Păzea! Lucrătorii ineficienți ar putea fi concediați mult mai ușor
18-02-2025 1491

Păzea! Lucrătorii ineficienți ar putea fi concediați mult mai ușor

Autoritățile lucrează asupra unor noi măsuri legislative prin care vor să simplifice procedura de concediere a angajaților care nu livrează rezultate în timp. Despre aceasta a anunțat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale în timpul ultimei ședințe a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Buzu spune că în prezent, legea este prea rigidă, iar angajatorii nu pot elibera din funcție persoanele care nu-și îndeplinesc munca corespunzător sau abuzează de poziția pe care o dețin. Ce cred Sindicatele despre acest lucru, citește în articolul de astăzi.

Măsuri radicale pe piața muncii

Alexei Buzu a declarat că autoritățile vor lansa, în scurt timp, mai multe propuneri, prin care vor să îmbunătățească cadrul legal legat de concedierea angajaților. Totodată, Buzu le-a cerut Sindicatelor și Patronatelor să susțină noile măsuri, care vor fi aplicate atât în sectorul public, cât și cel privat. 

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„În scurt timp, vom veni cu propuneri prin care să putem demite, într-un mod mai transparent, anumiți salariați. Rugămintea este să acceptați aceste modificări. Scopul nostru nu este de a constrânge drepturile salariaților, dar de a ne asigura că atunci când vrei să faci curățenie într-o instituție, nu trebuie să o reorganizezi, să porți angajații dintr-o parte în alta. Este foarte clar, oamenii care nu au livrat performanță, nu pot să existe în sistem, nu contează dacă este vorba despre cel privat sau public. Dacă vrem să depășim problemele pe care le avem pe piața muncii, care nu pot fi soluționate prin mișcări de scurtcircuit, atunci ministerul, Sindicatele și Patronatele, împreună cu Guvernul, trebuie să-și asume anumite decizii. Dacă vrem forță de muncă competitivă, aceasta înseamnă că trebuie să investim în ea. Acest lucru nu poate fi făcut numai de către stat, de către Guvern, noi trebuie să investim cu toții”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Invitația la cooperare și dialog vine după ce mai mulți inspectori ai muncii, care au fost concediați din sistem, au fost repuși în funcții prin hotărâri de judecată, la sfârșitul anului trecut, iar statul a fost obligat să le plătească despăgubiri de milioane. Mai exact, în procesul de reorganizare a Inspectoratului de Stat al Muncii, au fost eliberați din funcții 26 de inspectori. Dintre aceștia, 16 au atacat deciziile în judecată, iar în cazul a 13 inspectori au fost pronunțate deja hotărâri. Ordinele prin care au fost eliberați din funcții au fost anulate, ca fiind ilegale. Totodată, foștii inspectori ar urma să beneficieze de plata salariilor pentru perioada în care se consideră că au lipsit forțat de la muncă, potrivit hotărârilor emise de prima instanță, pe care ministerul a anunțat că o va contesta la Curtea de Apel. Estimativ, pentru cel puțin un an de lipsă forțată de la muncă, pentru un inspector al muncii, Inspectoratul ar urma să plătească aproximativ 120 de mii de lei, iar pentru 13 inspectori - aproximativ 1,5 milioane de lei. 

„Noi avem în sistemul de educație educatori, dădace care au aplicat violență asupra copiilor, dar în continuare lucrează în sistem. Acest lucru arată că sunt probleme grave, inclusiv la nivel de legislație. Dacă vrem să avem o piață a muncii dinamică, care ține cont de toate presiunile competitive, trebuie să avem o legislație care să ne permită acest lucru. Aceasta înseamnă că trebuie să facem compromisuri cu toții, pentru scopul măreț de a avea o piață a muncii care într-adevăr permite creștere economică, majorări de salarii, creșteri de performanță”, menționează Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Ce cred Sindicatele?

Contactați de jurnaliștii delucru.md, reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din țara noastră sunt de părere că actuala procedură de concediere, prevăzută de Codul Muncii, nu necesită ajustări.

...

Sergiu Sainciuc

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova

„Noi considerăm că prevederile actuale legislative legate de concedierea angajaților nu necesită îmbunătățiri, deoarece sunt reglementate foarte clar motivele care pot duce la desfacerea unui contract de muncă. Dar, este foarte important să fie respectată procedura de concediere, pentru a fi prevenite încălcările. Chiar și în cazul angajaților de la Inspectoratul de Stat al Muncii, care au fost repuși în funcție. În cazul dat, nu a fost respectată procedura. Noi, desigur, vom analiza propunerile ministerului, atunci când vor fi elaborate și prezentate, și ne vom expune asupra lor”, susține Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Codul Muncii definește concedierea drept desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durată determinată. Art. 86 din lege stabilește și motivele care pot determina eliberarea din funcție a unui angajat, dar și cazurile în care angajatorul nu poate beneficia de acest drept.

Astfel, nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în:

  • concediu medical,
  • concediu de odihnă anual
  • concediu de studii, 
  • concediu de maternitate,
  • concediu paternal
  • concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, 
  • concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta de la 3 la 4 ani,
  • concediu pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei,
  • concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilități, 
  • perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti,
  • perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.

Restabilirea la locul de muncă

În prezent, legea stipulează că salariatul concediat sau transferat nelegitim la o altă muncă poate fi restabilit în funcție prin negocieri directe cu angajatorul, iar în caz de litigiu, prin hotărârea instanţei de judecată. În cel de-al doilea caz, angajatorul este obligat să dovedească legalitatea acțiunilor sale şi să indice temeiurile transferării sau eliberării din serviciu a salariatului. 

Dacă lucrătorul este membru de sindicat, instanţa de judecată va solicita opinia consultativă a organului sindical privind concedierea acestuia. Imediat după pronunțarea hotărârii instanței de judecată privind restabilirea salariatului la locul de muncă, angajatorul este obligat să emită un ordin în acest sens, pe care îl aduce la cunoștința salariatului, sub semnătură sau prin altă modalitate de înștiințare, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii.

În cazul restabilirii la muncă a salariatului concediat nelegitim, angajatorul este obligat să repare prejudiciul cauzat acestuia, care presupune: 

  • plata obligatorie a unei despăgubiri pentru întreaga perioadă de absență forțată de la muncă, într-o mărime care nu va depăși 12 salarii medii lunare ale salariatului în cazul transferului sau al eliberării nelegitime din serviciu;
  • compensarea cheltuielilor suplimentare legate de contestarea transferului sau a eliberării din serviciu (consultarea specialiştilor, cheltuielile de judecată etc.);
  • compensarea prejudiciului moral cauzat salariatului.

Atenție! Mărimea prejudiciului moral se determină de către instanţa de judecată, ținându-se cont de acţiunilor angajatorului, dar nu poate fi mai mică decât un salariu mediu lunar al salariatului. Totuși, în locul restabilirii la locul de muncă, părţile pot încheia o tranzacţie de împăcare, iar în caz de litigiu, instanţa de judecată poate încasa de la angajator, cu acordul salariatului, în beneficiul acestuia, o compensaţie suplimentară la sumele indicate mai sus, în mărime de cel puţin 3 salarii medii lunare ale angajatului.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

După cum ai înțeles deja, angajatorilor moldoveni le este foarte greu să elibereze din funcție angajați, chiar și pe cei neprofesioniști, în baza prevederilor Codului Muncii, deoarece motivele pentru desfacerea unui contract de muncă, invocate la art. 86, presupun existența unor dovezi solide. În lipsa lor, angajatorul riscă să achite despăgubiri și daune morale foarte mari, dacă salariatul obține câștig de cauză în instanță, dar și să reangajeze persoana concediată.

Realitate din Moldova demonstrează că, de cele mai multe ori, lucrurile așa și se întâmplă, iar ca urmare, angajatorii recurg la măsuri drastice pentru a face „curățenie” în companii, cum ar fi lichidarea unității sau a statelor de personal, reorganizarea instituțiilor, etc. 

Spre exemplu, dacă angajatorul constată îndeplinirea nesatisfăcătoare, în mod repetat, pe parcursul unui an, a indicatorilor de performanță individuală, concedierea salariatului poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a acestuia, conform procedurii de evaluare stabilite prin convenția colectivă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestora, prin regulamentul intern al unității. Concedierea poate avea loc doar cu condiția că angajatorul a dat salariatului instrucțiuni corespunzătoare, a transmis un avertisment în scris și a oferit salariatului o perioadă rezonabilă de timp pentru îmbunătățire.

Destul de complicat, nu-i așa? Dar, să nu uităm și despre cazurile de abuz, în care unii angajatori, din dorința de a nu intra în conflict cu legea, fac presiuni asupra salariaților pe care vor să-i concedieze, iar în cele din urmă, aceștia ajung să plece de la job „din proprie inițiativă”. Cu siguranță că noile măsuri legislative, care urmează să fie lansate în scurt timp, ar trebui să reglementeze foarte clar ambele aspecte, pentru a preveni și evita abuzurile pentru ambele tabere, atât pentru salariați, cât și pentru angajatori. 

Dar, ce poți face dacă ești presat să pleci de la job din propria inițiativă? Apelează cu încredere la:

  • Inspectoratul de Stat al Muncii: depune petiția aici.
  • Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova: sună la numărul de telefon (+373-22) 26-65-02 sau expediază un email la adresa office@cnsm.md;
  • Procuratura Generală: datele de contact și Linia fierbinte pot fi accesate aici.
  • Instanțele de judecată: îți punem la dispoziție Portalul Național al Instanțelor de Judecată. Aici ai acces la informația necesară despre activitatea tuturor instanțelor de judecată din țara noastră.

Nu uita! Dreptul la muncă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Dreptul la muncă şi la protecţia muncii este garantat de art. 43 din Constituția Republicii Moldova. Acest drept prevede că orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă, precum şi la protecţia împotriva şomajului.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?