Premieră după premieră pe piața muncii din Moldova. Autoritățile au introdus o nouă funcție. De această dată, în educație. De la începutul noului an școlar, în Republica Moldova vor activa mentori, care vor oferi asistență cadrelor didactice în munca de zi cu zi și vor ajuta tinerii specialiști să se încadreze în câmpul muncii. În total, vor fi instruiți 1.000 de astfel de specialiști.
Mai exact, mentorii vor ajuta cadrele didactice, inclusiv tinerii specialiști, să inoveze și să-și îmbunătățească abilitățile de predare, să implementeze tehnologii digitale și să-și dezvolte noi competențe profesionale și personale. În acest scop, Institutul Național pentru Educație și Leadership a lansat programul de formare a 80 mentori naționali, care vor fi instruiți de specialiști din România. Ulterior, aceștia vor forma alți 920 de mentori instituționali.
Valentina Olaru
Secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării
„Această formulare este una inedită pentru sistemul educațional din Republica Moldova pentru că, din 2014, în Codul Educației avem indicată funcția de mentor, dar nu am avut formări, nu am avut instituționalizarea funcțiilor de mentor în instituțiile educaționale din Republica Moldova”, a precizat Valentina Olaru, Secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării.
Potrivit Codului Educației, mentorul este un cadru didactic sau managerial experimentat, cu rol de îndrumător pentru alte cadre didactice sau manageriale, debutante sau cu experienţă în profesie, care acordă sprijin pentru dezvoltarea personală şi profesională. Programul de formare a mediatorilor naționali este realizat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul partenerilor externi.