Joburi pentru moldovenii din diasporă: Misiuni de expertiză pentru instituțiile de stat
10-06-2024 3770
Timp de citire: 4 min.

Joburi pentru moldovenii din diasporă: Misiuni de expertiză pentru instituțiile de stat

Te-ai gândit vreodată să-ți pui în aplicare toate cunoștințele acumulate peste hotare într-un job acasă? Vrei să muncești în Moldova, dar încă nu ești dispus să renunți la viața din diasporă? Să știi că autoritățile îți vin în ajutor și încearcă să mobilizeze expertiza din diasporă pentru a contribui la eforturile de dezvoltare și de integrare europeană ale țării noastre. Pentru aceasta, concetățenii noștri stabiliți în afară, calificați în diverse domenii, sunt invitați să lucreze acasă și să ofere expertiză instituțiilor de stat. Este vorba despre un program de revenire de scurtă durată a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată în Republica Moldova. Persoanele selectate vor putea beneficia de diurnă și rambursarea cheltuielilor pentru transport internațional și cazare, sau salariu de expert, în funcție de perioada misiunii și tipul de expertiză acordat. 

Sunt așteptați în jur de 80 de experți din diasporă

Programul își propune să motiveze și să sprijine profesioniștii din diasporă pentru a reveni în Republica Moldova pentru o perioadă limitată de timp și să contribuie prin activitatea profesională propriu-zisă la dezvoltarea țării, inclusiv la consolidarea capacităților instituțiilor publice și avansarea reformelor instituționale, în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană.

...

Violina Donu

Șefa Biroului Relații cu Diaspora

„Scopul Programului este de a susține revenirea de scurtă durată a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată și de a pune în valoare capitalul uman și experiența profesională a diasporei înalt calificate, prin transfer de bune practici, inovații, tehnologii, competențe și contacte obținute peste hotare, pentru dezvoltarea instituțională, politică, economică, socială și culturală a Republicii Moldova și integrare în Uniunea Europeană”, declară Violina Donu, șefa Biroului Relații cu Diaspora. 

Misiuni de expertiză pentru o perioadă limitată

Misiunea de expertiză poate fi de până la 2 săptămâni sau de la 2 săptămâni la 5 luni și poate avea loc cu prezență fizică, online sau hibridă, în funcție de necesitățile stabilite de instituția gazdă din Republica Moldova.

Atenție! Programul oferă suport material și/sau financiar pentru misiunile de revenire de scurtă durată (până la 5 luni), inclusiv transport internațional (clasa econom), diurnă (după caz), suport informațional pentru punerea în contact cu instituțiile publice partenere din Republica Moldova.

...

Violina Donu

Șefa Biroului Relații cu Diaspora

„Programul este deschis și aplicațiile sunt în desfășurare continuă. Este planificat pentru următorii doi ani. Pe durata unui an calendaristic, expertul din diasporă va putea să beneficieze o singură dată de finanțare și suport în cadrul programului. Aplicantul poate beneficia de finanțare repetată pe parcursul Programului, dacă continuarea colaborării cu instituția parteneră din Republica Moldova este justificată”, mai adaugă Violina Donu. 

Așadar, dosarele pot fi depuse oricând, ținându-se cont de faptul că examinarea lor are loc o dată pe lună, nu mai târziu de data de 25 a fiecărei luni. Domeniile de cooperare pentru expertiză sunt foarte variate: educație și cercetare, inovație și transfer tehnologic, sănătate, politici publice, cultură și arte, antreprenoriat și administrarea afacerilor, industria creativă, digitalizare, tehnologii informaționale și comunicații, energetică, etc. 

Cine poate aplica? 

Programul se adresează membrilor diasporei care: 

  • Sunt originari din Republica Moldova și dețin cetățenia Republicii Moldova. 
  • În ultimii 5 ani, au acumulat peste hotare o experiență profesională relevantă de minimum 3 ani. 
  • Sunt angajați în câmpul muncii peste hotare (angajator, liber profesionist sau alte forme de angajare). 
  • Posedă cel puțin studii superioare de licență în domeniul în care își propun să contribuie. 
  • Cunosc limba română.

Partenerii din Republica Moldova pot fi: autoritățile publice centrale, autoritățile administrației publice locale (nivelul I sau II), instituții de învățământ sau medicale și alte instituții publice.  

Etapele concursului

Pentru a aplica, dosarul trebuie să conțină toate actele stipulate în Regulamentul concursului: 

  • Formularul de aplicare
  • CV-ul aplicantului
  • Copia diplomelor de studii
  • Acte ce confirmă angajarea peste hotare
  • Copia buletinului de identitate sau a pașaportului
  • Acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Dosarele se vor trimite la adresa de email: brd@gov.md. În baza acestor acte, are loc preselectarea dosarelor. Ulterior, aplicanții preselectați vor prezenta Planul de cooperare cu instituția partener din Republica Moldova. Urmează un interviu cu persoanele selectate, după care va avea loc selectarea și aprobarea proiectelor. Ultima etapă a concursului se încheie cu formalizarea aranjamentelor administrative cu aplicanții selectați.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Prin intermediul acestei inițiative se vrea crearea unui mecanism de reîntoarcere profesională temporară în Republica Moldova a diasporei înalt calificate în diverse domenii strategice, inclusiv cel al cercetării, inovării și dezvoltării, educației, justiției, mediului și eficienței energetice, protecției sociale, atragerii investițiilor, sănătății, digitalizării, culturii etc. Se urmărește și transferul de bune practici, inovații, tehnologii, competențe și contacte obținute peste hotare, prin avansarea parteneriatelor dintre instituțiile publice din Republica Moldova, ce solicită expertiză profesioniștilor din diasporă, și cele de peste hotare, unde activează membrii diasporei înalt calificate.

...

Violina Donu

Șefa Biroului Relații cu Diaspora

„Se încurajează continuarea cooperării cu instituția gazdă după încheierea misiunii de revenire care a fost susținută de  programul de revenire profesională de scurtă durată”, punctează Violina Donu, șefa Biroului Relații cu Diaspora.

Astfel, profesioniștii calificați din diasporă pot să-și aducă contribuția în activitatea și dezvoltarea capacităților de funcționare a autorităților publice centrale și locale, a mediului de sănătate și academic și a altor instituții publice din Moldova, devenind actori ai schimbării. 

„Programul de susținere a revenirii de scurtă durată a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată” este implementat de Biroul Relații cu Diaspora, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătății și Universitatea de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”. Totodată, recent a fost lansat un alt program de susținere a revenirii și reintegrării absolvenților moldoveni din diasporă. Detaliile le găsești aici. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?