Premii de sărbători, team-building-uri, majorări regulate de salariu și multe oportunități de avansare în carieră. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le oferă sau sunt gata să le ofere angajatorii din țara noastră pentru a preveni și reduce fluctuația de personal. Companiile spun că nu doar recrutarea angajaților este o misiune dificilă, dar și menținerea lor. Știm foarte bine cât de greu poate fi să găsești un angajat potrivit, care să rămână la un loc de muncă o perioadă cât mai îndelungată, iată de ce ne-am gândit că ai vrea să știi câteva secrete care să te ajute să combați exodul de personal din compania ta, măsuri care au fost aplicate și au adus rezultat în cazul altor angajatori.
84 de ani. Atât a durat cea mai îndelungată experiență profesională a unui angajat la unul și același loc de muncă. Da, da, este cât se poate de real. Vorbim despre brazilianul Walter Orthmann, care s-a angajat la o fabrică de țesături, la vârsta de 16 ani, iar ulterior, a obținut o funcție în administrația companiei.
El a ajuns în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai lungă activitate desfășurată în cadrul aceleiași companii. Povestea lui pare incredibilă, mai ales acum, într-o lume a vitezei, în care oamenii au tendința să-și schimbe destul de des locul de muncă, dacă nu chiar profesia. Acest fenomen face ca fluctuația de personal să ajungă la rate destul de înalte și să prezinte o problemă pentru angajatori.
Linella are o rețea cu peste 150 de magazine și o echipă de peste 4500 de angajați. Compania a fost fondată în 17 octombrie 2001. Pe lângă un colectiv prietenos, condiţii bune de lucru și posibilitatea de a fi promovat, Linella le oferă angajaților săi și program de muncă flexibil pentru a-i motiva să nu plece.
Olga Cojocaru
Manager recrutare, Linella
„Toate salariile noastre sunt oficiale, noi respectăm normele Codului Muncii și ale legislației naționale. Avem un sistem intern de motivare financiară și nu doar. Mulți dintre colegii noștri au evoluat profesional. Inițial au lucrat în calitate de casieri, iar acum sunt manageri și gestionează diferite proiecte. Oferim bonusuri de fidelitate, cadouri de sărbători, loc de muncă aproape de casă și transport gratuit pentru angajatorii a căror domiciliu se află la 100 km distanță de magazinul în care lucrează. La moment, noi avem aproximativ 100 de posturi vacante”, precizează Olga Cojocaru, manager recrutare, Linella.
La fel ca plantele care au nevoie de pământ fertil pentru a da rod, oamenii au nevoie de un mediu care să îi inspire. Doar așa pot învăța, pot crește și pot deveni cea mai bună variantă a lor. Compania VEO Worldwide Services, care activează în țara noastră din 2014, încearcă să-și mențină cei 150 de angajați pe care-i are la moment prin deplasări de serviciu, zile suplimentare de concediu, team-building-uri, tichete de masă și de transport, abonamente la sala de sport, etc. Compania pune preț pe modul în care se simt angajații în timpul orelor de muncă, pe zonele de relaxare, sălile de ședință, spațiile pentru birouri, care sunt concepute pentru a stimula creativitatea și starea de bine.
Vera Baciu
Administratoare VEO
„VEO este o companie internațională, cu sedii în Moldova, Ucraina, Bulgaria, România, Polonia și Tunisia, iar aceasta presupune ca angajații noștri să meargă de câteva ori pe an în deplasări de serviciu achitate de companie. Le oferim salariaților și tichete de masă. Valoarea unui tichet este de 70 de lei. În dependență de vechimea pe care o are angajatul în companie, în fiecare an obține noi beneficii, cum ar fi: acces la 90 de săli de sport, tichete de taxi sau combustibil, două zile pe lună de home office, vouchere de vacanță, ceai, cafea, snacksuri la birou și o echipă super funny. Cu VEO îți poți începe cariera fără să-ți faci griji că nu ai experiență”, specifică Vera Baciu, administratoare VEO.
Compania JivyGroup Moldova, care este specializată în dezvoltarea tehnologică, design de produs, consultanță, software personalizat și dezvoltarea ideilor de business și tehnologii, pune un accent deosebit pe politicile de revizuire anuală a salariului și menținerea unui climat pozitiv de muncă. La JiVy Group, fiecare angajat este apreciat și abordat dintr-o perspectivă individualizată.
Iuliana Gultur
HR Business Partner la compania Jivy Group
„Dacă reușim să menținem o atmosferă de lucru pozitivă, atunci colaborarea devine o plăcere, pentru toți membrii echipei. Motivarea pe plan financiar, desigur că trebuie să complementeze acest confort de colaborare, deoarece toți suntem oameni, avem și cealaltă fațetă a vieții, trebuie să ne menținem un echilibru pe plan personal, de aceea compania face toate eforturile în a-și alinia bugetele conform tendințelor pieței, dar și conform ritmului de creștere propriu al fiecărui angajat. Suntem foarte flexibili, inclusiv și în abordarea de creștere profesională sau chiar reprofilare. Noi ne bucurăm pentru colegii noștri care acum sunt pe roluri de tester sau automation tester, developer sau scrum master, dar care au început de la entry-level, cum noi îi numim - monitoring operator. Limita beneficiilor acordate angajaților este determinată de gradul de loialitate al acestora. Întregul management al companiei face totul ca să mențină un grad înalt de loialitate”, declară Iuliana Gultur, HR Business Partner la compania Jivy Group.
Fabrica de confecții „Ionel” luptă cu fluctuația de personal prin salarii ofertante, care depind de randament, productivitate și eficiență, dar și prin oferirea locurilor de cazare la prețuri avantajoase.
Aliona Colesnic
Specialistă în resurse umane la fabrica „Ionel
„În primul rând, angajații beneficiază de un pachet social deplin. Avem premii sau cadouri la toate sărbătorile, premii lunare, tichete de masă, indemnizații pentru transport. Toți angajații care nu dețin un loc de trai beneficiază de un loc de cazare în căminul pe care-l avem, în schimbul unui preț simbolic. De la o simplă cusătoreasă, orice persoană poate ajunge chiar și șefă de secție”, subliniază Aliona Colesnic, specialistă în resurse umane la fabrica „Ionel”.
Cea mai mare fluctuație de personal se înregistrează în instituțiile de stat, care nu pot concura cu cele private, mai ales la capitolul salarial. Instituțiile publice încearcă din răsputeri să-și mențină angajații promovând ideea că munca în serviciul public este o oportunitate de a crește profesional și de a fi util societății. Dar, numărul celor care pun mai mult accent pe valori decât pe remunerare este tot mai mic, iar ca urmare, instituțiile de stat, din cauza exodului de cadre, sunt într-un proces continuu de recrutare.
Spre exemplu, Inspectoratul General de Carabinieri este în căutarea a o sută de inspectori și ofițeri pentru municipiile Chișinău și Bălți, care vor fi responsabili de asigurarea și menținerea ordinii publice. Din observațiile lor, reprezentanții instituției spun că cea mai eficientă metodă de atragere, dar și menținere a personalului este acordarea indemnizației lunare pentru spațiu locativ, care pentru acest an a fost stabilită în sumă de 1900 lei.
Pavel Serjant
Șeful secției Administrare personal al Inspectoratului General de Carabinieri
„Avem un program de menținere a personalului la locul de muncă. Oferim formare profesională inițială și continuă, cu oportunități de participare la activități de cooperare externă și misiuni internaționale. Aplicăm și diverse stimulări, precum ar fi distincțiile, premiile bănești, indemnizațiile pentru închirierea spațiului locativ, dar și diverse oportunități de avansare în carieră. Angajații noștri au parte de salarizare atractivă, program de lucru flexibil, pregătire militară și pachet social atractiv”, specifică căpitanul Pavel Serjant, șeful secției Administrare personal al Inspectoratului General de Carabinieri.
Angajamentul măsoară cât de entuziaști și dedicați sunt oamenii la locul lor de muncă și cât de mult își doresc ca efortul lor să aducă un plus de valoare la imaginea și productivitatea companiei. Dacă ești angajator, iată ce poți face pentru a crește gradul de loialitate al angajaților:
Recunoaște realizările colegilor tăi. Motivația angajaților se îmbunătățește semnificativ atunci când munca lor este cunoscută și recunoscută de către ceilalți, mai ales de superiori. Prin gesturi mici poți demonstra că îți pasă de colegii tăi și de contribuțiile acestora.
Investește în dezvoltare profesională și personală a personalului. Angajații care au oportunitatea de a învăța continuu și sunt provocați să devină mai buni, pot accepta un rol diferit în cadrul companiei, cum ar fi gestionarea unui proiect nou, mai valoros sau reprezentarea firmei la diverse evenimente naționale și internaționale.
Construiește un mediu de lucru pozitiv și sănătos. O experiență plăcută la locul de munca crește atât productivitatea angajaților, cât și motivarea acestora. Pentru a crea un mediu plăcut de lucru trebuie să ții de de corectitudine. Tratamentul corect față de toți angajații contribuie la generarea încrederii în organizație. Pozitivitatea joacă un rol important în succesul afacerii tale, iar pauzele regulate îi ajută pe salariați să fie mai productivi. Nu uita, angajații nu sunt niște mașinării sau roboți, care să lucreze non-stop. Luarea unei pauze la fiecare oră sau două are efecte pozitive asupra corpului și minții angajatului și, astfel, asupra companiei.
Promovează flexibilitatea la locul de muncă. Când vine vorba despre Generația Z, flexibilitatea la locul de muncă este un factor foarte important, urmat de salariu. O companie flexibilă este cea care permite recuperarea unei ore pierdute, care le oferă angajaților oportunitatea de a lucra de acasă sau din orice colț al lumii și care le permite să lucreze în dependență de perioada lor productivă. Nu contează dacă începi munca foarte devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi are anumite ore în care este mai creativ și mai productiv.
Sărbătoriți victoriile împreună. Atunci când un proiect important a fost dus la bun sfârșit sau ați avut un semestru remarcabil, nu lăsa ca lucrurile să treacă pe neobservate, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Sărbătorește aceste rezultate remarcabile împreună cu colegii.
Alexandrina Chirtoacă activează în calitate de Coordonator PR și Comunicare la PRoimagine Agency. În toamna acestui an, tânăra s-a căsătorit, iar înainte de marele eveniment, echipa sa a decis să-i facă o surpriză și a organizat pentru ea o „bachelorette party”, adică o petrecere a burlăcițelor.
„Pentru mine foarte mult contează atmosfera din colectiv. Asta mă face să vin cu plăcere la muncă, chiar dacă, uneori, sunt zile mai tensionate. Astfel, în compania în care activez în prezent domină respectul, înțelegerea și prietenia dintre colegi. În timp am devenit o familie cu care împărtășim momentele frumoase din viața noastră și chiar și cele triste. Ne bucurăm pentru reușitele fiecăruia și adunăm amintiri comune. În ziua în care am fost cerută în căsătorie, primii cu care am sărbătorit acest eveniment, au fost colegii. Tot ei au fost cei care mi-au organizat o petrecere a burlăciței pe cinste. Eu m-am pornit în acea zi la un team building, dar am ajuns la o petrecere dedicată mie. Emoțiile erau de nedescris. Eu tare voiam o petrecere de acest gen, dar nu aveam nici timp, nici resurse financiare ca să o organizez, dar iată că ei au decis să mă surprindă într-un mod foarte frumos. E foarte important ca angajatorul să fie deschis cu angajații săi și creeze această atmosferă prietenoasă în colectiv, pentru că doar așa poți avea angajați care se dedică lucrului. Pe lângă condițiile pe care orice angajator este obligat să le ofere angajaților săi, mai există și această latură, atunci când pentru angajat se organizează mici surprize care îl fac să se simtă important în colectiv. Atunci și vrei să faci mai multe și nu doar vrei, dar chiar și faci”, specifică Alexandrina.
O rată înaltă a fluctuației de personal costă. Nu doar bani (apropo, mulți bani), dar și timp. Gândește-te că iarăși trebuie să formulezi și să postezi un anunț de angajare, să colectezi și să gestionezi CV-uri, să organizezi interviuri și tot felul de teste. Din zeci de angajați să selectezi câțiva, să-i angajezi pentru o perioadă de probă, să-i achiți, să-i înveți gratuit, iar ei într-un final, ei decid să plece și tu ești nevoit să o iei de la capăt. Cărțile de dezvoltare personală pot oferi instrumente valoroase pentru angajați în gestionarea schimbărilor și a stresului la locul de muncă.
Demisia sau concedierea salariaților poate fi provocată fie de factori externi, fie de factori interni. Cei externi țin de obținerea unei oferte de muncă mai avantajoasă (cu un salariu mai mare, un program de muncă mai confortabil sau cu niște condiții de lucru mai bune) sau sunt determinați de emigrări, schimbarea locului de trai, reprofilarea angajatului. Factorii interni țin direct de tine și se referă la condițiile de muncă, salariu, relațiile între colegi, etc.
Există dovezi extinse că organizațiile, indiferent de dimensiune, progresele tehnologice, concentrarea pe piață, se confruntă cu provocări ale resurselor umane pe piața muncii extrem de competitivă de astăzi. Fluctuația de personal este rezultatul nemulțumirii angajaților față de unul sau mai mulți factori. Se pot lua măsuri pentru a preveni această fluctuație, dar și pentru a îmbunătăți și alte rezultate operaționale.
Trebuie să existe o apreciere mai mare a costurilor și consecințelor fluctuației ridicate a angajaților și o dorință de a schimba practicile de gestionare a personalului stabilite. Angajații sunt unul dintre cei mai importanți factori determinanți și principali care determină succesul unei organizații într-un mediu competitiv.