În timp ce majoritatea salariaților se bucură de o zi liberă și celebrează Crăciunul pe stil nou, mulți dintre lucrătorii medicali, pompierii, salvatorii, agenții de patrulare, polițiștii de frontieră, bucătarii, conducătorii de troleibuze și autobuze, vânzătorii și jurnaliștii din țara noastră muncesc de zor pentru a face față volumului crescut…
Mai multPersoanele care au suferit în urma catastrofei de la Cernobîl, nu mai trebuie să depună cerere pentru acordarea concediului suplimentar. Noua reglementare, aprobată de Guvern, prevede oferirea din oficiu a concediului suplimentar de 14 zile calendaristice, pe baza informațiilor furnizate de angajatori, prin sistemul electronic de raportare. Beneficiarii nu vor…
Mai multMai mult de 60% dintre moldoveni nu au fost nicăieri în vacanță, în ultimii doi ani, și nici nu planifică să meargă, conform unui sondaj național, realizat la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, din mediul rural, cu studii limitate, care trăiesc într-o…
Mai multJoi - zi liberă, iar vineri - la muncă. Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Precizările au fost făcute de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, după ce instituția a recepționat mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Instituția a specificat că, în scopul…
Mai multProbabil nu o dată te-ai întrebat care este numărul exact de zile de concediu de odihnă anual de care poți beneficia, conform legislației muncii. Să știi că potrivit art. 113 din Codului Muncii, tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de…
Mai mult„Pauzele lungi și dese, cheia marilor succes” - spune un proverb celebru, cunoscut de angajați. Atunci când s-a elaborat Codul Muncii cu siguranță s-a ținut cont de acesta regulă de aur. Astfel, angajații din Moldova pot să beneficieze de o serie de concedii sociale și anuale, plătite. Concediul social se…
Mai multZilele concediului de odihnă anual, nefolosite de angajați timp de doi ani, vor fi considerate stinse. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Parlament în lectura finală, cu votul a 56 de deputați. Potrivit documentului, la finele anului calendaristic, angajatorul va informa salariatul, în scris, despre…
Mai multÎn pofida atenționărilor și criticilor sindicaliștilor, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede revizuirea mecanismului de folosire a concediului de odihnă. Potrivit documentului, zilele concediului de odihnă anual acumulate sau nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse. În acest mod, autoritățile …
Mai multAngajații care vor îngriji de o rudă bolnavă ar putea beneficia de 5 zile libere. În Codul Muncii urmează să fie introdus un nou tip de concediu pentru îngrijirea unei rude bolnave sau a unei persoane bolnave care locuiește în aceeași locuință cu salariatul. Prevederile se conțin într-un proiect de…
Mai multVestea că funcționarii publici, care nu utilizează concediile timp de doi ani, riscă să le piardă a atras un val de reacții critice în societate. Cei mai vocali sunt sindicaliștii, care consideră că modificarea art. 118 din Codul Muncii contravine drepturilor omului, dar și ale normelor internaționale. Autorii noului proiect…
Mai multCare sunt condițiile de acordare a concediului medical? Ce riscă angajatorii care refuză să achite indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă? Cât timp te poți afla în concediu medical? Acestea sunt câteva dintre întrebările care-i preocupă atât pe salariații din țara noastră, cât și pe angajatori. Dacă încă nu ai…
Mai multAngajatorii care nu vor acorda concedii anuale angajaților, timp de doi ani consecutivi, riscă să fie sancționați. Reglementarea se regăsește într-un proiect de lege, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care prevede completarea și modificarea Codului Muncii. Documentul a fost supus consultărilor publice. Ce alte noi reglementări ar putea…
Mai mult