Numărul angajaților formalizați în acest an, mai mare decât în ultimii 7 la un loc
12-06-2024 2036
Timp de citire: 5 min.

Numărul angajaților formalizați în acest an, mai mare decât în ultimii 7 la un loc

În primele cinci luni ale anului 2024, au fost formalizate 280 de persoane fără un contract de muncă, mai mult decât în ultimii 7 ani la un loc. O demonstrează datele statistice, prezentate de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale. Oficialul a precizat că acestea sunt niște date inițiale și că rezultatele vor continua să apară. Munca nedeclarată ne afectează pe toți, deoarece generează o serie de efecte negative, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Printre consecințele sale se numără prejudicierea bugetului public, lipsa protecției sociale a angajaților și dezvoltarea concurenței neloiale între companii.

594 de verificări, de la început de an

Potrivit cifrelor, în urma verificărilor din acest an, au fost depistate 594 de persoane care lucrează la negru.

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„În primele cinci luni ale acestui an, am identificat și formalizat mai multe persoane fără contract de muncă decât în ultimii ani împreună. Turațiile vor crește. Mulțumesc colegelor și colegilor de la Inspectoratul de Stat al Muncii pentru aceste rezultate inițiale. Reformele dau roade, muncim!”, a anunțat în această dimineață Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

În Republica Moldova, practica muncii nedeclarate este un fenomen răspândit. Aproape 22% dintre persoanele de pe piața muncii lucrează ilegal. Inspectoratul de Stat al Muncii a verificat, doar în luna mai, 189 de companii. 

„În urma acestor verificări, s-au descoperit cazuri de muncă nedeclarată la 30 de companii, implicând un total de 140 de persoane care lucrau la negru. Inspectoratul își continuă eforturile de a asigura respectarea legislației muncii și protecția drepturilor angajaților. Campania de monitorizare a muncii nedeclarate a fost lansată în noiembrie, 2023. De la începutul campaniei, au fost depistate 751 de persoane care practicau munca nedeclarată, iar 348 din ele au fost legalizate”, punctează reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii.

Cum sunt sancționate persoanele care lucrează fără un contract?

Răspunsul la această întrebare este simplu - nicicum. În interviul acordat în exclusivitate pentru delucru.md, ministrul Alexei Buzu a declarat că autoritățile se focusează acum pe formalizarea persoanelor care lucrează la negru, dar nu la sancționarea lor. 

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„Noi, la momentul dat, nu aplicăm amenzi, pentru că ne preocupă să formalizăm cât mai multe persoane. Dar, vom vedea cum evoluează lucrurile, deoarece vom avea acces la datele CNAS pentru a vedea perioada pentru care aceste persoane sunt formalizate, au contract de muncă, sunt făcute contribuții. Dacă vom avea angajatori de rea-voință, care în repetate rânduri vor recurge la munca informală, atunci vom aplica amenzi. Până acum, nu am aplicat nicio amendă. Încercăm să avem un nou model de interacțiune cu angajatorii, să informăm, să îi consiliem, să-i ajutăm și să-i determinăm să formalizeze propriii salariați, după care, în dependență de cum evoluează lucrurile, vom decide dacă și cum vom aplica amenzi”, a specificat ministrul Alexei Buzu.

Departament pentru informare și consiliere

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că lupta împotriva economiei tenebre este una dintre preocupările principale ale autorităților. Pentru a preveni acest fenomen negativ, va fi creat un departament de informare și consiliere pentru angajatorii din țara noastră. 

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„Noi am luptat foarte mult pentru ca Inspectoratului de Stat al Muncii să-i revină această competență și vrem să demonstrăm că este utilizată cu bună credință. Dacă noi spunem că munca informală este o problemă, atunci trebuie să acționăm corespunzător. Acum, noi ne concentrăm pe acest efort. Vom investi într-un departament de informare și consiliere a angajatorului, vrem să prevenim munca la negru. Am realizat pentru prima dată, anul trecut, un sondaj în rândul angajatorilor. Am întrebat care sunt preocupările lor, aspectele problematice legate de relațiile de muncă și în baza acestor date, vom ajusta conceptul departamentului de consiliere și informare. Vom lucra cu angajatorii mult mai eficient, mult mai strategic și mult mai strâns”, a mai adăugat Alexei Buzu.

Cum putem raporta un caz de muncă nedeclarată?

Prin raportarea oricăror practici de muncă nedeclarată, cu toții putem contribui la construirea unei societăți în care munca este apreciată și protejată, iar toți oamenii au acces la oportunități echitabile și la un trai decent. Ce instrumente ne pune la dispoziție Inspectoratul de Stat al Muncii pentru a semnala cazurile de muncă informală?

  • Apel la numărul de telefon: +373 22 499 400;
  • Depunerea unei sesizări online la adresa de e-mail: sesizare@im.gov.md;
  • Depunerea unei petiții la sediul instituției ( mun. Chișinău, str. Miron Costin, nr. 17/2).

Petiția va conține următoarele elemente: numele, prenumele, adresa, numărul de telefon, data nașterii persoanei care o depune. La fel, este necesară furnizarea datelor despre angajator: denumirea companiei, locaţiei, magazinului, şantierului sau punctului de lucru, numele directorului și datele de contact ale acestuia.

Poți depune petiții chiar dacă nu mai lucrezi în acel loc, în așa mod îți vei ajuta colegii rămași și vei pune umărul la combaterea fenomenului nociv de muncă nedeclarată. Identitatea persoanei care depune petiția rămâne strict confidențială și nu va fi divulgată angajatorului. În decurs de 30 de zile, inspectorul căreia i-a fost atribuită petiția, va examina cazul și va reveni cu un răspuns.

De ce trebuie să renunți la munca nedeclarată?

Care sunt beneficiile renunțării la munca nedeclarată și la practica dăunătoare a salariilor în plic pentru fiecare dintre părțile implicate? În calitate de angajat, vei avea următoarele beneficii:

  • Siguranță la locul de muncă;
  • Concediu plătit;
  • Drept la pensii și asigurare medicală;
  • Asigurare împotriva accidentelor de muncă;
  • Posibilități de dezvoltare profesională și promovare.

În calitate de angajator, te vei bucura de:

  • Competiție sănătoasă pe piața muncii și oportunități de dezvoltare a afacerii;
  • Lipsa sancțiunilor pecuniare și/sau de altă natură;
  • Crearea unui mediu de muncă echitabil și durabil și menținerea forței de muncă calificate;
  • Consolidarea statutului, încrederii și reputației organizației.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Sperăm că prin intermediul acestui articol, te-am convins cât de importantă este munca legală și cât de dăunător poate fi un salariu primit în plic. Prin eforturi comune, putem să promovăm un mediu de muncă corect și sigur pentru toți. Legalizarea persoanelor depistate care muncesc fără contract de muncă este un pas important pentru a aduce aceste activități în conformitate cu legea și pentru a proteja atât drepturile angajaților, cât și interesele angajatorilor. Muncitorii care lucrează fără contracte de muncă sunt mai expuși riscului de accidente de muncă, deoarece angajatorii nu sunt adesea motivați să ofere un mediu de lucru sigur sau să respecte normele de sănătate și siguranță la locul de muncă. De la începutul acestui an, în atenția inspectorilor de muncă au fost 218 accidente de muncă.

Reducerea cazurilor de accidente la locul de muncă poate fi realizată prin acțiuni de educare și conștientizare a lucrătorilor cu privire la drepturile lor și la riscurile asociate muncii nedeclarate, cât și prin instruiri ale acestora privind munca în condiții sigure și identificarea potențialelor pericole. Sănătatea și securitatea la locul de muncă sunt o componentă esențială a dreptului la muncă și la protecția muncii, care este consfințit de Constituția Republicii Moldova. Nicio persoană nu trebuie să aibă de suferit la locul de muncă.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?