Granturi și finanțări europene pentru angajatorii care vor crea noi locuri de muncă
05-07-2024 2386
Timp de citire: 1 min.

Granturi și finanțări europene pentru angajatorii care vor crea noi locuri de muncă

Angajatorii din Republica Moldova vor putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor de ocupare a forței de muncă și inovarea socială. Autoritățile au ratificat acordul dintre țara noastră și UE privind participarea Moldovei la una dintre componentele Fondului European Plus. 

Este vorba despre componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului European Plus, care are drept scop crearea unui număr cât mai mare de locuri de muncă, garantarea protecției sociale, lupta împotriva excluziunii sociale și a sărăciei, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă. 

„Aplicarea prevederilor acordului va aduce о contribuție importantă în cadrul politicilor din domeniul social, al ocupării forței de muncă, al educației și al competențelor, inclusiv în cadrul reformelor structurale din aceste domenii. În general, majoritatea programelor de finanțare ale UE necesită ca participanții (beneficiarii și entitățile afiliate) să fie: persoane juridice (organisme publice sau private, inclusiv organizații internaționale) stabilite într-una dintre țările eligibile”, se precizează în descrierea acordului. 

Bugetul prevăzut este de 762 de milioane de euro, planificat pentru perioada 2021-2027. Respectiv, companiile din țara noastră vor putea depune proiecte pentru a beneficia de finanțare, care vor fi agreate în cadrul negocierilor directe cu Comisia Europeană. 

„Bunurile și serviciile achiziționate sau importate în Republica Moldova, care vor fi finanțate parțial sau integral în temeiul acordurilor de grant și/sau contractelor încheiate pentru realizarea activităților, vor fi scutite de taxe vamale, taxe de import și alte taxe fiscale, inclusiv TVA, care sunt aplicabile în Republica Moldova”, se mai punctează în acord.

Fondul Social European Plus este un instrument al UE pentru investiții în capitalul uman și, pentru perioada 2021-2027, are un buget total de 99,3 miliarde de euro. Anterior, Republica Moldova a participat și la alte instrumente de finanțare europeană.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonează-te la rețelele noastre digitale. Află primul despre cele mai noi informații din piața muncii destinate angajatorilor.
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?