O nouă sărbătoare în Republica Moldova
19-06-2024 904
Timp de citire: 2 min.

O nouă sărbătoare în Republica Moldova

În Moldova ar urma să apară o nouă sărbătoare. Este vorba despre „Ziua Națională a Albinei”, care ar urma să fie sărbătorită anual pe 20 mai. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul Gheorghe Ichim. 

Potrivit autorului proiectului, în Republica Moldova cultura creșterii albinelor, inclusiv producerea și procesarea mierii de albine și produselor apicole, constituie una din activitățile economice cu rezonanță străveche de-a lungul anilor.

...

Gheorghe Ichim

Deputat

„Propunerea de instituire a acestei sărbători vine inclusiv ca urmare a solicitărilor insistente, parvenite din partea apicultorilor din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, cu scopul de mediatizare sistematică a activității apicole către societatea civilă și promovare constantă a consumului de miere și produse apicole de către populația țării și industria alimentară”, menționează deputatul.

Gheorghe Ichim susține că promovarea sporirii consumului de miere de albine și a produselor apicole va contribui în timp la fortificarea sănătății oamenilor, creșterea pieței de desfacere a mierii de albine și produselor apicole, inclusiv și prin apariția noilor oportunități de colaborare internațională între agenții economici din Republica Moldova și alte țări.

„Instituirea la nivel național a sărbătorii „Ziua Națională a Albinei” va contribui la prezentarea Republicii Moldova ca unul dintre puținele state europene cu o pondere importantă la nivel internațional, în ceea ce prevede producerea și procesarea mierii de albine, inclusiv a produselor apicole”, subliniază deputatul. 

Potrivit lui Gheorghe Ichim, sărbătoarea va servi drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici de creștere a albinelor, producere a mierii și produselor apicole autohtone, și care nu în ultimul rând, va aduce surse financiare suplimentare în bugetul de stat și plus valoare la dezvoltarea social-economică a statului.

Recent, Guvernul a instituit sărbătoarea profesională „Ziua Antreprenorului”, care va fi marcată în fiecare an, pe 27 iunie, cu scopul de a promova antreprenoriatul, a celebra succesele cetățenilor care, prin inițiativa lor, contribuie la dezvoltarea comunităților din țara noastră. În Republica Moldova există aproximativ 60 de mii de întreprinderi, în care muncesc aproximativ 613 mii de persoane, ceea ce prezintă peste 70% din totalul angajaților din țara noastră. 

Atât „Ziua Națională a Albinei” cât și „Ziua Antreprenorului” nu vor fi zile de odihnă suplimentare. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?