Mai puțină birocrație la acordarea concediului suplimentar pentru persoanele afectate de catastrofa de la Cernobîl
03-10-2024 1912
Timp de citire: 1 min.

Mai puțină birocrație la acordarea concediului suplimentar pentru persoanele afectate de catastrofa de la Cernobîl

Persoanele care au suferit în urma catastrofei de la Cernobîl, nu mai trebuie să depună cerere pentru acordarea concediului suplimentar. Noua reglementare, aprobată de Guvern, prevede oferirea din oficiu a concediului suplimentar de 14 zile calendaristice, pe baza informațiilor furnizate de angajatori, prin sistemul electronic de raportare.

Beneficiarii nu vor mai trebui să depună personal cereri sau alte documente justificative la casele teritoriale de asigurări sociale, ceea ce va reduce considerabil birocrația și va facilita accesul la acest drept. Această măsură face parte din eforturile de digitalizare și modernizare a serviciilor publice, prevăzute în Planul național de dezvoltare pentru anii 2024-2026.

Conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări Sociale, anul trecut, 72 de persoane afectate de catastrofa de la Cernobîl au beneficiat de concediul suplimentar prevăzut de legislația în vigoare. Prin noile modificări, Guvernul își propune să eficientizeze acest proces, reducând timpul de procesare și îmbunătățind calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

Proiectul nu implică costuri suplimentare din bugetul de stat, fondurile necesare fiind deja alocate pentru anul 2024. În acest sens, au fost prevăzute resurse financiare în valoare de 860.000 lei pentru acoperirea plății concediului suplimentar.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?