Funcționarii publici, obligați să-i declare pe cei care le-au oferit cadouri scumpe
27-06-2024 1788
Timp de citire: 5 min.

Funcționarii publici, obligați să-i declare pe cei care le-au oferit cadouri scumpe

Funcționarii și demnitarii care primesc cadouri în valoare de 5.000 de euro sau mai mult, echivalentul a circa 100 de mii de lei, ar putea fi obligați să declare persoanele de la care au primit sumele de bani. O solicitare în acest sens a parvenit de la premierul Dorin Recean către Ministerul Justiției, care are misiunea de a pregăti un proiect de lege în acest sens. Banii sau orice alte mijloace și instrumente financiare nu sunt considerate cadouri admisibile. Dar care sunt cele legale, află din articol.

Schimbări la declarațiile de avere

Subiecții declarațiilor de avere și interese ar putea fi impuși să indice numele persoanelor care le oferă cadouri a căror valoare depășește suma de 5.000 de euro. La prima etapă, documentul va viza doar cadourile primite de funcționarii publici la zilele de naștere și aniversări. Recean și-a motivat propunerea prin faptul că mai mulți procurori, judecători și reprezentanți ai partidelor politice indică în declarații „așa-numitele evenimente de familie”, unde adună zeci de mii de euro. 

...

Dorin Recean

Prim-Ministru Republicii Moldova

„În cazul acestor oameni, în mod normal, nu trebuie să existe dubii în ceea ce privește integritatea lor. La această etapă ne limităm doar la declararea persoanelor care au făcut aceste cadouri, pentru sumele declarate mai mari de 5.000 de euro. Asta înseamnă că dacă subiectul declarării a declarat o sumă mai mare de 5.000 de euro ca și cadouri cumulativ la o zi de naștere sau o aniversare, asta înseamnă că este obligat să declare persoanele corespunzătoare. Dacă vom observa că fac câte o nuntă în fiecare an, vom interveni”, a menționat premierul Dorin Recean la ședința Guvernului.

Autoritatea Națională de Integritate a publicat anterior declarațiile de avere ale mai multor demnitari, printre care și deputatul Marina Tauber. Aceasta a indicat că a primit un cadou de 8 martie în mărime de 13 mii euro, iar alte 13 mii euro - la ziua de naștere. Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a indicat că pe parcursul anului 2023, familia sa a obținut 220 mii lei și 18.200 euro drept cadouri de la zilele de naștere.

Ce se consideră a fi cadou pentru funcționarii și demnitarii de stat?  

Potrivit legislației în vigoare, cadourile sunt considerate serviciile, favorurile, invitațiile sau orice alt avantaj oferit unui agent public în legătură cu exercitarea funcțiilor sale profesionale. Legea stabilește că există două tipuri de cadouri:

  • admisibile - cadouri oferite din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol, inclusiv monede metalice jubiliare și comemorative;
  • cadouri inadmisibile - bunuri, servicii, favoruri, invitații sau orice alt avantaj care le sunt destinate personal agenților publici sau familiei lor, dacă oferirea sau acordarea lor este legată direct sau indirect de desfășurarea activității lor profesionale.

Legea spune clar că darurile oferite cu prilejul acțiunilor de protocol trebuie să fie acceptate de funcționarii publici în numele instituției pe care o reprezintă. Cadourile admisibile care includ privilegii, invitații/bilete la evenimente sportive, culturale sau sociale, acoperirea cheltuielilor de transport, cazare și diurnă, reduceri, gratuități și programe de loialitate, orice alte favoruri sau avantaje oferite unui agent public sunt pasibile de a fi declarate, evaluate și luate în evidență conform procedurilor legale.

Atenție! Banii aflați în circulație, în monedă națională sau străină, mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile. Excepție constituie: 

  • medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, colanele primite în exercitarea funcției;
  • obiectele de birotică și papetărie (produse de stocare a datelor, genți din pânză, agende, blocnotesuri, carnete și caiete sub diferite forme, mape, creioane, pixuri, markere și alte obiecte similare) recepționate de agenții publici cu ocazia participării acestora la seminare de instruire, conferințe, mese rotunde și alte evenimente similare;
  • produsele perisabile;
  • cadourile primite sub formă de beneficii sau reduceri la achiziționarea unor bunuri și servicii acordate unei categorii largi de persoane, publicului în general sau unei întregi clientele;
  • cheltuielile plătite de  către o organizație necomercială autohtonă sau străină, o entitate publică străină sau autohtonă, pentru participarea la o conferință, vizită de studiu, misiune de cercetare sau orice altă întâlnire în interes de serviciu.

Cadouri de până la 1000 de lei la locul de muncă!

Cadourile pe care le primesc demnitarii și funcționarii publici la locul de muncă nu trebuie să depășească suma de 1.000 de lei, pe parcursul unui an. Regimul juridic al bunurilor oferite este esențial pentru ca acestea să corespundă legislației și să fie declarate către o comisie specială de evaluare, compusă din trei membri, din care fac parte președintele și secretarul, dar,  în mod obligatoriu, și un angajat al serviciului economico-financiar din cadrul entității publice. Prin actul administrativ de constituire a comisiei sunt desemnați și trei supleanți.

...

Stanislav Copețchi

Secretarul de Stat de la Ministerul Justiției

„Cadourile inadmisibile pot fi echivalate cu mită, cu remunerații ilicite. Cadourile admisibile sunt cele permise de lege. Respectiv, nu este corect a echivala un cadou automat cu mită. Există noțiunea de cadou admisibil atunci când este respectată procedura de primire a acestui cadou cu înregistrarea corespunzătoare în registrul cadourilor, registru care este public, care este ținut de către entitatea publică și publicat pe site-ul oficial al entității”, a explicat Stanislav Copețchi, secretarul de stat de la Ministerul Justiției, în cadrul unei emisiuni televizate. 

Dacă membrii Comisiei decid că valoarea bunului primit de către demnitari sau funcționari depășește suma prevăzută de lege, aceștia îl vor putea răscumpăra.

„Dacă comisia va determina că prețul bunului depășește 1.000 de lei, dar este un cadou admisibil, atunci i se oferă posibilitatea demnitarului sau funcționarului public să-l răscumpere prin a achita diferența dintre ceea ce este permis și excedentul”, a mai adăugat secretarul.

Astfel, plata contravalorii cadoului admisibil se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data aducerii la cunoștință a deciziei de răscumpărare a cadoului, în cazul în care valoarea acestuia depășește cumulativ suma de 1.000 lei în decursul unui an calendaristic, în contul bugetului entității publice. După prezentarea dovezii de plată, cadoul admisibil este returnat beneficiarului în termen de trei zile lucrătoare. În caz contrar, comisia poate decide trecerea acestuia în proprietatea instituției publice. 

Cadouri prezidențiale

Instituția prezidențială a publicat lista cadourilor primite de către șefa statului, Maia Sandu, în primele trei luni ale anului, în cadrul întâlnirilor protocolare. În total, președinta Republicii Moldova a primit opt cadouri. Valoarea de piață a acestora se ridică la 31.445 de lei. Cel mai scump dar primit este un covor, oferit de către ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău. Valoarea acestuia se estimează la 17.500 lei. Maia Sandu a mai primit în dar câteva cărți, un tablou personalizat, o icoană, dar și o brățară pe șnur și pandantiv în formă unei flori cu zece petale.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

În multe țări ale lumii sunt stabilite limite financiare în privința cadourilor oferite funcționarilor publici, iar orice cadou care depășește o anumită valoare este considerat inadmisibil, deoarece influențează sau ar putea influența îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Limitele atribuite cadourilor admisibile diferă considerabil, nu în ultimul rând din cauza situației economice a țării respective. Spre exemplu, în Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este de 50 de euro, în România este de aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda de 650 de euro. Reamintim că în țara noastră, a fost stabilită suma de 1.000 de lei, în calitate de valoare totală admisă a cadourilor oferite funcționarilor publici din politeţe sau cu prilejul acțiunilor de protocol, în decursul unui an calendaristic.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?