Moldovenii vor fi informați despre situațiile de urgență și calamitățile naturale prin SMS
10-10-2024 984
Timp de citire: 1 min.

Moldovenii vor fi informați despre situațiile de urgență și calamitățile naturale prin SMS

Alertă pe telefon! Și Moldova va avea un sistem de avertizare a cetățenilor, prin SMS, în situații de urgență și calamități naturale. Oamenii vor primi un mesaj pe telefoanele mobile. Valoarea totală a acordului este de 37,4 milioane de euro. Potrivit Guvernului, această măsură are menirea să sporească pregătirea și răspunsul țării noastre la situațiile de urgență. 

Sistemul MD-Alert va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmă pentru populație în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Avertizările vor fi trimise prin intermediul rețelelor operatorilor de comunicații mobile. Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului. Sistemul de alertă va fi asemănător celui din România.

Pe lângă implementarea sistemului de avertizare publică prin intermediul telefoanelor mobile, vor fi achiziționate vehicule și echipamente de intervenție în situații de urgență. De asemenea, vor fi modernizate sistemele de observare hidrometeorologică și îmbunătățite capacitățile de prognoză ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

...

Adrian Efros

Ministrul Afacerilor Interne

„Fenomenele meteorologice extreme afectează întreaga lume, inclusiv Republica Moldova. Nu le putem evita, dar putem fi mai pregătiți să le gestionăm eficient și să minimalizăm consecințele lor. Implementarea proiectului are loc în baza unui acord dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare. Proiectul va permite pregătirea instituțiilor pentru răspunsul rapid la situații de urgență și va institui noi reglementări pentru reducerea riscurilor la nivelul infrastructurii critice”, a declarat Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

Totodată, va fi creat un nou Fond de rezervă pentru dezastre, ca sursă de finanțare transparentă pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?