiliare de stat vor putea face tranzacții online, pe platforma digitală eVMS.md, fără a mai merge la bancă. În acest mod, cetățenii pot împrumuta bani statului prin procurarea titlurilor de stat. Astfel, economiile oamenilor se transformă în investiții garantate. Instrumentul are mai multe avantaje, printre care o rata a dobânzii la valori mobiliare de stat cu 1,5% mai mare decât rata la depozitele bancare. Atenție! Prin intermediul platformei, pot investi doar persoanele fizice, nu și cele juridice!

Ce reprezintă valorile mobiliare de stat? 

Piața valorilor mobiliare de stat a Republicii Moldova a fost înființată în 1995 și de atunci Ministerul Finanțelor, împreună cu Banca Națională a Moldovei, emite valori mobiliare. Acest mecanism era funcțional și până acum, doar că împrumuturile erau efectuate doar prin intermediul băncilor. 

Valorile mobiliare de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, sub formă de bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat, constituind împrumuturi ale statului în monedă națională pe termen scurt și lung. Investind în valori mobiliare, tu împrumuți statului anumite sume de bani pentru sprijinirea dezvoltării economiei țării și activității investiționale, iar la scadență, statul îți întoarce suma investită și o dobândă. Dar, ce înseamnă cadență? Dată la care expiră termenul de achitare a unei datorii. 

Altfel spus, banii pe care autoritățile îi vor împrumuta de la tine, pentru o anumită perioadă, vor fi investiți în modernizarea școlilor, renovarea drumurilor, construirea sistemelor de apeduct și canalizare în satele Moldovei, crearea de noi locuri de muncă, etc.

...

Ion Gumene

Secretar de stat, Ministerul Finanțelor

„Pentru fiecare om din Moldova este o oportunitate de a investi, de rând cu alte modalități de investiție a banilor deja existente și utilizate pe larg. Statul oferă acest instrument prin intermediul cărora, cetățenii își pot transforma economiile de care dispun în valori mobiliare de stat. Datorită noii platforme, interacțiunea între stat și cetățeni va fi facilitată, iar oamenii vor fi mai conștienți de valoarea pe care o pot aduce statului, dar și mai informați și școlarizați în privința finanțelor publice. Sperăm că acest instrument va deveni o sursă de finanțare a statului, așa cum se întâmplă în multe alte țări”, a declarat Ion Gumene, Secretar de stat, Ministerul Finanțelor.

În alte părți ale lumii, aceste valori mobiliare pot fi cumpărate demult foarte ușor, pe Internet. Republica Moldova abia acum a ajuns la această modalitate. Ministerul Finanțelor a lansat la sfârșitul lunii iulie platforma eVMS.md.

...

Dorin Recean

Prim-ministrul Republicii Moldova

„Platforma va contribui la dezvoltarea pieței de capital și la familiarizarea oamenilor cu noile instrumente lansate de Guvern. În acest context, devin tot mai importante proiectele de educație financiară, care vor ajuta cetățenii să utilizeze produsele guvernamentale în beneficiul lor”, a menționat premierul Dorin Recean.

Tipurile de valori mobiliare de stat 

Valorile mobiliare de stat sunt de două tipuri: 

  • Bonuri de trezorerie - se emit cu scont și se răscumpără la scadență la valoarea lor nominală, având termenul de circulație de la câteva luni (3-6 luni) până la un an și oferă o rată de dobândă fixă.
  • Obligațiuni de stat - se emit cu scont, la prețul lor nominal sau cu primă, cu o rată fixă sau flotantă a dobânzii și se răscumpără la scadență la valoarea lor nominală, având termenul de circulație de la un an până la cinci, uneori, chiar și 10 ani.

sursa: Banca Națională a Moldovei 

Dacă investești în bonuri de trezorerie, atunci vei obține dobânda la scadență, iar dacă în obligațiuni de stat, vei obține dobânda periodic (semestrial) sub formă de cupoane. Pentru a putea investi, cetățenii aflați în țară și cei de peste hotare urmează să dețină un cont bancar în Republica Moldova, semnătură electronică și să creeze un cont personalizat pe platforma eVMS.md. Oamenii vor face tranzacțiile online direct, fără intermediari și comisioane. 

...

Ion Gumene

Secretar de stat, Ministerul Finanțelor

„Cetățenii, fără intermediul băncii, vor putea să-și creeze un cont, să lege de acest cont un card bancar sau un cont bancar al băncii la care se deservesc și să urmărească anunțurile Ministerului Finanțelor privind valorile mobiliare de stat”, a explicat Secretarul de stat, Ion Gumene. 

Atenție! Suma minimă care poate fi investită este de 100 lei, ceea ce reprezintă costul nominal al unei valori mobiliare de stat. 

Cum poți investi? 

Să presupunem că statul are nevoie de 7 miliarde de lei pentru renovarea unui drum local sau reconstrucția și dotarea unei secții de chirurgie dintr-un spital raional. Pentru colectarea acestei sume, Ministerul Finanțelor emite 7 milioane de obligațiuni a câte 100 de lei fiecare, cu termenul de circulație de 5 ani, care pot fi cumparate de investitori. La fiecare șase luni, cumpărătorul acestor obligațiuni va primi o dobândă pentru suma investită. De exemplu, un investitor poate deține o obligațiune timp de un an și jumătate și apoi să o vândă altei persoane. Dobânda rămasă o va primi deja noul investitor, iar la scadență îi va reveni și valoarea inițială a obligațiunii - cei 100 de lei cu care aceasta a fost cumpărată.

...

Robert Reno

Directorul interimar al Misiunii USAID Moldova

„Această inițiativă este revoluționară în Moldova, deoarece le permite cetățenilor, atât din țară, cât și de peste hotare, să achiziționeze valori mobiliare de stat direct de la Ministerul Finanțelor, fără taxe sau intermediari. Această inițiativă le permite cetățenilor moldoveni să investească în viitorul lor și să contribuie la dezvoltarea țării. Suntem extrem de mândri să sprijinim acest mecanism, prin intermediul proiectului USAID „Transparența sectorului financiar în Moldova”, a subliniat Robert Reno, directorul interimar al Misiunii USAID Moldova. 

Câștiguri și riscuri

Investind în valorile mobiliare de stat, împrumuți statului anumite sume de bani și sprijini astfel dezvoltarea economiei. La scadență, statul îți întoarce toți banii investiți și îți oferă o dobândă. Autoritățile dau asigurări că aceste investiții sunt sigure. 

sursa: USAID

„Este un instrument foarte sigur. Din 1995 și până în prezent nu există nici măcar un singur caz în care statul să nu recompenseze valorile mobiliare de stat și plata dobânzilor aferente, în termenul indicat”, dă asigurări Ion Gumene. 

Persoanele nu vor achita impozite pentru veniturile obținute din aceste investiții, dar există și alte beneficii:

  • Siguranță. Investițiile sunt garantate de stat și oferă stabilitate financiară;
  • Venituri regulate. Beneficiezi de venituri constante și predictibile;
  • Accesibilitate. Platforma eVMS.md face procesul de achiziție rapid și simplu;
  • Contribuție la dezvoltare. Investițiile în VMS contribuie la dezvoltarea țării.
...

Ion Gumene

Secretar de stat, Ministerul Finanțelor

„Avantajul este că de obicei rata dobânzii este puțin mai mare și rata dobânzii care se formează dintre cerere și ofertă la noi este stabilită de Ministerul Finanțelor. În ultimii cinci ani, rata dobânzii la valorile mobile de stat e cu 1,5 puncte procentuale mai mare decât rata la depozitele bancare”, a precizat Ion Gumene, Secretar de stat, Ministerul Finanțelor.

Totuși, să nu uităm de riscuri. Cu cât randamentul este mai mare, cu atât mai mare este și riscul. Cu siguranță, nu merită să cumperi cu toți banii obligațiuni cu randament ridicat de la companii de stat mici sau problematice. Există riscul ca acestea să nu poată face față gradului de îndatorare și să nu plătească la timp cupoanele sau chiar să poată răscumpăra obligațiunile. Un alt risc este amortizarea, atunci când emitentul rambursează valoarea nominală a obligațiunii nu la scadență, dar treptat, în tranșe. 

Piața financiară oferă diverse oportunități de investiții, dar înainte de a decide cum să-ți investești banii, trebuie să identifici principalele scopuri financiare și, totodată, să evaluezi riscurile. Este important să te informezi despre ce oportunități oferă fiecare instrument financiar și să faci cea mai potrivită alegere, în funcție de necesitățile personale.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Cetățenii se pot deja înregistra pe această platformă începând cu luna august, iar prima tranzacție prin intermediul platformei, conform Ministerului Finanțelor, este programată pentru sfârșitul lunii septembrie. Suplimentar, autoritățile vor anunța mai multe detalii. Dacă vrei să participi la această primă tranzacție, este necesar să începi procesul de înregistrare pentru crearea unui cont de investitor.

Reține! Valorile mobiliare de stat includ bonuri de trezorerie, care se emit pe un termen de până la 90 de zile, și obligațiuni de stat, care se emit pe termene mai mari de un an. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?