2022 a debutat cu schimbări pe piața muncii și continuă să mențină trendul: angajați care vor un regim de lucru diferit, joburi rămase vacante săptămâni sau luni întregi, interviuri de angajare în mai multe etape și multe alte fenomene au devenit o normă de curând.
De la căutarea unui angajat sau a unui job până la o angajare reușită sunt multe pietre de încercare. Statistica arată că durează de la 20 la 40 de zile de la plasarea unei oferte de muncă și până la angajarea propriu-zisă și că, în medie, o poziție vacantă poate sta neocupată timp de 30 de zile.
Ca acest drum să fie mai ușor și să nu ne poticnim la fiecare pas, am încercat să identificăm greșelile comise la recrutarea angajaților - pe de o parte, dar și cele ale candidaților la un job - de cealaltă parte a baricadei. Așadar, acest articol se adresează tuturor celor aflați în căutare - de orice fel.
Gafe comise de angajatori
- Alegerea unei platforme nepotrivite de recrutare și micșorarea ariei de căutare. Poți posta cât vrei pe social media sau prin afișe stradale, dar dacă audiența e îngustă și nepotrivită, dacă jobul e nișat, dacă platforma nu are credibilitate toate acestea vor fi în zadar. Alege site-ul potrivit pentru plasarea anunțurilor, care îți poate oferi statistici veridice privind numărul de vizitatori și care inspiră profesionalism.
- Un proces prea simplificat de angajare. Procesul de angajare nu trebuie să fie nici excesiv de lung, dar rezonabil și suficient pentru a găsi candidatul potrivit. Din urgența de a suplini un post de muncă, mulți angajatori iau la lucru în grabă oameni pe care nu fac efortul de a-i cunoaște suficient. Mai importante decât timpul dintre aplicare și angajare sunt etapele: nu în zadar multe companii au și câte 3-4 interviuri (e ok și la telefon sau pe zoom), suficiente pentru a înțelege cine este candidatul, cum se va integra în echipă, ce skilluri are, dar și pentru a-i filtra pe cei nepotriviți.
- Lipsa de transparență. Am scris nenumărate articole despre cum se formulează corect un anunț de angajare și nu vom obosi să tot repetăm: de anunțul de angajare depinde deseori succesul sau eșecul recrutării. De aceea, insistăm tare să evitați:
- Formulări ca „detalii în privat” pentru cei interesați de job. Pe lângă că arată total neserios și neprofesionist, un angajator trebuie să fie deschis, transparent și clar în activitatea sa și în procesul de recrutare.
- Formulările clișeu de genul „salariu atractiv, echipă prietenoasă, oficiu confortabil, etc.”. Și nu, contractul de muncă legal și cafeaua la birou nu sunt „beneficii”, ci lucruri absolut normale.
- Lipsa de claritate. În anunț trebuie să fie clare 4 lucruri esențiale: cine sunteți, ce cereți de la această funcție, criteriile de angajare, ce oferiți. Dacă anunțul răspunde la aceste întrebări, deja sunteți pe calea cea bună.
- Nu verifică trecutul profesional al angajatului. Dacă ai cerut contacte de referință, contactează-le. Dacă examinezi un CV, ia timp și află la ce fel de entitate a lucrat anterior candidatul, ce fel de job a fost, cât de transparentă e compania. Mai ales joburile care implică lucrul cu copiii, cu pacienții, cu banii, cu informația de ordin confidențial ar trebui să presupună o verificare minuțioasă a traseului profesional al aplicantului.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox
Gafe comise de candidați
- A nu depune efort la aplicare. Căutarea unui job presupune research, efort de a crea un CV, o scrisoare de motivație, citirea atentă a anunțurilor de angajare. Nu, plusul în comentarii pentru a afla detalii în privat nu e deloc ok - un angajator de încredere nu va opera cu așa ceva.
- A nu căuta de lucru unde trebuie - joburile bune nu se găsesc pe rețele și platforme dubioase. Oamenii dau click pe ceea ce le pare atractiv sau răspund la mesajele unor necunoscuți care le promit câștiguri fabuloase cu efort puțin pentru a se dezamăgi, într-un final, și a pierde bani și energie. Alege o platformă cu locuri de muncă verificate, care depune efort pentru a menține calitatea și actualitatea anunțurilor.
- Au un CV învechit. Despre cum se creează un CV am scris și am tot scris. Chiar e păcat în 2022 să mai fie dubii legate de importanța acestuia și de cum trebuie formulat la cât de multe resurse există. Deci, ca să nu ne repetăm (a câta oară), o s-o zicem pe scurt: actualizează CV-ul cu responsabilitate și creativitate!
- A evita să pui întrebări. Din frica de a fi perceput pretențios sau de a îndepărta o potențială ofertă de angajare, unii candidați își limitează curiozitatea. Mulți se trezesc în situația în care sunt la un job și simt anxietate din cauză că li se pare târziu să întrebe chestii ce ar fi trebuit clarificate din start. Ca să eviți o asemenea situație, recomandăm să te înarmezi cu mai mult curaj și să nu te sfiezi să afli detalii despre salariu, beneficii, condiții de muncă, istoria companiei, politica internă și tot ce are legătură cu viitorul tău job.
O angajare reușită e un efort comun din ambele părți - atât de la cel care recrutează, cât și de la candidatul aflat în căutare. Evitând greșelile frecvente de angajare descrise mai sus, folosind propria intuiție și pricepere, dar și recomandările noastre, sperăm că veți consolida relații de lucru pe termen lung, reciproc avantajoase. Succes!
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant