La mulți ani, Republica Moldova! Sărbătorește responsabil, pentru a ușura munca celor care sunt la datorie!
27-08-2024 946

La mulți ani, Republica Moldova! Sărbătorește responsabil, pentru a ușura munca celor care sunt la datorie!

De 33 de ani suntem liberi, independenți, dar și mai responsabili ca niciodată de acțiunile noastre. De 33 de ani, avem un motiv în plus să ne bucurăm în fiecare an de 27 august, ziua în care am declarat întregii lumi că vrem să ne decidem singuri soarta. Ziua Independenței este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare, doar că, nu trebuie să uităm că astăzi, mii de specialiști sunt la muncă, pentru ca noi să putem celebra în siguranță: polițiști, operatori 112, medici, conducători de troleibuze și autobuze, casieri, agenți de patrulare, jurnaliști, etc. Din aceste considerente, te îndemnăm să sărbătorești conștiincios, pentru ca lucrătorii care sunt astăzi la muncă, să nu aibă o zi încărcată. 

Sărbătorește în siguranță!

Într-un comentariu oferit în exclusivitate pentru delucru.md, Poliţia Republicii Moldova a anunțat că este la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte şi siguranţă de această sărbătoare.

...

Viorel Cernăuțeanu

Șeful Inspectoratului General al Poliției al MAI

„Cu ocazia sărbătorii în Piața Marii Adunări Naționale, dar și pe întreg teritoriul țării, vor avea loc spectacole cultural-artistice, astfel, poliția va asigura ordinea publică, dar și va supraveghea circulația rutieră. Misiunea poliţiştilor este ca toţi cetăţenii să sărbătorească în linişte, fără evenimente neplăcute. În acest scop, acţiunile poliţiştilor sunt orientate spre creşterea gradului de siguranţă în spaţiul public şi asigurarea respectării legii prin întărirea prezenţei poliţiştilor”, declară Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției al MAI.

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției le recomandă oamenilor să țină cont de următoarele recomandări:

  • Respectă indicațiile forțelor de ordine: În zonele unde au loc evenimente publice, poliția va fi prezentă pentru a asigura ordinea. Este important să urmezi instrucțiunile pentru a evita situațiile neplăcute.
  • Fii atent la bunurile personale: În mulțimi, există riscul de furturi de buzunare. Păstrează obiectele de valoare într-un loc sigur și fii vigilent.
  • Evită consumul excesiv de alcool: Consumul excesiv de alcool poate duce la comportamente neadecvate sau periculoase. Poliția recomandă moderație și responsabilitate.
  • Planifică transportul din timp: Dacă intenționezi să participi la evenimentele publice, este bine să-ți planifici din timp transportul. Fii conștient de eventualele restricții de trafic și alege rute alternative, dacă este necesar.
  • Ai grijă de copii: Dacă participi la evenimente cu copii, asigură-te că aceștia sunt mereu sub supraveghere. În cazul în care un copil se rătăcește, învață-l să ceară ajutorul unui polițist.
  • Raportează comportamentele suspecte: Dacă observi persoane sau activități suspecte, nu ezita să contactezi poliția. Prevenirea este esențială pentru menținerea siguranței publice.

„Îndemnăm toţi participanţii la evenimente, în caz de urgenţă, să apeleze numărul 112 sau să se adreseze cu încredere celui mai apropiat sector sau post de poliţie”, mai precizează Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției al MAI. 

Mândrie față de propria muncă 

Maxim Melnic are 35 ani și din august 2020 activează în calitate de operator 112 la Serviciul național unic pentru apelurile de urgență. Sunt patru ani de muncă dificilă, responsabilă, dar foarte importantă și necesară pentru fiecare dintre noi. Ziua Independenței l-a prins și în acest an la muncă. Pentru Maxim a devenit deja o obișnuință să lucreze de sărbători, deoarece urgențele nu așteaptă. Îi place să fie util pentru cei din jur, chiar dacă în această zi de sărbătoare națională este departe de soție, fetița sa de nouă ani și băiețelul de un an și patru luni, care își așteaptă eroul acasă. 

...

Maxim Melnic

Operator 112

„Copiii mei când sunt întrebați unde le lucrează părinții, ei spun că tatăl lor salvează oamenii și că este erou. Un erou în roșu, deoarece uniforma noastră este de această culoare”, afirmă zâmbind Maxim Melnic.

Operatorul 112 spune că, de obicei, cele mai multe solicitări în zilele de sărbătoare din timpul verii sunt generate de conflicte.

„Oamenii consumă mai mult alcool decât în mod obișnuit și astfel apar conflictele. Fie că vorbim despre conflicte între membrii familiei, fie despre conflicte între oameni străini, în plină stradă. Mai sunt și conflicte generate de oamenii gălăgioși, care perturbă liniștea celor din jur. Dar, se înregistrează și accidente rutiere din cauza șoferilor care urcă băuți la volan”, menționează operatorul 112.

Maxim Melnic spune că este mândru de țara sa, care a ajuns la 33 de ani de independență. 

„Sunt mândru că de 33 de ani suntem independenți, avem statut, dar și de faptul că îmi servesc patria, sunt la datorie când toți se odihnesc. Este munca noastră, pe care suntem mândri să o îndeplinim și în zi de sărbătoare, dar și într-o zi obișnuită de muncă”, menționează Maxim Melnic.

Când trebuie să apelezi 112?

Numărul unic pentru apeluri de urgență 112 se apelează atunci când este necesară intervenția ambulanței, poliției, pompierilor pentru asigurarea asistenței imediate în situații de urgență. Numim „situație de urgență” incident care, prin amploare și intensitate, prezintă un pericol imediat asupra vieții sau sănătății persoanelor, a proprietății sau a mediului înconjurător, care a provocat pierderea de viață, daune sănătății, proprietății sau a mediului. Se consideră situație de urgență și o împrejurare în care există o probabilitate sporită de degradare a realității, ce poate cauza pericol imediat asupra vieții, sănătății, proprietății sau a mediului, iar pentru restabilirea stării de normalitate este necesară întreprinderea unor măsuri şi acţiuni urgente, alocarea resurselor de intervenţie.

Cum să fii pregătit pentru o situaţie de urgenţă?

Există probabilitatea ca fiecare dintre noi să fie nevoit să folosească 112 măcar o dată în viaţă. 112 nu reprezintă doar un număr de telefon, dar un ajutor rapid care depinde de informaţiile vitale pe care le oferi. Când o persoană nu este pregătită să anunţe o urgenţă pot apărea frica, panica şi confuzia. Atunci când apelezi serviciul de urgență, te îndemnăm să ții cont de următoarele sugestii:

  • Când ești pus în faţa unei situaţii de urgenţă, fii calm. Este foarte important să te concentrezi asupra a ceea ce urmează să soliciți şi să răspunzi corect la întrebările puse de operatorul 112.
  • Evaluează situaţia, încearcă să-ți aduni gândurile și să înţelegi ceea ce se întâmplă. Întreabă-te: „Ce trebuie să fac?”, apoi treci imediat la acţiune.
  • Trebuie să eviți cu orice preţ panica pentru a putea face faţă situaţiei în mod inteligent. Nu uita că timpul este extrem de preţios în cazul unei urgenţe.
  • Atunci când apelezi 112 trebuie să anunţi: ce urgenţă ai, unde este urgenţa, unde te afli, de la ce număr de telefon suni, cum te numești. 

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, poți contribui la salvarea unei vieţi, poți împiedica extinderea unui incendiu în împrejurimi, poți preveni o crimă sau o infracţiune şi poți contribui la prinderea unui criminal sau al unui infractor.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Potrivit Codului Muncii, pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare, în cazul în care acestea nu coincid cu zilele de weekend, angajaților li se plătește salariul mediu. În caz contrar, salariul mediu pentru aceste zile nu se plătește. La cererea scrisă a salariatului care a prestat munca în zi de repaus sau în zi de sărbătoare nelucrătoare, angajatorul poate să-i acorde o altă zi liberă, care nu va fi retribuită.

NU se admite atragerea la muncă a salariaţilor cu vârsta de până la 18 ani și a femeilor gravide! 

Din acest an, lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare s-a extins, după ce Parlamentul a decis ca Ziua ocrotirii copilului să devină zi liberă oficială în Moldova. Iată care sunt zilele de sărbătoare nelucrătoare din țara noastră:

  • 1 ianuarie – Anul Nou;
  • 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
  • 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
  • prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
  • ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
  • 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
  • 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
  • 9 mai – Ziua Europei;
  • 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului;
  • 27 august – Ziua Independenţei;
  • 31 august – sărbătoarea „Ziua Limbii Române”;
  • 25 decembrie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
  • ziua Hramului bisericii din localitatea declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului. 

PS! Tot în acest an, Parlamentul a hotărât să substituie în Codul Muncii sărbătoarea „Limba noastră” cu sintagma - sărbătoarea „Ziua Limbii Române”.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?