Lucrătorii medicali care fac naveta vor primi compensații pentru cheltuielile de transport
18-10-2024 4892
Timp de citire: 2 min.

Lucrătorii medicali care fac naveta vor primi compensații pentru cheltuielile de transport

Aproximativ 3.000 de lucrători medicali, care fac naveta, vor beneficia de compensații pentru cheltuielile de transport. Angajații vor primi lunar câte 1.000 de lei. Guvernul a aprobat un regulament care prevede că medicii, asistenții medicali și farmaciștii vor putea solicita compensații doar dacă locuiesc în afara satului sau orașului în care își desfășoară activitatea.

Sumele acordate drept compensații vor fi calculate în funcție de distanța parcursă zilnic, numărul de zile sau ture care se preconizează a fi lucrate și de tarifele aprobate pentru transportul rutier. Totodată, compensațiile nu se vor acorda pentru zilele/turele în care lucrătorii medicali și farmaceutici se vor afla în concedii de odihnă anuale, medicale, neplătite, deplasări și alte cazuri, prevăzute de legislație, în care aceștia nu s-au aflat la locul de muncă. De asemenea, nu se vor compensa cheltuielile de transport personalului medical care utilizează transportul instituției medicale în care activează.

...

Ala Nemerenco

Ministra Sănătății

„Pentru noi este prioritar să menținem cadrele medicale în sistem, în special în zonele rurale, orașele mici, unde se atestă un deficit mult mai mare de resurse umane, în comparație cu zonele urbane”, a specificat Ala Nemerenco, ministra Sănătății. 

Datele Ministerului Sănătății arată că lucrătorii medicali cheltuie până la patru mii de lei doar pe transportul de la localitatea în care își au domiciliul până în cea unde își desfășoară activitatea. Spre exemplu, la Spitalul Raional Căușeni activează 16 medici, tineri absolvenți care zilnic fac naveta din Chișinău. 

„Pentru sistemul de sănătate este foarte important să păstreze aceste cadre, în special medicii să activeze în instituțiile unde au fost repartizați. De exemplu, un medic de familie care locuiește în mun. Chișinău, dar activează în centrul de sănătate suburban (ex. or. Cricova) are cheltuieli suplimentare lunare. Iar medicii pediatri, ecografiști care fac naveta zilnică la Anenii Noi, Strășeni, Orhei, cheltuielile lunare ajung până la 4.000 lei, care este o pierdere salarială semnificativă pentru o familie tânără. Astfel, prin acest proiect se propune compensarea cheltuielilor de transport lucrătorilor medico-sanitari, astfel ca aceștia să se deplaseze în alte localități în scopul acordări asistenței medicale în instituțiile medico-sanitare publice, ce duc lipsă de personal medical calificat”, se precizează în nota informativă a Hotărârii de Guvern.

În total, pentru acordarea compensațiilor va fi alocată o sumă de peste 12 milioane de lei, banii nu sunt alocați suplimentar, fiind deja incluși în bugetul Ministerului Sănătății, cât și în Cadrul bugetar pe termen mediu pentru anii 2025-2027.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?