Noutate pe piața muncii: Ce atribuții are un specialist calificat în combaterea violenței?
16-07-2024 5426

Noutate pe piața muncii: Ce atribuții are un specialist calificat în combaterea violenței?

Moldova a luat în serios, mai mult ca niciodată, lupta împotriva violenței în familie și a instituit o funcție nouă - cea de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor. Mai mult ca atât, a creat și o rețea națională, din care fac parte peste 50 de specialiști calificați, care au activat mai mult sau mai puțin în structurile teritoriale de asistență socială. Toți au fost instruiți și transferați sau angajați în noua poziție, instituită oficial în acest an. Specialiștii vor trebui să intervină prompt și eficient în cazurile de violență. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că numărul acestora ar putea fi suplinit, dacă statisticile vor demonstra această necesitate. 

Ce presupune noua funcție? 

Funcția de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor a fost instituită, în acest an, la solicitarea ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Specialiștii au participat la mai multe instruiri, organizate în această primăvară, dedicate combaterii violenței în familie și aspectelor privind reabilitarea victimelor infracțiunilor. Lucrătorii au fost informați și despre reglementările internaționale și naționale specifice, instrumentele de intervenție, tehnicile de comunicare eficientă, mecanismele speciale de protecție a victimelor infracțiunilor, etc. Specialiștii vor activa în cadrul celor zece Agenții Teritoriale de Asistență Socială din țară, din Chișinău și UTA Găgăuzia.

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„Specialiștii în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor sunt cei care vor lupta pentru beneficiari, vor fi portavocea persoanelor care au suferit în urma infracțiunilor și în urma violenței. Misiunea noastră este foarte importantă și nu avem dreptul să eșuăm”, a specificat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Situația privind cazurile de violență va fi examinată în cadrul unor ședințe lunare, la care vor participa și reprezentanții Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.

...

Viorica Țîmbalari

Directoarea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie

„Cu toții am observat că numărul de cazuri raportate crește. Este bine că cetățenii au mai multă încredere în stat, în serviciile noastre, dar crește și responsabilitatea, a mea, a voastră, ca să venim cu soluții pentru aceste femei. Știu că nu este simplu și, uneori sau mai des, muncim pe entuziasm și pe voluntariat, dar, credeți-mă, odată ce credem în ceea ce facem, putem ajuta femeile noastre. Și asta este minunat, suntem atât de multe și atât de mulți care putem depune eforturi comune ca să răspundem cazurilor foarte rapid și pe așteptările victimelor”, a concluzionat Viorica Țîmbalari, directoarea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.

Un specialist calificat în combaterea violenței va fi remunerat lunar cu un salariu de circa 8.000 de lei. 

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„O parte dintre specialiștii în combaterea violenței dispune de experiență în domeniul protecției sociale, alta - nu. Poziția este nouă, toți trebuie să învățăm cum să ne preocupăm de aceste cazuri ca la carte. Specialiștii au fost transferați sau angajați în noua poziție și sunt remunerați conform unei noi trepte de salarizare”, a specificat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Cine sunt noii specialiști?

Ne-am gândit să îți facem cunoștință cu o parte dintre reprezentanții rețelei naționale, creată de ministerul Muncii și Protecției Sociale. Silvia Ucrainciuc este unul dintre primii specialiști ai țării în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor. A activat timp de patru ani în calitate de asistentă socială comunitară în satul Solonceni din Rezina. În tot acest timp a intervenit în multiple cazuri de violență în familie, unele dintre care au fost destul de grave. Ea spune că a acceptat noua provocare, deoarece vrea să ajute femeile și fetele care suferă în tăcere, din cauza violenței. 

...

Silvia Ucrainciuc

Specialist în domeniul Prevenirii și Combaterii Violenței în Familie și Reabilitării Victimelor Infracțiunilor

„Am lucrat relativ des cu victimele violenței în familie. Am avut și cazuri cu urmări grave. Din păcate, femeilor le este frică să denunțe agresorul. Multe dintre ele sunt dependente de abuzator. Eu și colegii mei vom fi responsabili de combaterea acestui flagel periculos, dar și de prevenirea violenței în familie, prin acțiuni de informare”, punctează Silvia Ucrainciuc.  

Olesea Muduc va încerca să aducă lumină în viața femeilor și copiilor din raionul Fălești care trăiesc în violență și frică. Ea activează în noua Agenție Teritorială de Asistență Socială Nord-Vest. În ultimii cinci ani a lucrat în domeniul asistenței sociale. 

...

Olesea Muduc

Specialist în domeniul Prevenirii și Combaterii Violenței în Familie și Reabilitării Victimelor Infracțiunilor

„Violența în familie este o problemă majoră și mereu actuală pentru Republica Moldova. Mă bucur că acum se pune accent pe soluționarea acestei probleme într-un mod mult mai asumat. În cadrul instruirilor la care am participat, am învățat multe aspecte legale, care îmi vor fi de mare folos în munca mea. Acum sunt mult mai pregătită să intervin în soluționarea cazurilor de violență. Am fost eliberată din funcția de asistentă socială comunitară și ulterior angajată în cea de specialistă în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor. Sunt singura specialistă din cadrul Agenției, dar în raionul Fălești mai activează un astfel de specialist în cadrul structurii teritoriale de asistență socială”, precizează Olesea Muduc.

Irina Mereuță va contribui la protejarea victimelor violenței și ale infracțiunilor din raionul Glodeni, acolo unde, în primele șase luni ale anului, au fost înregistrate 47 de cazuri de violență în familie. 

...

Irina Mereuță

Specialist în domeniul Prevenirii și Combaterii Violenței în Familie și Reabilitării Victimelor Infracțiunilor

„Această provocare a venit în contextul reformei prin care trece asistența socială. La finalul anului trecut am primit această propunere. Până acum, am activat în secția de resurse umane a direcției de asistență socială din Glodeni. Știam că va fi un domeniu nou pentru mine, care va presupune o dezvoltare profesională, dar și personală. Am aplicat și la studii la masterat, făcând o facultate de filologie cu zece ani în urmă, m-am gândit să fac un masterat în politici și servicii sociale pentru familii și copii. Am finalizat primul an. Este un domeniu nou pentru mine, dar este foarte captivant. Îmi place că munca noastră este îndreptată către persoanele social-vulnerabile, și nu doar. Mă bucur că putem găsi soluții pentru bunăstarea lor”, a menționat Irina Mereuță. 

Petru Rusu s-a dedicat domeniului de asistență socială în ultimii zece ani. A lucrat până acum în funcții de management a direcției de profil din Florești. Acum este specialist principal în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor în Agenția Teritorială de Asistență Socială Nord-Est.

...

Petru Rusu

Specialist în domeniul Prevenirii și Combaterii Violenței în Familie și Reabilitării Victimelor Infracțiunilor

„Această funcție este foarte necesară din simplul motiv că în societate acest flagel este foarte răspândit și înrădăcinat, din cauza mai multor aspecte. În primul rând, victima nu vrea să conlucreze cu noi sau specialiștii din asistența socială, din diferite motive. Cel mai des, din cauza fricii. Acesta este un mare impediment în soluționarea unui caz de violență domestică. Problema este că noi nu avem un management de caz pentru acest flagel. Cel care există este învechit, dar sperăm că se va face tot posibilul pentru a fi elaborat un management de caz pentru violența în familie. Soluționarea unui caz nu ține doar de asistența socială, deoarece violența în familie este o problemă complexă, care presupune intervenția mai multor autorități”, concluzionează Petru Rusu.  

Autoritățile spun că în scurt timp, urmează să fie introdus un sistem informațional bazat pe managementul de caz.

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„În curând vom lansa și acel modul de management de caz, inclusiv în domeniul violenței, inclusiv pentru a putea vedea cum progresează acest lucru. Acum, la minister noi ne uităm pe cifre, dar nu înțelegem gravitatea fiecărui caz în parte, dacă copiii din familia în care există violență au beneficiat de tot suportul necesar, dacă victima a fost referită, dacă agresorul a fost sancționat. Eu sunt sigur că vom avea mult mai multe cazuri raportate datorită acestui management de caz și datorită noilor specialiști”, s-a pronunțat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Mai mulți specialiști angajați?

Potrivit lui Buzu, noua funcție este extrem de importantă, întrucât până acum, în soluționarea cazurilor de violență erau implicați specialiști generaliști, cu multiple obligații.

„De foarte mult timp vorbim despre violența asupra femeilor, asupra fetelor. Problema era că până acum nu aveam specialiști care să se ocupe de coordonarea cazurilor care sunt raportate. În acest an, noi avem cu 60 de specialiști mai mult, asta înseamnă că efortul nostru va fi mai eficient. Desigur, trebuie să facem mult mai mult, dar deja avem o primă resursă umană în prima linie care să acționeze eficient”, a punctat ministrul.  

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, doar săptămâna trecută în sistemul de evidență au fost înregistrate 130 de cazuri de violență.

„Avem câte un specialist în fiecare Agenție și în fiecare structură de asistență socială din fiecare raion. Funcțiile au fost ocupate în majoritatea raioanelor, doar în trei raioane urmează să fie recrutate persoane. Cu toții înțelegem că poziția este destul de provocatoare”, a punctat Alexei Buzu.

Ministrul nu exclude că în rețeaua națională de specialiști în protecția victimelor violenței vor fi încadrați angajați noi, la necesitate. 

,„În dependență de necesitățile locale, vom mobiliza resursele pentru a acționa mai prompt. Acum, construim un raport de comparare a raioanelor între ele. Datele lunare de care dispunem demonstrează o raportare de două ori mai mare în unele raioane față de altele. Aceasta înseamnă că victimele nu solicită ajutor. Aceasta este o problemă foarte gravă, iar noi nu putem interveni, deoarece nu avem acces la caz. O altă problemă este atunci când cazul este tratat superficial, prin lipsă de profesionalism și nepăsare”, a mai precizat ministrul. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Instituirea funcției de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor este o reformă esențială pentru femeile, fetele, copiii și victimele violenței din Republica Moldova. 

Datorită acestor ajustări legislative și măsurilor de suport, intervențiile în cazurile de violență în familie vor fi efectuate eficient și printr-o abordare comună, utilizând servicii digitale. Instruirile și donația echipamentului IT pentru specialiști a fost posibilă grație suportului Uniunii Europene și Organizației Internaționale pentru Migrație. 

Credit foto: delucru.md și social.gov.md

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?