În primele trei luni ale acestui an, rata de ocupare a femeilor a ajuns la 40,8%, comparativ cu 34,3% în 2019. Este cea mai mare rată de ocupare din ultimii șase ani! Anunțul a fost făcut de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale. În prezent, pe piața muncii sunt cu 47 de mii de femei mai multe față de anul 2019 și cu 62,8 mii decât 2021. Ocuparea a crescut pentru toate grupele de vârstă.
sursa: Facebook/Alexei Buzu
Alexei Buzu
Ministrul Muncii și Protecției Sociale
„Numărul absolut de femei ocupate este mai mare decât cele ocupate în anul 2014 (și fiecare an până în prezent), chiar dacă populația a scăzut cu aproximativ 376.955 de persoane. Rata tinerelor care nu sunt ocupate, nu sunt în educație și nu participă la nici un fel de cursuri (tinerele NEET) este cea mai mică din ultimii 6 ani, aceasta a scăzut cu 10 puncte procentuale comparativ cu anul 2019. Inegalitățile de gen în ocupare au scăzut în jumătate, comparativ cu anul 2019”, anunță Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
De la începutul anului, peste 9.000 de șomeri au reușit să se angajeze, cu ajutorul instituției responsabile de ocuparea forței de muncă. Potrivit ministrului Alexei Buzu, lunar peste 1.200 de persoane și-au găsit un job.
sursa: Facebook/Alexei Buzu
Alexei Buzu
Ministrul Muncii și Protecției Sociale
„În fiecare lună a acestui an, reușim să plasăm mai multe persoane pe piața muncii comparativ cu anii 2017 sau 2018, atunci când echipa ANOFM era cu 27% mai mare. Reformele dau rezultate”, a precizat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, într-o postare pe rețelele sociale.
Recent, Inspectoratul de Stat al Muncii a anunțat că a identificat 1000 de persoane care lucrau la negru. Peste jumătate dintre ele au trecut pe alb.
„În cadrul campaniei „Trecem pe Alb”, Inspectoratul de Stat al Muncii a depășit cifra de 1.000 de persoane depistate fără forme legale de muncă. Din noiembrie 2023 și până în prezent au fost depistate 1.052 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea, peste jumătate au fost deja legalizate, având acum contracte de muncă conforme cu legislația în vigoare. Aceste eforturi reprezintă o creștere de peste 10 ori în comparație cu ultimii ani. Ne continuăm eforturile pentru a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor și pentru a combate munca nedeclarată”, precizează Inspectoratul de Stat al Muncii.
În Republica Moldova există șase Parteneriate Locale de Ocupare, în raioanele Cahul, Cantemir, Căușeni, Soroca, Rezina și Hîncești, care a fost lansat săptămâna trecută. Al șaptelea urmează să fie inaugurat la Florești, pe 23 august. Inițiativa prevede crearea și formalizarea locurilor de muncă și sporirea oportunităților de afaceri la nivel local. Parteneriatul Local de Ocupare reprezintă o inovație care se bazează pe „planificarea negociată” între partenerii locali relevanți, care își asumă roluri și responsabilități interconectate pentru a elabora și realiza soluții de răspuns la provocările de pe piața muncii, adaptate la circumstanțele locale.