„Factorul definitoriu pentru Mixbook este cultura”. Oleg Reabciuc și George Teodorescu despre evoluția și misiunea Mixbook Moldova
19-10-2021 5942

„Factorul definitoriu pentru Mixbook este cultura”. Oleg Reabciuc și George Teodorescu despre evoluția și misiunea Mixbook Moldova

Crezi că domeniul IT îți poate deschide oportunități mari doar peste hotarele țării și că doar acolo îți poți valorifica deplin potențialul? Păi uite că lucrurile nu stau chiar așa, pentru că și în Republica Moldova îți poți satisface nevoile profesionale fiind tratat ca atare într-o companie care pune accent pe cultura și mediul în care lucrează angajații săi.

Imaginează-ți doar cum se întâmplă lucrurile în compania care te trimite în vacanță dacă te vede obosit, sau în compania pentru care contează nu doar serviciile pe care i le poți oferi, ci în care contezi chiar tu, ca persoană. Imaginează-ți că fiecare inginer este responsabil pentru circa 800.000 de dolari din venitul organizației. O companie în care te simți acasă, la propriu, nefiind nevoit să pleci nicăieri din Moldova. 

Vorbim aici despre Mixbook, compania IT care construiește relații de prietenie cu angajații la muncă și care ajută oamenii să-și amintească de cele mai importante momente din viața lor. Mixbook are sediul principal în SUA, și s-a deschis în Moldova acum șase ani. Între timp a evoluat de la șapte la peste 20 de ingineri și continuă să crească, adunând în echipă sa nu doar profesioniști, dotați cu abilități software avansate, dar și cu inteligență emoțională. 

În cele ce urmează, discutăm cu Oleg Reabciuc, noul Engineering Director la Mixbook Moldova și George Teodorescu, director Mixbook Moldova, despre evoluția companiei, despre misiunea și cultura pe care o dezvoltă aceasta.

#  Salut, Oleg, propun să discutăm un pic despre tine. Povestește-ne cum ai ajuns să faci parte din compania Mixbook Moldova?

„Eram la răscruce a ceea ce vreau să fac mai departe, unde vreau să mă mișc din punct de vedere profesional, deci, eram în căutare. 

Am avut mai multe oferte, iar ulterior am fost contactat de compania Mixbook Moldova unde ei mi-au zis: «Uite, vrem o discuție cu tine». Așadar, la prima întâlnire cu George, directorul Mixbook Moldova, am fost încântat de felul în care funcționează compania, altfel zis, m-a cucerit felul în care lucrează oamenii aici. După aia a urmat o pauză de o lună, iar ulterior am avut o discuție cu Vice Președintele pe Engineering la Mixbook USA, Scott Bonds, care mi-a spus atât despre lucrurile care ar putea să-mi placă în cadrul companiei, cât și despre cele care ar putea să-mi displacă, bine - cele din urmă erau mai puține la număr.

...

 „Lucru care definește această companie – cultura”

La un moment dat Scott mă întreabă: «Oleg, vrei să treci prin maratonul nostru de interviuri, sau nu?» Pentru mine a fost o încercare! Dar cel mai curios pentru mine a fost faptul că eu m-am comportat natural și că nu a trebuit să joc vreun rol, iar asta m-a inspirat din start.

În primul rând pentru că am fost eu și n-a trebuit să demonstrez ceva mai mult. Deci tot acest malaxor de interviuri mi-a dat din start senzația că Mixbook este un alt tip de organizație, deci nu este oricare altă companie IT din Moldova, iar lucru care definește această companie este  cultura.

Și cu cât avansam în interviuri, cu atât mă îndrăgosteam de oamenii de aici. După tot procesul de recrutare am acceptat provocarea de a fi parte a echipei Mixbook Moldova, iar odată ajuns aici m-am simțit extrem de confortabil. Acesta este exact cuvântul care transmite atmosfera de lucru de aici. Și deși lucrez de șase luni în cadrul acesteia, am impresia că sunt de ani buni aici.

# Hai să desfășurăm un pic ideea culturii Mixbook. Ce presupune presupune aceasta și prin ce se face deosebită ea?

„Aici se pune accente pe relații naturale cu oamenii. Pe empatie, pe ajutor, pe tenacitate.  Aici toți vorbim cu aceeași voce, și mă refer la valorile interne pe care le transmite organizația Mixbook.

...

Când spun cultura Mixbook, mă refer și la nivelul de colaborare internă a echipei, de exemplu atunci când există o problemă toți sunt implicați în soluționarea ei. Noi suntem diferiți prin faptul că noi rezolvăm nu doar problemele companiei sau ale produselor, ci ale consumatorilor. Facem Mixbook-ul  deosebit, pentru că atunci când există o misiune, lucrurile funcționează absolut diferit. Iar ca să simți diferența asta, trebuie să vii aici măcar pentru o zi aici să vezi toate astea”.

- Oleg, înainte de a trece la alte subiecte, te rog să ne relatezi despre experiența în sfera lucrului cu oamenii și experiența de la Google?

„Am avut posibilitatea să lucrez aproape doi ani în compania Waze care, să zicem, este o fiică a Google cu sediul la Kiev. Am preluat echipa când erau doar 40 de oameni și am avut posibilitatea să o cresc până la mai mult de 60 de oameni.

Google are o cultură aparte, iar sloganul lor este că «Tu poți să faci absolut orice, folosind instrumentele pe care le are acesta». Google este o companie care are foarte multe produse interne, iar tu ești obligat sa le utilizezi și să le valorifici.

„Eu nu am patentă pe lucrurile pe care le fac sau pe cele pe care le gândesc”

Îmi amintesc că la un moment dat eu am înțeles că mie-mi place să dezvolt oamenii în mod direct, așa cum de exemplu dezvolți un soft. Mie îmi place să investesc ceva bun în oameni. Îmi place să las o parte din mine în ei, sau invers, îi las pe ei «să fure ceva de la mine». Eu nu am patentă pe lucrurile pe care le fac sau pe cele pe care le gândesc. 

De asemenea, până la Google am mai făcut Managing People, iar cu acest bagaj de cunoștințe și abilități, la Google mi-a fost foarte ușor să operez, ei sunt foarte deschiși. Totodată, te limitează întrucâtva, pentru că tu poți face orice, dar trebuie să ții cont de politica companiei.

„Eu nu tratez colegii cu care lucrez ca subalterni”

La Google am crescut o echipă locală de manageri, de lideri prin care i-am învățat cum să comunice, cum să ducă managementu echipei lor. Totodată, acolo totul era transparent, pentru că atunci când se lua o decizie, ea se comunica tuturor colegilor și nu separat. Încă o regulă după care m-am condus acolo și după care mă ghidez până în prezent este că eu nu tratez colegii cu care lucrez ca subalterni, iar acest lucru l-am învățat de la copii mei, cu ei trebuie să discuți la același nivel.

...

- Acum să revenim la jobul tău actual. În martie ai început să activezi în cadrul Mixbook Moldova. Vreau să-mi spui cu ce te ocupi în cadrul companiei și prin ce se face deosebit conceptual și modelul de lucru aici?

„Poziția mea oficială la Mixbook este Engineering Director. Ca responsabilitate eu numesc în primul rând faptul că sunt în serviciul oamenilor, și nu invers. Eu sunt acel facilitator care are drept scop crearea unui mediu profesionist cât mai aproape de ei. În primul rând eu sunt foarte sincer cu ei în materie de decizii, de direcțiile pe care urmează să le luăm, de feedback-ul pe care-l ofer, cu atât mai mult chiar ei pot fi cei care pot veni în orice moment să-mi ofere un feedback.

„Noi nu credem în feedback pe trimestru”

Am grijă de performanța inginerilor. Noi nu credem în feedback pe trimestru, ci în reacția permanentă și instantă asupra lucrurilor pe care le face membrul echipei. Omul trebuie să știe mereu la ce nivel este și cum are loc evoluția lui. Unde are de crescut și cum ne putem ajuta.

Eu sunt un antrenor al unei echipe de all-stars, unde, metaforic vorbind, toți sunt buni la pasat sau la aruncarea mingii în coș. 

Iar pe lângă faptul că eu sunt facilitator, eu îmi asum și rolul de a stimula și motiva, de exemplu, atunci când suntem la o ședință plictisitoare, eu încerc să ridic nivelul de conflict profesional, în sensul bun al cuvîntului, ca să stârnim cât mai multe idei. Colegii se concentrează și lucrurile încep să funcționeze mult mai repede.”

...

# Cum este organizată structura companiei? 

„Îmi este complicat să vorbesc despre structură, pentru că noi suntem într-o nouă iterație de schimbare, ca rezultat s-a modificat organigrama, pentru că am angajat manageri care să stea între mine și echipă  pentru ca a asigura o creștere, în așa caz, teoretic vorbind este o structură un pic mai ierarhică, unde sunt: echipe de ingineri, manageri, eu, vicepreședintele. 

Actualmente noi avem câteva echipe și ele sunt trei la număr, care lucrează pe anumite direcții și fiecare are un product manager si un engineering manager care sunt responsabil pentru livrări și calitatea livrărilor. Totodată este și echipa care decide asupra a ceea ce vrea să lucreze, sau cât timp le va lua un eventual proiect și cum vor valida lucrul făcut, astfel, această interacțiune dintre echipe ajută la livrarea unui produs cât mai rapid. 

Scopul nostru este să motivăm un angajat prin cultură despre care am vorbit anterior. Practica spune că banii motivează orice inginer de la trei la șase luni, iar ulterior trebuie să găsești alt tip de argumente și exact aici vine momentul de comunicare și implicare.

# George, ai putea să ne spui și tu mai multe despre felul în care încurajați și motivați un angajat?
„La Mixbook a existat mereu acea zonă de egalitate în nivelul de expertiză a inginerilor, deoarece ne străduim să angajăm doar developeri cu o înaltă experiență. Astfel, întrebarea se pune «Ce-i oferi unui angajat care este la un nivel profesionist deja foarte bun?»

Îi oferi acea speranță de a merge la următorul nivel, unde devii mai bun ca persoană și mai profund în experiență. Interesul nostru a fost ca oamenii să știe că pot ajunge la un alt nivel chiar aici, în Moldova, fără a fi nevoiți să plece undeva în afara țării. Antreprenoriatul care ne definește ne ajută să garantăm că cei care lucrează cu noi, vor avea șansa să atingă o altă treaptă profesională, probabil, unică în Moldova sau în regiune.”

...

- George, am auzit multe despre modelul Advantage. Ce reprezintă acest model de  antreprenoriat? 

Modelul Advantage are ca țintă sănătatea organizațională, o chestiune crucială. Noi comparăm modelul Advantage cu un sport de echipă, acolo unde mereu trebuie să știi ce fac ceilalți colegi de muncă și să vă simțiți reciproc într-un anumit fel. De aceea noi încercăm să ne mutăm de la modelul jocului de golf, acolo unde totul este pe cont propriu, către, să zicem, la fotbal sau baschet, acolo unde este nevoie de o echipă.

Ideea constă în faptul că trebuie să identifici disfuncțiile care fac ca organizația să nu lucreze eficient, unde oamenii nu sunt fericiți, care fac ca oamenii să nu se simtă bine și blocați.

Așadar, Advantage Model încearcă să identifice orice fel de problemă funcțională în cadrul organizației și să o minimalizeze, în caz ideal să o elimine. În general este o întreagă filosofie ce ține de comunicare și încurajarea mediului în care oamenii au idei, și unde există acea competiție  a ideilor care generează creativitate.

 În consecință, toată lumea este investită în succesul companiei și al evoluției echipei.

# Putem deschide paranteza a ceea ce înseamnă spirit de Silicon Valley și cum l-ați exportat în Moldova?

„Ceea ce ține de Silicon Valley, trebuie să remarcăm faptul că după un anumit nivel de bunăstare materială, oamenii caută alte lucruri, ca în piramida lui Maslow. Iar Mixbook este compania care oferă acele alte lucruri, deci uităm de salariu și spunem: «Hai să vorbim despre lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine».

„Am investit întotdeauna în spațiul în care lucrăm și în relațiile dintre oameni”

...

Biroul de la Chișinău este primul nostru birou internațional, și în acest context am adus cu noi transparența care ne caracterizează: nu încălcăm legea, îmbrățișăm obligațiile de a fi un bun cetățean corporativ, nu achităm în plic și aducem cultura Silicon Valley care încurajează antreprenoriatul și asumarea deciziilor, acel confort mental care te ajută să creezi. Am investit întotdeauna în spațiul în care lucrăm și în relațiile dintre oameni care să ne facă să vrem să venim cu plăcere la muncă.”

- Oleg, ne întoarcem un pic la tine și hai să vorbim un pic și despre lucrurile din culise, de exemplu despre cele despre care oamenii știu mai puțin. Așadar, povestește-ne despre eșecurile și momentele dificile prin care ai trecut de-a lungul carierei. O fi astea un contrast cu reușitele tale de acum?

„La Mixbook nu am reușit încă să fac erori, dar adevărul este că nu mi-e frică să fac greșeli. Sunt convins că mereu ți se dă șansa să repari o greșeală, moment care te crește și care înseamnă în principiu, un feedback profesional. Șeful meu de exemplu poate ușor să primească feedback de la mine și invers, asta fiind o chestie profesională sănătoasă.

Dar să îmi amintesc despre un moment de eșec, acesta a fost la Google, atunci când împreună cu echipa trebuia să facem o prezentare și unde le-am permis colegilor ca ei să fie liberi și să-și facă individual sarcina sa, atunci lucrurile nu s-au sincronizat. Respectiv, drept feedback am primit afirmația că era complicat de făcut follow up la proiect pentru că structura era la toți diferită. Ideea este că eu am vrut să-i văd pe ei siguri lucrând, evident asta a fost lecția mea și am înțeles unde am greșit. Pentru că proiectul avea nevoie de implicare comună și sincronă.”

- George, Oleg, Mixbook este o companie de tehnologie software cu sediul central în California, SUA și filială în Moldova. Vreau să vă întreb pe ambii, ce avantaje va avea un un potențial angajat în echipa voastră? Prin ce puteți să-l cuceriți ca el să vină în echipa voastră la Mixbook și ce sunteți gata să-i oferiți ca el să fie cointeresat să lucreze alături de voi?

„În primul rând, procesul de intervievare trece prin mai multe etape. Deci un viitor angajat face cunoștință de la început cu mai mulți viitori colegi, atât din SUA, cât și cu staff-ul de la Chișinău - fiecare dintre ei are un subiect aparte pe care-l discută cu persoana recrutată. Ideea constă în faptul că astfel acumulezi feedback, și în cazul în care eu am anumite neclarități, eu pot vorbi cu un alt membru al echipei care a făcut interviu și care-mi poate oferi un răspuns la acestea. În același timp, oferi o deschidere și transparență care îi permite candidatului să vadă că Mixbook este o companie deosebită.

...

“Noi căutăm oameni onești, empatici. Cum putem afla asta? Simplu. Întrebăm de exemplu: Când ultima dată ți-ai cerut scuze? Uite aici pot obține un răspuns care mi-ar demonstra că un om este onest.” remarcă Oleg.

„Contează valorile pe care le posezi și pe cele pe care vrei să le împărtășești”

„Chiar dacă în trecut perioada noastră de interviuri putea dura o lună jumătate sau două, la moment aceasta poate lua mai puțin de trei săptămâni, timp suficient încât să putem scoate în evidență valorile care se aliniază cu credo-ul companiei noastre.

Partea tehnică ceea ce ține de CV-uri este importantă în proporție, să zicem, de 20 la sută, iar partea de inteligență emoțională le acoperă toate celelalte. Contează valorile pe care le posezi și  pe care vrei să le împărtășești.

Un developer bun poate învăța hard skill-urile, iar cei care deja au lucrat la mai multe companii pot face comparație, pentru că seniorii știu ce înseamnă o companie mai puțin bună, sau un job bine plătit, dar care nu-ți aduce satisfacție. Și iată în acest caz Mixbook își propune să le ofere un mediu de lucru perfect, acolo unde ei să se simtă ca în familie, acolo unde sunt sinceri unii cu alții, acolo unde fac un lucru comun și unde se ajută reciproc”, subliniază George Teodorescu.

- George, ai putea sa împărtășești cu auditoriul nostru, care sunt planurile strategice de dezvoltare pentru Mixbook Moldova?

„Mixbook este companie care vinde amintiri, în mare parte noi producem cărți personalizate de fotografii, unde clienții noștri își pot folosi creativitatea pentru a crea albumul perfect.

În Moldova însă angajăm ingineri în mare parte și suntem cunoscuți precum o companie de IT. Însă evident, misiunea companiei e una mult mai profundă și ține de valorile umane.

«Planurile de creștere?» The sky is the limit. Noi chiar și acum creștem rapid și căutăm mulți colegi noi.

...

Ne extindem echipa de developers/seniori, angajăm recrutori, deci ne extindem în fiecare direcție, și sperăm că în următoarele luni să ne dublăm numărul de ingineri”

# Oleg, când discutam direcțiile interviului, am fost curioși să aflăm mai multe despre cele doua paradigme de management: Misionar versus Mercenar.

„Pe scurt, mercenar se referă la un fel de: «easy going life», unde vii la muncă, n-ai nevoie să gândești, ai făcut mecanic niște lucruri și pe nimeni nu interesează ce tu faci. Dar așa obosești și înțelegi că tu nu primești plăcere de la acel job, te plafonezi...

...

În schimb paradigma de misionar, pe care o dezvoltăm la Mixbook, ține de faptul că fiecare angajat are o misiune. Misionarii  fac experimente, așa încât ei știu unde ulterior vor să ducă un proiect și ei sunt cei care ajung să facă ca un produs să învingă.

De exemplu, imaginează-ți trei oameni care lucrează asupra unui produs timp de trei luni, proces care durează și durează, și invers, un misionar care face niște experimente, care este în continuă căutare de idei și căruia nu-i este frică să încerce ceva nou și să fie spontan”. 

# George, Oleg, vă rog să ne spuneți care este impactul direct, care îl au inginerii Mixbook Moldova asupra produsului software?

„Impactul are loc prin prisma unui consumator: «De ce oamenii fac albumuri?» Pentru a memora un eveniment drag. Photobook-ul marchează evenimentele din viață, face ca emoțiile să fie imortalizate. Noi suntem oameni, noi trăim din emoții și atunci când un inginer face ceva noi ne gândim la obiective produsului, de exemplu cum o fotografie poate fi îmbunătățită prin intermediul anumitor filtre, cum modelarea albumului ar fi mult mai simplă, sau cum un anumit buton ar putea avea două funcționalități diferite. Așadar, compania a creat o misiune și a adunat oameni în jurul ei. Oamenii cred în această misiune și noi mergem în aceeași direcție, iar bunăstarea companiei depinde și de noi”, comentează Oleg Reabciuc. 

...

„Este crucial tot ceea ce se întâmplă aici”

„Cred că este vorba despre impactul asupra produsului companiei, aș spune că dacă nu ar exista echipa de aici, compania nu ar exista, și nu exagerez. Noi suntem o companie de creație și comerț online, dar sosul magic al companiei este site-ul, creat și îmbunătățit aici de echipa din Moldova. Fiecare inginer aici este responsabil de până la 800.000 de dolari din venitul campaniei. Biroul din Moldova este parte egală și integrată a companiei mamă. Interesul nostru este să creștem comunitatea, pentru că succesul nostru depinde de faptul ca specialiștii să nu plece din țară. Este important să nu fim doar un investitor corect și etic, dar să fim și un cetățean corporativ al Moldovei căruia îi pasă și investește în comunitate”, punctează George. 

...

Ești cointeresat să crești profesional într-o companie care pune accent nu doar pe abilitățile tale profesionale, ci și pe valorile pe care le posezi? Atunci Mixbook Moldova este locul unde îți poți valorifica potențialul și unde îți poți asigura un venit stabil chiar acasă la tine! Vezi AICI ofertele de muncă pe care ți le oferă compania!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?