Întrebări incomode în interviul de angajare? Află cum le faci față.
16-03-2021 3668
Timp de citire: 3 min.

Întrebări incomode în interviul de angajare? Află cum le faci față.

Interviul de angajare e stresant și sunt câteva întrebări care stresează în mod special, poate din motiv că răspunsul la ele se dovedește uneori decisiv pentru posibilitatea angajării.

Succesul în materie nu constă în evitarea situației și a stresului care vine în set cu ea, ci în gestionarea ei cu pricepere, în oferirea unor răspunsuri convingătoare și în bunul control al emoțiilor.

Asta se obține, în cea mai calitativă formă, în timp, odată cu experiența, dar niște informații-reper nu strică niciodată.

Azi trecem în revistă câteva întrebări dificile din cadrul interviului de angajare și îți spunem câte ceva util despre ele și despre posibilul tău răspuns.

Ce salariu vă doriți?
Oferă mai curând un diapazon în limitele căruia să puteți negocia, decât o cifră exactă.
Diapazonul pe care îl propui nu trebuie luat aiurea, din pod, ci trebuie să fie compuns din cel puțin două variabile esențiale: Salariul pe piață pentru postul respectiv + calitatea priceperilor și experienței tale, ultima plasându-te mai exact pe segmentul primei variabile.

De ce ați plecat de la jobul anterior?
S-ar putea să primești aceeași întrebare la prima întâlnire, în legătură cu relația anterioară, răspunsul denotând același lucru – ce atitudine ai față de propriul trecut.
Se prea poate să cunoști oameni pentru care toată lumea din jur e de vină pentru tot, mai puțin ei înșiși. Acești indivizi vor spune mereu că fosta prietenă e de vină și, la fel de bine, că fostul angajator a fost rău, nemilos și fără trei sferturi din inimă. În cazul acestor oameni, istoria se poate repeta oricând, în orice relație și la orice post de muncă.
Așa cum nu dă bine la întâlnire, o astfel de atitudine nu dă bine nici la interviul de angajare.

Recomandarea este ca, în loc să subliniezi aspectele negative ale trecutului, să pui accentul pe aspectele pozitive ale viitorului. De ce ți-ai dat demisia, deci? Pentru că la jobul ăsta nou vezi posibilități mari, vezi loc pentru creștere și pare să fie locul potrivit pentru tine.
Simți diferența?

Care sunt punctele dumneavoastră slabe?
Niciunul! Ești perfect, iar în anumite cercuri, ți se mai spune Superman.
Ei bine, încearcă să nu spui asta.

Evită, de asemenea, să transformi anumite puncte forte, de dragul impresiei, în slăbiciuni, ca să pari mai bun decât ești, cum ar fi, de exemplu lucrez prea mult, sau sunt prea bun cu oamenii.

Angajatorul, punând o asemenea întrebare, efectiv vrea să știe care ar fi calitățile care ar putea să-ți saboteze eficiența, ceea ce nu e deloc un verdict final, or asupra punctelor slabe se poate lucra.

Răspunsul tău ar fi bine să bată anume în direcția asta, în direcția unei slăbiciuni reale, existente (oricum nimeni nu e atât de naiv să creadă că nu ai niciuna), dar la care, de-a lungul timpului, ai lucrat.

Pentru asta, ai putea să te gândești la o situație din trecutul tău profesional, în care ceva din tine te-a făcut puțin mai puțin productiv decât ai fi putut fi, și spune asta, angajatorul e om, e viu, înțelege și apreciază sinceritatea.

De ce ar trebui să vă angajăm?
Cu întrebarea asta, angajatorul nu vrea să știe de ce ȚIE îți place jobul, ci de ce LUI i-ar conveni să te aibă în echipă, adică ce poți face și aduce bun în companie.

Aici, așadar, vei pune în valoare calitățile tale care, în acord cu valorile și scopurile companiei, se vor dovedi utile și vor aduce beneficii.

Dacă ai și dacă-ți vin în minte, adu exemple concrete, din trecutul tău profesional, de performanțe similare cu cele cerute de noul job.

Indiferent cum răspunzi la întrebări și cum te comporți în interviu, trebuie să știi un lucru – dacă minți și dacă nu ești la locul potrivit, lucrul ăsta va ieși la iveală mai devreme sau mai târziu.

Fii competent, amice, și educă-ți pretențiile în strict acord cu asta.

Spor la muncă.

 
Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?