Începând cu 2024, companiile de la noi sunt obligate să instituie regulamente de prevenire a hărțuirii sexuale la locul de muncă
12-12-2023 5008
Timp de citire: 2 min.

Începând cu 2024, companiile de la noi sunt obligate să instituie regulamente de prevenire a hărțuirii sexuale la locul de muncă

Potrivit unor modificări legislative, aprobate de Parlament în luna martie, companiile din țara noastră sunt obligate ca de la începutul anului 2024 să instituie regulamente de prevenire a hărțuirii sexuale la locul de muncă. În ce măsură credeți că firmele se vor conforma și că aceste regulamente vor contribui la combaterea fenomenului care provoacă atâta suferință?

În Monitorul Oficial din 20 aprilie 2023, a fost publicată Legea nr. 74 din 31 martie 2023 pentru modificarea unor acte normative. Documentul conține un șir de modificări operate în cadrul normativ (Legea nr. 140/2001 privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Codul Muncii, Legea nr. 5/2006 cu privire la asigurarea egalității de şanse între femei şi bărbaţi, Codul Contravențional) în vederea combaterii hărțuirii la locul de muncă.

Astfel, drepturile Inspectorului de muncă prevăzute la art. 9 din Legea nr. 140/2001, au fost extinse fiind incluse prevederi ce țin de verificarea la nivel de unitate, a reglementărilor procedurilor de prevenire și combatere a discriminării și hărțuirii sexuale la locul de muncă, precum și aplicarea de către angajator a măsurilor de prevenire și combatere a cazurilor de discriminare și hărțuire sexuală la locul de muncă.

De asemenea, Legea nr. 74/2023 prevede expunerea în redacție nouă a art. 10 alin. (2) lit. f cu indicile 3) din Codul Muncii. Astfel, angajatorul este obligat să întreprindă măsuri de prevenire și combatere a discriminării după orice criteriu, a hărțuirii sexuale și a victimizării la locul de muncă. Potrivit noi redacții a art. 199 alin. (1), lit. b) din Codul Muncii, Regulamentul intern al unităţii trebuie să conţină prevederi cu privire la respectarea principiului nediscriminării, asigurarea măsurilor de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale și a oricărei alte forme de lezare a demnității în muncă.

Totodată, Codul Muncii va prevedea că la depistarea în unități a cazurilor de discriminare și de hărțuire sexuală la locul de muncă, precum și a condițiilor ce le favorizează, organele sindicale vor înainta conducătorilor acestor unități recomandări concrete de prevenire și combatere a acestora. 

În același timp, Legea publicată vine să completeze art. 55 din Codul Contravențional, cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere contravențională pentru nerespectarea de către angajator a obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul când se constată acte de hărțuire sexuală. Astfel, încălcarea legislației muncii, manifestată prin:

  • neaplicarea de către angajator a măsurilor de prevenire și combatere a cazurilor de discriminare și hărțuire sexuală la locul de muncă;
  • împiedicarea sub orice formă a sesizării cazurilor de discriminare și hărțuire sexuală la locul de muncă,

se va sancţiona cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 70 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

1 u.c. = 50 MDL

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonează-te la rețelele noastre digitale. Află primul despre cele mai noi informații din piața muncii destinate angajatorilor.
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?