Interviul de angajare online: 8 sfaturi cum să-ți „vinzi” aptitudinile și carisma de la distanță
20-06-2024 6034

Interviul de angajare online: 8 sfaturi cum să-ți „vinzi” aptitudinile și carisma de la distanță

Din start, menționăm că nu e vorba aici despre un simplu apel telefonic, care vine din partea angajatorului pentru a întreba când ești disponibil, pentru a stabili sau modifica ora unui interviu sau, mai știi ce alte precizări. Aceste sunete sunt, cum s-ar spune, „de procedură” iar, dacă ai indicat în CV-ul tău un număr de telefon, e normal să te aștepți și la un apel telefonic. 

Aici vom vorbi despre un adevărat interviu de angajare, realizat prin video call. Apropo, pe semne, încă nu sunt statistici oficiale, iar noi, deși am căutat, nu am găsit nicăieri un număr concret sau ce procent din totalul interviurilor de angajare au loc anume online, dar cert este că ele sunt tot mai des întâlnite, iar în cazul joburilor prestate la distanță, sigur sunt la ordinea zilei. (Salutare pe această cale experiențelor din pandemie și dezvoltării domeniului IT!) 

Așadar, un laptop, un telefon sau orice alt dispozitiv conectat la rețeaua de internet și… undă verde la discuție! Dar nu-i totul chiar așa de simplu!     

Am adunat pentru tine câteva sfaturi care, sigur, îți vor fi de folos la un interviu de angajare online: 

Configurează și testează conexiunea la internet

(Dacă e necesar - și de 100 de ori!) Ar arăta cel puțin anecdotic dacă, tocmai în momentul unui interviu online, s-ar întrerupe conexiunea, s-ar termina banii din abonament sau s-ar descărca bateria laptopului. Totuși, nu e deloc amuzantă situația, dacă, din cauza asta, ai ajunge să ratezi întâlnirea sau chiar jobul la care ai sperat. Dacă metodele de comunicare online nu fac parte din rutina ta zilnică, (Skype, Zoom, Google Meet, Microsoft Teams etc.), ar fi mai bine să o testezi din timp. S-ar putea să ai nevoie de  ajutorul cuiva să te ghideze sau chiar să te ajute să instalezi aplicația necesară. Verifică microfonul și camera. Sigur, dacă ai fost invitat la un interviu online, atunci asta va însemna și conexiunea video - nu vei fi înțeles, dacă vei prefera să nu pornești camera. (Că doar nu mergi la un interviu la birou să comunici prin paravan?) Dacă nu ești „la per tu” cu programul pe care-l vei folosi pentru apel, încearcă să-l explorezi în prealabil. Este mai bine, decât să tastezi disperat în timpul interviului sau să chemi oameni din afară după ajutor. 

Important! Conform unei reguli nescrise (dacă nu s-a convenit altfel), candidatul sună la ora stabilită. Și, da! O tărăgănare de cinci minute poate fi critică (indiferent dacă suni tu sau ești sunat). Deci, este în interesul tău să fii punctual. Majoritatea programelor de întâlniri online au și funcția „sală virtuală de așteptare”, așa că nu este necesar să numeri secundele până la conexiune - e suficient să realizezi conectarea prin intermediul acestei funcții cu cinci minute înainte de început.

Ar fi bine să ai la îndemână toate informațiile necesare

Cel puțin, vei avea nevoie de CV-ul tău și de fișa postului, dar și de o foaie de hârtie sau un carnet pentru notițe. Ar fi ideal, dacă ți-ai pregăti o listă de întrebări, la care speri să obții un răspuns, dar și să-ți schițezi un plan, pentru a povesti despre experiența și aptitudinile pe care le posezi. Nu uita de documentarea prealabilă despre companie și persoanele care o dețin sau o administrează (acest lucru este valabil, indiferent de formatul interviului de angajare). Apropo, interviurile la distanță au și ele un atu - poți oricând arunca o privire în foaie sau pe ecran, în notițele pregătite din timp - oricum e mai puțin vizibil decât la o întâlnite tete-a-tete. Dacă profesia ta necesită prezentarea unui portofoliu cu lucrări deja realizate, trimite-l din timp angajatorilor, iar tu ai grijă să-ți fie la îndemână toate mapele, în cazul în care veți discuta despre lucrările realizate - ca să nu pierzi timpul căutându-le în timpul discuției. 

Important! Ar fi bine să înveți a utiliza funcția de partajare a ecranului cu interlocutorul (ea este disponibilă în aproape toate programele pentru întâlniri online) - așa vei putea afișa, de exemplu, o prezentare. 

Pregătește-ți din timp răspunsurile

Și această regulă este aplicabilă oricărui format de interviu. Cu siguranță, ți se va cere să povestești, pe scurt despre tine, despre ultimul tău loc de muncă, ce funcții exact ai îndeplinit la jobul precedent, care sunt cele mai importante realizări. Sigur, vor fi și întrebări mai provocatoare - de genul - să explici de ce ai plecat de la locul precedent de muncă și despre cerințele salariale. 

Important! În aceste cazuri sfatul este unul - să te pregătești din timp, întrucât aici nu prea funcționează magia improvizației. 

Alege locul de unde te vei conecta pentru interviul online

În cadrul unui interviu de angajare online, este crucial să evidențiezi cu încredere și claritate compentențele tale profesionale, evidențiind astfel aptitudinile și carisma ta la distanță; aceste abilități sunt cheia succesului în obținerea unui loc de muncă potrivit.

Aici, important e să întrebi din start cât timp ar putea dura discuția, astfel, vei putea decide și locația. Dacă te conectezi de acasă, asigură-te că nu vei fi deranjat de familie - sunetele de fundal, precum plânsul copiilor sau gălăgia de la o bormașină, negreșit, distrag atenția și strică impresia. Bine, dacă nu de acasă, apoi de unde? O cafenea chiar nu este o alegere bună - fundal muzical, multe voci străine și bârâitul aparatului de cafea... Ș-apoi, despre ce fel de confidențialitate poate fi vorba într-un local public?

Important! Alte opțiuni: în mașină sau pe o bancă în cel mai retras colț al parcului.  Apropo, poți utiliza căștile cu microfon - asta ar salva cumva situația în caz că nu poți evita gălăgia.

Mare atenție și la fundalul vizual

Hai să ne închipuim ce va vedea interlocutorul tău la spate dacă ești acasă? Nu ar fi deloc bine dacă asta ar fi bucătăria cu blide cu tot sau „dezordinea creativă” din dormitor - la urma urmei, veți avea o conversație de afaceri. Ar fi ok să te amplasezi lângă un perete sau, poți aranja o floare de cameră pentru decor. 

Important! Dacă ai de gând să folosești un fundal virtual (din care se setează din meniul programelor de video call, alege ceva cât mai neutru. Fără nave spațiale sau plaje cu palmieri!... De altfel, mai poți seta funcția de fundal blurat, astfel încât detaliile să nu fie vizibile.

Ai grijă cum apari îmbrăcat

Din moment ce aceasta este o  întâlnire oficială (chiar dacă e online), pijamale și alte haine de casă sunt, inacceptabile. Da, da, acest lucru este valabil pentru întreaga ținută (ții minte cum, pe timp de pandemie, ne conectam la ședințe online îmbrăcați în sacou și pantaloni scurți?). În cazul unui interviu de angajare la distanță, atunci când contează orice detaliu, ai grijă, că s-ar putea să fie necesar să te ridici de la masă (de exemplu, pentru a lua documente sau pentru a repara routerul). Cu toate acestea, îți dai seamă că nici un sacou cu papion sau o coafură de seară „condimentată” cu bijuterii grele nu sunt oportune, atunci când intrăm în call de acasă. Stilul casual ne salvează, cu siguranță.

Important! Formatul interviului la distanță este, oarecum, mai relaxant. Nu e ceva grav dacă, în timpul discuției, bei un gât de apă, în cazul în care ai emoții sau ți s-a uscat în gât. Totuși, nu e deloc binevenit să te apuci de sorbit ceai sau cafea, să rumegi gumă de mestecat ori să fumezi. Și să știi că astfel de sunete deranjează chiar și atunci, când apelul este fără camera video - datorită progresului tehnico-științific, ele sunt deslușite perfect.

Fii politicos și amabil

Desigur, acest lucru este întotdeauna important. Cu atât mai mult, în cazul unei conversații la distanță. Cu tot progresul și realizările din domeniul IT, o discuție prin video call nu e una față în față (și aici chiar nu vorbim despre defecțiuni de ordin tehnic, cu toate că și acestea trebuie luate în calcul). Vei fi pus în situația în care vocea și tonalitatea vor crea impresia despre tine. Ai grijă și la expresiile și limbajul pe care în folosești. 

Important! Încearcă să vorbești pe un ton prietenos, dar nu foarte familiar! Oprește  periodic pentru a întreba dacă se aude bine sau, cel puțin, urmărește reacțiile interlocutorului. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Mulțumește

La sfârșitul conversației, transmite interlocutorului un mesaj cu mulțumiri. Aceasta este o regulă elementară de etică, pe care, din păcate, nu toți o respectă. Fă așa ca acest mesaj să te deosebească de mulți alți candidați.

Important! Dacă nu ai fost acceptat pentru acest post vacant, compania sau recrutorul ar putea avea alte propuneri pentru tine pe viitor. Dacă lași o impresie bună, ai toate șansele să mai fii chemat la alte interviuri. 

Cel mai mare avantaj al unui interviu de angajare la distanță este timpul economisit. Nu trebuie să pierzi ore în șir pe drum sau așteptând sub uși. Dacă, în procesul de comunicare, devine clar că acest job nu ți se potrivește, nu-i nimic! Timpul pe care l-ai economisit poți să-l folosești, în continuare, căutând cea mai bună ofertă.

Pentru că jobul tău potrivit te așteaptă! 

 
Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?