Fii pregătit: Cum acorzi primul ajutor medical în caz de traumatisme la locul de muncă?
20-11-2023 3022

Fii pregătit: Cum acorzi primul ajutor medical în caz de traumatisme la locul de muncă?

De-a lungul anilor am demonstrat că nu suntem doar un site de recrutare, care ajută angajatorii și salariații să stabilească mijloace de contact. Ne-am propus și sperăm că am reușit să fim îndrumătorul tău în această călătorie pe piața muncii și avem grijă ca experiența pe care o trăiești să fie cât mai interesantă și captivantă. Dar și sigură! De aceea, astăzi lansăm campania de informare și sensibilizare privind importanța cunoașterii și aplicării regulilor de acordare a primului ajutor medical în situații urgente, care pot apărea la locul de muncă. 

Mâinile tale pot salva vieți! Au nevoie doar să fie ghidate, pentru a produce minuni. Iar noi, ce de la delucru.md, îți suntem alături și de această dată, deoarece înțelegem că sănătatea și siguranța ta, fie că ești angajat, recruiter, candidat sau angajator, este mai presus de orice.

Mâinile tale pot salva vieți! Să știi că nu sunt doar niște vorbe goale, dar reprezintă un adevăr. Dacă ai crezut întotdeauna că așa ceva nu ți se va întâmpla, că nu trebuie să știi cum să acorzi primul ajutor și că pentru astfel de situații există echipaje specializate, să știi că lucrurile nu sunt atât de simple. Deși echipajele medicale pot ajunge în doar câteva minute, în astfel de situații fiecare secundă contează. Dacă nu acționezi, persoana care are nevoie de ajutor, va avea șanse minime de supraviețuire. Dacă vrem să fim utili pentru colegii noștri, trebuie să ne pregătim din timp. De aceea, îți prezentăm, în acest articol, tehnici prin care poți salva viața celor care se află în impas. Rămâi alături de noi.

Ce prevede legea?

Traumatismele reprezintă cea mai frecventă situație de urgență. Acestea provoacă aproximativ 7% din decesele la nivel mondial și sunt clasificate drept principala cauză de deces la persoanele cu vârsta de până la 40 de ani.

În conformitate cu prevederile Legii securității și sănătății în muncă, nr. 186/2008, în cazul unui pericol grav şi imediat, angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor. În acest sens, angajatorul va desemna lucrătorii care vor aplica măsurile de prim ajutor, va asigura instruirea acestora și va dota fiecare loc de muncă cu trusă medicală.

Pentru început, trebuie să știi că imediat ce nimerești într-o situație de urgență medicală, trebuie să contactezi serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112. Abia după aceasta, poți să acorzi ajutorul necesar. Dar, nu trebuie să uiți că siguranța ta este prioritară. De aceea, îți recomandăm:

  • Nu intra în contact direct cu fluidele pacientului (sânge, saliva), deoarece prin intermediul lor se pot transmite boli;
  • Utilizează echipament de protecție: măști, mănuși;
  • În anumite situații: înec, intoxicație cu monoxid de carbon, lasă-i pe cei pregătiți în acest sens să intervină primii, apoi acordă ajutorul de care este nevoie;
  • Asigură-te că victima este într-o zonă lipsită de pericole (pericol electric, termic, de prăbușire, etc.); 
  • Dacă victima este într-o situație potențial periculoasă, cel mai bine este să fie mutată într-o zonă sigură. Atenție! strămutarea victimei se va face astfel încât să nu-i fie agravate leziunile existente.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale traumatismelor la locul de muncă sunt accidentele provocate de împiedicări, alunecări și căderi, manipularea și ridicarea manuală a unor obiecte. Cele mai frecvente tipuri de traumatisme la locul de muncă sunt luxațiile și întinderile musculare, traumatisme ale spatelui, capului și gâtului și traumatismele provocate de luxații repetate.

Cum acționăm în caz de traumatisme?

Scheletul uman este compus din aproximativ 220 de oase, legate între ele prin articulaţii şi muşchi. Fracturile reprezintă întreruperea continuităţii osoase în urma acţiunii unui traumatism puternic asupra osului. O fractură sau ruptură poate fi cauzată de suprasolicitare, violenţă externă sau presiune. O fractură deschisă poate provoca sângerarea pielii, a muşchilor sau ruperea vaselor mari de sânge. Şi fractura închisă poate provoca o sângerare, chiar majoră, dar se evidenţiază numai când apare umflarea zonei vătămate. În cazul oricărei fracturi deschise, există riscul infectării. De aceea, cel care acordă primul ajutor trebuie să acţioneze corect şi rapid. Fragmente ascuţite de os pot vătăma nervii adiacenţi, iar ca urmare, poate apărea paralizia sau pierderea sensibilităţii. 

Imobilizarea cu atele este crucială în acordarea primului ajutor. Criteriile de care trebuie să se țină cont la imobilizarea cu atele:  

  • atela se aplică peste îmbrăcăminte, pentru a nu deranja locul fracturii;
  • dispozitivul ar trebui să acopere două articulații sănătoase, cele mai apropiate de fractură. De exemplu, în cazul unei fracturi a gambei, acesta trebuie poziționat astfel încât să acopere talpa și o parte a șoldului;
  • aplică un bandaj moale sub atelă – pansament sau o bucată de pânză, astfel încât structura să nu apese pe zona fracturată. Dacă trebuie să fixezi încheietura mânii, pune în palmă o rolă din bandaje sau pânză;
  • lipește strâns atela de membrul rănit cu orice bucată de pânză. Brațul rupt trebuie mai întâi îndoit la cot, după care se aplică o atelă și se fixează poziția brațului cu ajutorul unei eșarfe;
  • verifică ca bandajul să nu fie prea strâns și să nu interfereze cu circulația sângelui. Dacă pielea victimei devine albastră, iar degetele amorțite, bandajul trebuie slăbit.

Drept atelă putem folosi: o scândură, o bucată de lemn sau creangă, orice obiect ce are lungimea adecvată pentru membrul lezat, dacă este rigid.

De obicei, pericole sunt, în mare parte, neglijate și ușor de uitat. Când ai de-a face cu o persoană cu traumatisme trebuie să acorzi mare atenție unor aspecte. În primul rând, o persoană care a suferit traumatisme este instabilă. Aceasta înseamnă că starea ei de sănătate se poate deteriora rapid. Cei care acordă primul ajutor trebuie să fie atenți la starea generală a victimei. După ce s-a exclus un stop cardiac (stare de inconștiență și fără respirație), se atrage atenție asupra prezenței hemoragiilor, dinamicii respirației, ratei respirației, culorii pielii și a ratei pulsului (dacă este posibil). Aceste semne sunt evaluate pentru a clasifica corect o evoluție potențial negativă a situației. În acest caz critic, singura acțiune pe care ar trebui să o efectuezi este să rămâi calm și să menții capul victimei într-o poziție neutră. Această acțiune simplă va preveni orice leziune a măduvei spinării.

Intervenții în funcție de tipurile de traumatisme

Entorsa este o leziune traumatică, cauzată de o mișcare forțată într-o articulație, cu întinderea bruscă a țesuturilor și ligamentelor. Caracteristic entorselor este faptul că oasele care formează articulația rămân în poziție normală și nu suferă rupturi. În cazul entorselor, se aplică comprese locale (cu apă rece sau gheață) sau un bandaj provizoriu.

...

Important! Piciorul trebuie ținut sus, în pat pe o pernă

Luxația reprezintă o deplasare a extremităților osoase, care alcătuiesc o articulație. Cele mai frecvente luxații apar în regiunea articulației umărului și a cotului. Din cauza unei luxații, se poate întâmpla ca tendoanele, nervii, ligamentele, mușchii și vasele de sânge din apropierea articulației rănite să fie învinețite sau rupte. Primul ajutor constă în imobilizarea provizorie a membrului afectat, fără a tenta reducerea luxației. Accidentatul se transportă la spital.

 ...

 

 

Orice ruptură sau discontinuitate a unui os poartă numele de fractură. Aceasta este produsă în urma unei acțiuni traumatice, în mod direct sau indirect asupra segmentului osos respectiv.

 

...

Mișcarea unui os fracturat poate înrăutăți situația, de aceea este important ca victima să se mute doar dacă este necesar pentru a evita leziuni suplimentare și a opri orice sângerare care poate apărea. Dacă totuși persoana trebuie mutată, aceasta ar trebui ridicată de hainele sale (partea de sus a cămășii, curelei sau pantalonilor) și transportată cu atenție și blândețe.  Se vor aplica comprese cu gheață pe locul fracturii pentru a se reduce inflamația. Se va încerca evitarea intrării în stare de șoc a victimei, prin învelirea sa cu o pătură și ridicarea picioarelor cu câțiva centimetri față de nivelul capului. Acest lucru nu se va face dacă se suspectează lezarea capului, gâtului, coloanei vertebrale sau a șoldurilor. În cazul fracturilor deschise, se va dezinfecta rana și se va acoperi cu un pansament curat. Sângerarea se va ține sub control printr-o presiune ușoară asupra zonei afectate.

Leziunile cerebrale traumatice reprezintă principala cauză de deces în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 44 de ani. După cum știm, creierul este cel mai important organ al corpului nostru, protejat de craniu, constituit din 23 oase. Creierul este înconjurat de lichidul cefalorahidian, care are scopul de a-l proteja de traumatisme și lovituri. Creierul este compus din neuroni, un țesut foarte delicat, foarte susceptibil la ruptură și edem. În clipa când se produce o leziune cerebrală traumatică, creierul începe să sufere, producându-se inflamarea părții traumatizate și o creștere a presiunii intracraniene, care în mod normal este foarte bine controlată de sistemul vascular. Dacă această situație de creștere a presiunii nu este recunoscută și tratată la timp, poate duce la decesul persoanei. 

...

Din acest motiv, este important să se apeleze rapid la 112 și să se aplice câteva manevre de bază menite să limiteze daunele primare și secundare, până la sosirea ambulanței. Dacă victima este conștientă, va fi poziționată culcat, cu ridicarea capului la 10-15°, iar dacă și-a pierdut conștiința, va fi pusă în poziție laterală de siguranță. Dacă este vizibilă plaga contuză care sângerează, local se va aplica un pansament compresiv aseptic. Dacă craniul este vătămat, nu se recomandă nicio presiune pe rană. 

O altă afecțiune periculoasă este reprezentată de leziunile coloanei vertebrale. Măduva spinării este o parte crucială a sistemului nervos, deoarece transmite toate informațiile de la creier către mușchi și invers. Este foarte important ca persoanele care oferă primul ajutor să prevină orice mișcare a coloanei vertebrale a victimei. Verifică dacă există leziuni majore și tratează-le pe acestea mai întâi, mai ales în caz de hemoragii. Cere persoanei să rămână nemișcată sau roagă un coleg să-i fixeze ferm capul în poziția în care ai găsit-o. Dacă victima este inconștientă, aplică resuscitarea cardiopulmonară, evitând o hiperextensie completă a capului. 

...

Ce este interzis în cazul traumatismelor?

  • Nu încerca să așezați persoana sau să o ajuți să se ridice, mai ales dacă sunt afectate coloana vertebrală, craniul, coastele sau picioarele.
  • Este interzis să încerci să ajustezi osul fracturat în forma corectă. Acest lucru poate duce la un șoc dureros, precum și la o traumă suplimentară ale țesuturilor moi.
  • Dacă fractura este deschisă și fragmentele fracturate ale osului sunt vizibile, este interzis să le „împingi” la loc. În cazul fracturilor fragmentate, nu trebuie să îndepărtezi sau să fixezi fragmentele. Este necesar să se imobilizeze în poziția în care este situată zona afectată în momentul acordării primului ajutor.
  • Nu transporta persoana cu traume multiple, inclusiv fracturi, precum și cu fracturi a coloanei vertebrale și pelvisului. Pentru traumatismele de acest tip, se acordă primul ajutor la fața locului, iar de transportarea la spital se ocupă ambulanța.
  • Este contraindicată purtarea bolnavului fără aplicarea unei atele.
  • Nu oferi bolnavului apă sau mâncare.
  • În caz de sindrom de durere intensă, poți să-i oferi persoanei un medicament analgezic, care nu necesită prescripție medicală.
  • În sezonul rece, este necesar să te asiguri că persoana nu va fi supra răcită, inclusiv și membrul afectat.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Așadar, trebui să reții: Este necesară cât mai puțină mișcare, pentru ca fractura să se mențină cât mai fixată. Nu repune membrul fracturat în poziţie fiziologică! Scopul primului ajutor este de a reduce durerea și de a oferi victimei o imobilizare corectă. Este important să se prevină afectarea țesuturilor moi: mușchi, tendoane, vase de sânge, nervi, care înconjoară focarul fracturii.

Cunoașterea primului ajutor reprezintă o obligație morală ce denotă spiritul civic și trebuie să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi. Este foarte bine cunoscut faptul că primul ajutor poate salva vieți dacă este realizat la momentul potrivit și într-un mod cât mai corect. Manevrele sunt simple, accesibile și necesită un minimum de cunoștințe pe care oamenii le pot asimila foarte rapid. Primul ajutor trebuie să devină o prioritate în sistemul educațional pentru că doar astfel, prin educație, oamenii pot salva vieți. De asemenea, cunoașterea primului ajutor are și caracter de prevenție a situațiilor amenințătoare de viață, deoarece doar cunoscând pericolele existente în jurul lor, oamenii pot să le evite. Accidentele la locul de muncă sunt inevitabile, așa cum ne demonstrează și statistica. Am abordat acest subiect într-un articol detaliat. De aceea, trebuie să prevenim riscurile și să învățăm măsurile de acordare a primului ajutor medical în situații de urgență.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?