Ghid pentru angajatori. Cum poți reduce consumul de energie la birou?
08-08-2024 1634

Ghid pentru angajatori. Cum poți reduce consumul de energie la birou?

În luna iulie ne-am confruntat cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, dar vara încă nu s-a încheiat, așa că nu știm ce „surprize” ne mai așteaptă. Cert este că toți am înțeles că deciziile și acțiunile noastre afectează natura - casa noastră comună, iar implicarea fiecăruia este mai mult decât necesară. Știai că jumate din energia utilizată de sectorul serviciilor este consumată în clădiri și birouri? Eficiența energetică în birou permite reducerea acestui impact, valorificând mai bine resursele centrului de lucru, pentru a reduce energia consumată și, prin urmare a economisi și a avea grijă de mediu. Într-un birou mediu, aerul conditionat este responsabil pentru 40% din consumul de energie, echipamentele electronice - 35%, iluminatul - 20% și apa caldă - 5%. Pentru a avea un birou eficient din punct de vedere energetic, sunt necesare acțiuni. De aceea, am cules mai multe recomandări lansate de autorități, în special Centrul Național pentru Energie Durabilă, pe care le-am inclus într-un articol cu sfaturi practice, ușor de înțeles și simplu de realizat. Unele dintre ele nu implică nicio cheltuială financiară. 

De ce ar trebui angajatorii să se preocupe de eficiența energetică?

Eficiența energetică înseamnă utilizarea cât mai eficientă a energiei, fapt ce va duce la diminuarea impactului asupra mediului și climei, prin reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră în atmosferă. Implementarea măsurilor de eficiență energetică în companii poate contribui, de asemenea, la scăderea dependenței statului de importul de resurse energetice, la creșterea competitivității și la dezvoltarea tehnologiilor inovatoare în țara noastră. Reducerea costurilor este o acțiune amplă, care începe cu motivația și comportamentul, care nu costă nimic, până la măsuri complexe de reabilitare energetică, care implică o investiție mai mare, dar și pot duce la economii mai mari de energie. Există mai multe beneficii pentru o companie care folosește resursele și energia în mod eficient, precum:

  • Costuri mai mici la energie, compania devine mai competitivă. Costurile mai mici cresc oportunitățile de concurență, atât pe piața națională, cât și față de companiile din alte țări. Cu cât compania folosește mai puțină energie, cu atât devine mai puțin sensibilă la fluctuațiile prețurilor la energie.
  • Creșterea productivității și un mediu de lucru mai bun. Când se implementează optimizări operaționale și de întreținere, consumul de energie poate fi redus semnificativ, deoarece au loc mai puține opriri de întreținere și astfel crește productivitatea. Sistemele noi și eficiente sunt adesea mai silențioase și mai curate.
  • Un impact minim asupra mediului. Implicându-se în eficiența energetică, companiile își asumă responsabilitatea socială și contribuie la obiectivele politicii naționale privind energia și clima.
  • Un exemplu pentru alte companii. Prin eficientizarea consumului de energie, angajatorul devine un reper și poate fi o sursă de inspirație pentru alte companii, în același timp, devine mai atractiv pentru persoanele care sunt în căutarea unui job.  

Ce conține o politică energetică? 

O politică energetică descrie pe scurt obiectivul și scopul general al companiei în domeniul energetic. Aceasta ar trebui să fie relevantă și adaptată la activitățile, produsele și serviciile firmei. Angajatorul ar trebui să acționeze și să se ghideze de un standard de management energetic, axat pe:

  • Eficientizarea continuă a consumului de energie;
  • Existența resurselor necesare;
  • Monitorizarea obiectivelor energetice;
  • Respectarea cadrului normativ;
  • Achiziționarea produselor și serviciilor eficiente din punct de vedere energetic.

O politică energetică funcțională este concepută, astfel încât toți angajații din companie să poată înțelege cu ușurință conținutul ei. Pentru aceasta, sunt necesari următorii pași:

  1. Crearea unui grup de lucru cu angajați informații, dedicați și responsabili.
  2. Determinarea unui scop clar.
  3. Crearea unei politici relevante pentru activitățile, produsele și serviciile companiei, care să fie în conformitate cu strategiile adoptate deja.
  4. Implicarea tuturor angajaților.
  5. Actualizarea regulată a politicii. 

Care sunt măsurile care nu necesită investiții?

Eficiența energetică poate fi realizată atât prin investiții în noile tehnologii și sisteme, cât și prin măsuri care nu presupun vreo cheltuială financiară.

Doar că, atenție! Faptul că măsurile nu necesită investiții, nu înseamnă că acestea sunt gratuite, deoarece implementarea lor necesită timp. Altfel spus, timpul tău și al angajaților tăi. 

Pentru ca măsurile să fie implementate și să dea rezultate bune, se recomandă ca întreprinderea să planifice ore de lucru pentru angajații care urmează să proiecteze și să implementeze măsurile de eficiență energetică. Cu toate acestea, în unele cazuri, o măsură fără investiții poate fi mai dificil de implementat decât instalarea oricărui echipament tehnic, deoarece poate implica schimbări de comportament, care este o acțiune de durată. Iată câteva măsuri:

  • Efectuați verificări sistematice ale instalațiilor inginerești. Trebuie să organizați activitatea angajaților în așa mod încât controlul sistemelor, întreținerea și operarea continuă să se desfășoare eficient din punct de vedere energetic.
  • Monitorizați pe timp de noapte, pentru a identifica echipamentele care funcționează în afara orelor de lucru.
  • Măsuri de ventilație. Întrețineți și examinați continuu toate scurgerile din sistemul de conducte de aer.
  • Măsuri de iluminare. Ștergeți corpurile de iluminat pentru o difuzie mai bună a luminii și planificați activitățile în încăperile cu geamuri pentru a utiliza lumina naturală.
  • Măsuri pentru încălzire. Setați temperaturi mai joase când nu este necesară o temperatură ridicată și închideți ușile și geamurile atunci când nu sunt utilizate.
  • Măsuri pentru răcire. Reduceți încărcătura termică de la radiația solară sau iluminat și asigurați-vă că încăperea nu este răcită și încălzită în același timp.

Calendarul anual de economisire al energiei

Curățarea echipamentului frigorific, setarea corectă a temperaturilor în frigider și congelator, înlocuirea becurilor vechi cu cele de tip LED, care consumă de două ori mai puțină energie electrică - sunt câteva dintre măsurile incluse în calendarul anual de economisire al energiei. Îți prezentăm câteva recomandări, emise de specialiști, pentru fiecare lună în parte:

  1. Ianuarie - monitorizarea consumului de energie și folosirea rațională a acesteia.
  2. Februarie - aerisirea corectă a încăperilor în decursul iernii.
  3. Martie - folosirea luminii naturale în schimbul celei artificiale, curățarea geamurilor.
  4. Aprilie - înverzirea încăperilor.
  5. Mai - pregătirea climatizoarelor pentru perioada de iarnă.
  6. Iunie - utilizarea transportului ecologic în drum spre și de la birou.
  7. Iulie - utilizarea eficientă a dispozitivelor electrice.
  8. August - optimizarea utilizării apei calde.
  9. Septembrie - mentenanța anuală a centralei termice sau electrice.
  10. Octombrie - instalarea sau setarea termostatelor pentru eficientizarea consumului de energie.
  11. Noiembrie - înlocuirea becurilor vechi cu cele de tip LED.
  12. Decembrie - deconectarea becurilor, dispozitivelor electrice care nu sunt utilizate.  

Important! Fiecare grad în plus peste temperatura de 19°C poate însemna o creștere a consumului de combustibil cu circa 5-8%, iar folosirea unui termostat de ambianță poate determina o reducere cu până la 25% a facturilor la încălzire. Fii eficient energetic! Ține cont de aceste recomandări de economisire a energiei!

Cum te ajută becurile LED? 

Lumina ne oferă confort, însă iluminatul reprezintă până la 20% din consumul total de electricitate dintr-un oficiu sau locuință. Cel mai ușor mod de diminuare a facturilor de electricitate este înlocuirea becurilor incandescente cu cele LED, care sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător și consumă mai puțină energie. Avantajele utilizării becurilor LED:

  • Consum minim, randament maxim;
  • Economisește 80% din consumul de energie comparativ cu un bec obișnuit;
  • Are o eficiență luminoasă semnificativ mai mare;
  • Cost argumentat prin eficiență și rentabilitate;
  • Durată de viață de până la 20 de ori mai mare;
  • Rezistent la aprinderi, stingeri dese;
  • Rezistent la deteriorare mecanică;
  • Sunt ecologice, nu conțin mercur și nu sunt toxice;
  • Nu emit raze ultraviolete sau infraroșii.

Important! Becurile LED se reciclează la centrele specializate sau prin intermediul distribuitorilor. 

IT Verde. Ce înseamnă și cum te ajută să-ți optimizezi resursele?

Dacă ai o afacere și te gândești să-ți optimizezi resursele, optează pentru un IT verde. Aceasta presupune utilizarea tehnologiei informației cât mai eficient, pentru a reduce cheltuielile și pentru a proteja mediul. Începe cu lucruri simple, precum:

  • Dezactivează Wi-Fi-ul după ziua de muncă și în weekend; 
  • Cumpără dispozitive multifuncționale;
  • Centralizează dispozitivele în rețea, pentru a fi utilizate de mai mulți angajați;
  • Optează pentru laptopuri. Sunt eficiente și consumă mai puțină energie decât calculatoarele mari;
  • Optează pentru dispozitive care respectă standardele ecologice; 
  • Alege un printer cu jet de cerneală, este mult mai econom decât cel cu laser; 
  • Dacă nu ai suficiente resurse, optează pentru cele de mâna a doua. Este o alternativă mai ieftină și mai eficientă;
  • Utilizează software-ul open source. Este gratuit și mai flexibil decât cel autorizat;
  • Permite utilizarea hardware-ului mai vechi sau recondiționat. 
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Eficiența energetică în companii înseamnă costuri reduse de operare și întreținere, un mediu de lucru mai confortabil pentru toți angajații, cu zgomot redus, iluminare mai bună și control mai eficient al temperaturii. Totodată, aceasta asigură diverse beneficii în procesul de producție, precum durata de viață mai lungă a echipamentului, deșeuri puține și o uzură minimă, dar și mai puține întreruperi. Dacă vei fi eficient din punct de vedere energetic, vei contribui considerabil la reducerea emisiilor de gaze, cu efect de seră. Pentru a obține o eficiență energetică maximă la întreprinderea ta, îți recomandăm să ții cont de următoarele sfaturi: 

  • Folosește cât mai multă lumină naturală și nu aprinde becurile decât atunci când este nevoie.
  • Nu uita să stingi toate becurile înainte de a pleca de la locul de muncă.
  • Înlocuiește becurile incandescente cu unele econome (LED), care consumă de cinci ori mai puțină energie.
  • Aparatele electrice, precum televizorul și computerul, consumă energie și în modul stand-by (becul aprins înseamnă că aparatul continuă să consume energie electrică). Atunci când nu sunt folosite, scoate-le din priză. Utilizează prize inteligente și programabile sau prelungitoare cu întrerupător pentru deconectarea ușoară a aparatelor care au funcția stand-by. Televizorul, computerul sau orice alt aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% și 70% din energia electrică pe care ar consuma-o în regim de funcționare.
  • Tabletele, telefoanele mobile și laptopurile consumă energie chiar și după ce bateriile acestora sunt încărcate. De aceea, nu uita să scoți încărcătoarele din priză după ce aparatele s-au încărcat. 

Economisește la factură. Fii eficient din punct de vedere energetic. Angajații tăi vor aprecia acest lucru, iar concurenții vor încerca să te ajungă din urmă. Așadar, nu ai nimic de pierdut, iar planeta va deveni un loc mai bun, pentru fiecare dintre noi. Și pentru oamenii care ne sunt dragi. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?