Concediul de maternitate în Republica Moldova și activitatea profesională a femeilor în perioada prenatală și postnatală au fost mereu subiecte de interes, pe de o parte, și controversate, pe de altă parte. O altă evoluție semnificativă în politica de concedii, inclusiv în ceea ce privește concediul paternal, este că femeile aflate în concediu de maternitate pot acum să continue să muncească fără a pierde dreptul la indemnizație. Această măsură nu doar recunoaște nevoia de flexibilitate în rândul părinților, ci și promovează un mediu de muncă mai incluziv și adaptat la nevoile familiale.
Până în prezent, legislația națională stipula că femeile care aleg să lucreze în concediul de maternitate nu sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizația de maternitate care li se cuvine până copilul împlinește trei ani.
Legat de acest subiect, dar și de alte aspecte privind concediul de maternitate, la 1 martie 2023 au intrat în vigoare modificări importante în Codul muncii și în Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
În perioada concediului de maternitate, femeia are dreptul de a continua sau de a relua activitatea de muncă în baza cererii scrise, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de către instituția medico-sanitară pe a cărei listă este înregistrată și de comun acord cu angajatorul. Termenul în care femeia însărcinată își continuă sau își reia activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu va depăși 36 de săptămâni de sarcină.
La fel, femeia poate beneficia atât de indemnizație, cât și de salariul de la locul de muncă, inclusiv de la cel prin cumul. În cazul în care angajatei i-a fost eliberat certificatul medical de maternitate până la data de 1 martie 2023, aceasta nu va afecta dreptul persoanei la indemnizație, chiar dacă indemnizația de maternitate deja a fost plătită.
Dacă femeia însărcinată este angajată, dar venitul asigurat al acesteia declarat de către angajator este mai mic decât venitul asigurat al soțului, indemnizația de maternitate se va stabili din venitul asigurat al soțului. Până la adoptarea modificărilor la 1 martie 2023, femeia însărcinată putea beneficia de indemnizație din venitul asigurat al soțului doar dacă soția care se afla la întreținerea soțului și nu era angajată în câmpul muncii. Condiția principală este ca soții să fie căsătoriți oficial, pentru că datele privind calcularea indemnizației pentru creșterea copiilor se obțin din Registrul de stat al populației.
Menționăm că indemnizația se calculează în mod automatizat din venitul asigurat (care este mai mare) al unuia dintre soți și nu este necesară deplasarea la Casa Națională de Asigurări Sociale.
Legea nr. 289/2004, la art. 2 a fost exclus de la alin. (4) textul „d” care presupune că, femeia care este angajată şi de către instituţia medicală i-a fost eliberat certificatul medical pentru sarcină şi lăuzie, aceasta are dreptul să activeze în continuare fără a pierde dreptul la indemnizaţie. Anterior era așa conform art. 2 alin. (41) din Legea nr. 289/2004 care reglementa că, dreptul persoanei asigurate la indemnizațiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d) și g) și art. 15 alin. (1) lit. a) se stabilește dacă aceasta pierde, la toate unitățile în care desfășoară activități, venitul asigurat pentru întreaga perioadă a concediului medical. Respectiv, prin excluderea literei „d”, a fost exclusă și condiţia de a pierde venitul asigurat pe perioada maternităţii la toate locurile de muncă, inclusiv la activitatea prin cumul.
De asemenea, prin Legea nr. 353/2022 art. 2 din Legea nr. 289/2004 a fost completat cu alin. 42), care menţionează că, dreptul persoanei asigurate la indemnizațiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. d) se stabilește indiferent de realizarea venitului asigurat pentru perioada concediului de maternitate.
Cu referire la posibilitatea de a activa în perioada concediului prenatal, dar şi postnatal, menţionăm că, prin Legea nr. 353/2022, Codul muncii a fost completat cu un articol (761) care de asemenea reglementează activitatea de muncă în perioada concediului de maternitate.
În cazul în care femeia alege să muncească în concediul de maternitate, angajatorul poate declara contribuții de asigurări sociale și venit asigurat.
Dacă femeia alege să nu muncească în concediul de maternitate, dar angajatorul a achitat acestei persoane o plată cu caracter unic (ajutor material, primă), aceasta nu va avea impact asupra dreptului persoanei la indemnizația de maternitate, însă ar putea avea impact negativ asupra acordării pe viitor a altor tipuri de indemnizații.
Sperăm că aceste informații v-au fost utile, iar dacă aveți și alte întrebări privind concediul de maternitate și/sau reîncadrarea în câmpul muncii, scrie-ne în comentarii sau într-un mesaj privat pe Facebook/Instagram și cu siguranță vom răspunde în următoarele materiale.
Nu uita să ne urmărești pe social media pentru mai multe informații utile!