Părinții vor primi 1.000 de lei lunar, dacă își vor transfera copiii în școli mai mari
20-08-2024 6154
Timp de citire: 2 min.

Părinții vor primi 1.000 de lei lunar, dacă își vor transfera copiii în școli mai mari

Părinții care își transferă copiii dintr-o școală cu mai puțin de 50 de elevi într-o instituție mai mare vor beneficia de o alocație lunară de 1.000 de lei, timp de doi ani, per elev mutat. Un regulament în acest sens a fost aprobat de Executiv. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, proiectul va contribui la o mai bună pregătire a elevilor pentru viitor.

Alocația va fi oferită la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, în baza unei cereri depuse la instituția nouă. Banii se vor acorda începând cu luna septembrie. Costul total pentru implementarea proiectului este de 3 milioane de lei.

...

Dan Perciun

Ministrul Educației și Cercetării

„Ministerul urmează să stabilească lista acestor instituții cu mai puțin de 50 de elevi și să dezvolte tot mecanismul până la începutul lunii septembrie. Pe principiul cetățeniei vor beneficia de aceste plăți prin sistemul guvernamental de plăți Mpay sau prin Poșta Moldovei. Ca urmare a înscrierii copilului într-o altă instituție de învățământ, este un pas foarte important pe care îl facem astăzi pentru a oferi șanse egale pentru toți, indiferent de locul de trai al copilului”, menționează Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Părinții care doresc să-și mute copiii, trebuie să depună personal asemenea cereri la școlile noi. Ministerul Educației și-a stabilit o dată limită, până pe 25 septembrie, pentru a anunța lista beneficiarilor de alocații. Autoritățile spun că, în școlile mari, pot crea condiții mai bune de studiu, iar elevii care se mută vor fi hrăniți și transportați gratis.

Care sunt planurile ministerului până în 2025?

Ministerul își propune să procure anul acesta 70 de autobuze școlare - 60 urmează să ajungă în Moldova în septembrie - și să investească, până în 2025, circa 14,5 milioane de euro în 35 de școli model, deschise în toate regiunile. În prezent, în Republica Moldova sunt 102 instituții de învățământ primar și secundar general cu până la 50 de elevi.

Proiectul va garanta accesul elevilor din școlile mici la studii de calitate, motivând părinții acestora să-i transfere în instituții cu un număr mai mare de copii, în care vor avea parte de mai multe beneficii. Este vorba despre opțiuni educaționale și activități extrașcolare mai variate, precum și acces la cabinete cu echipament modern și laboratoare bine dotate. Toate acestea vor contribui la performanțe academice mai înalte și o mai bună pregătire pentru viitor a copiilor.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?