Peste o treime dintre angajații cu vârsta de până la 44 de ani iau în considerare o schimbare în carieră, arată statisticile oficiale din Moldova. Schimbarea intereselor personale, noi oportunități de dezvoltare, dar și potențialul de creștere al veniturilor stau la baza deciziilor lor. După primul job, 29% dintre angajați au schimbat complet aria de activitate, iar unul dintre cele mai atractive domenii pentru viitorii profesioniști este IT-ul, sector care reprezintă aproximativ 5% din PIB-ul țării.
Dacă te-ai întrebat vreodată „De ce nu sunt fericit la locul de muncă?” sau „Oare mi-am ales bine domeniul de activitate?” ori „Vreau să mă reprofilez, dar nu știu ce să aleg”, să știi că este timpul pentru acțiune. Schimbările în carieră nu sunt ușoare de cele mai multe ori. Însă, este responsabilitatea noastră să luăm măsuri atunci când simțim că nu mai este locul nostru la un anumit job sau într-o anumită companie. Motivele comune pentru schimbarea carierei sunt:
Schimbarea carierei necesită o investiție substanțială în timp, resurse și disponibilitate. Cu toate acestea, amintește-ți că nicio transformare nu se produce peste noapte. Dacă te așezi și organizezi un plan clar de acțiuni, împărțind sarcinile mai mari în altele mai mici, este mult mai ușor de gestionat această schimbare decât ai putea crede. Și dacă recompensa este o carieră mai fericită și mai de succes, merită!
Deseori auzim expresii precum: „Sunt prea bătrân pentru a-mi schimba cariera”. Să știi că nu există un moment potrivit, din punct de vedere al vârstei, pentru a face acest pas. Dacă lucrezi deja de mulți ani, este posibil să simți că ai depus prea mult timp și efort în cariera actuală pentru a-ți schimba drumul. Sau s-ar putea să te îngrijoreze pensia și beneficiile pe care deja le ai. Cu toate acestea, cu cât ai lucrat mai mult, cu atât este mai probabil să ai abilități care se pot transfera într-o nouă carieră. Chiar dacă ești aproape de a ieși la pensie, spre exemplu, poți începe să-ți planifici acum o tranziție în carieră, după pensionare.
În jurul vârstei de 20 de ani, majoritatea dintre noi își alege facultatea, cariera spre care aspiră, jobul în care vrea să avanseze și care, după 10-15 ani, să-i asigure recunoaștere profesională și niște câștiguri de care să se bucure. Există însă și situații, din ce în ce mai frecvente în epoca flexibilității și a dezvoltării tehnologice, în care mulți dintre noi fac o schimbare radicală a carierei în partea a doua a vieții profesionale, iar motivele sunt multiple: fie ne-am ales de la început greșit cariera care nu ne reprezintă, fie lucrăm într-un domeniu care „moare”, iar reconversia profesională este obligatorie, fie ne-am descoperit o pasiune pe care vrem să o transformăm în meserie, sau, pur și simplu, am rămas fără job și perspectiva angajării în același domeniu este aproape inexistentă.
Schimbarea locului de muncă și tranziția către o nouă carieră poate fi dificilă la orice vârstă, dar la jumătatea vieții poate atrage provocări noi. Sunt o multitudine de motive care pot face trecerea de la o carieră la alta mai dificilă între 40 și 50 de ani: ai mai multe responsabilități financiare, cum ar fi școlile copiilor sau creditele ipotecare, iar reconversia profesională poate atrage instabilitate și este riscantă.
Specialiștii în resurse umane susțin, în același timp, că șansele de reușită privind reconversia profesională sunt mai mari, pentru că vii cu un bagaj de cunoștințe și cu o formare profesională în spate, care, deși nu au legătură cu domeniul nou ales, îți oferă o disciplină a muncii și o rigurozitate, care vor contribui la succesul ulterior.
Oricât de simplu ar părea, dorinţa de schimbare devine un amestec de nelinişte, teamă şi, de ce nu, entuziasm. Cea mai pertinentă dintre întrebări este „Oare procedez corect?” şi apare inevitabil pe buzele celor care fac primul pas în direcţia schimbării. Dacă ești pregătit să pornești pe un nou drum, îți prezentăm câteva recomandări, care îți vor fi de mare ajutor.
Ia în considerare unde visezi să ajungi în doi, cinci sau zece ani. Există un anumit titlu sau nivel pe care dorești să-l atingi? Există un stil de viață pe care vrei să-l ai? Dacă îți faci timp să te gândești la viitor, vei putea să identifici ce locuri de muncă sunt potrivite pentru tine pe termen lung sau să ajungi la țelul propus. Nu uita să-ți evaluezi punctele forte și calitățile. Indiferent de abilitățile tale, determinarea punctelor forte, asociată cu lucrurile pe care le faci cu plăcere, te pot ajuta să găsești o carieră de succes, care să te reprezinte cu adevărat.
Dacă ai decis să-ți schimbi domeniul de activitate, primul pas foarte important este să aduni cât mai multe informații. Mai întâi, va trebui să afli dacă este nevoie de calificări specifice. Apoi, ar trebui să te interesezi ce competențe și puncte forte se caută pentru postul respectiv, care este salariul mediu, dacă programul de lucru se potrivește cu stilul de viață sau cu angajamentele tale și dacă există considerente geografice la care trebuie să te gândești - de exemplu, dacă trebuie să te muți pentru acest job. După ce te-ai decis că postul respectiv este cu siguranță ceea ce ți-ar plăcea să faci, vorbește cu cineva din sectorul de activitate pentru a înțelege cum arată o zi de muncă și ce caută angajatorii când angajează noi candidați.
Chiar dacă nu ai experiență, nimic nu te oprește să acumulezi cunoștințe despre noua ta traiectorie profesională. Aruncă o privire pe LinkedIn Learning, Udemy sau Coursera, pentru a vedea dacă există cursuri introductive sau relevante care să nu coste prea mult. Adăugă apoi aceste cursuri în CV, când vei depune candidatura și folosește cunoștințele pe care le-ai dobândit pentru a arăta potențialilor angajatori că înțelegi anumite aspecte ale postului și că ești interesat de acest domeniu.
Alege diverse evenimente la care să participi, atât pentru informații și cunoștințe în domeniu, cât și pentru a intra în legătură cu oameni noi. Nu știi niciodată când va apărea următoarea oportunitate. Interacțiunile sociale pot fi cheia pentru obținerea locului de muncă visat. De multe ori, vei auzi despre poziții de la oameni pe care îi cunoști deja și, dacă ai o relație profesională cu acea persoană, este mai probabil să-ți transmită detaliile potențialilor angajatori.
Dacă ți s-a propus un interviu, este momentul să-ți arăți adaptabilitatea și disponibilitatea de învățare, față în față sau la telefon. Pe lângă faptul de a spune potențialilor angajatori că ești entuziasmat de oportunitatea locului de muncă, arată că ești dispus să faci tot posibilul pentru a dobândi abilitățile de care vei avea nevoie pentru a face bine munca respectivă. Ar trebui să iei în considerare posibilitatea de a căuta posturi de început de carieră sau stagii de practică în care este inclusă învățarea sau poate chiar să faci voluntariat un timp, pentru a câștiga experiență.
O schimbare în carieră poate avea și aspecte mai puțin pozitive față de fostul loc de muncă. De exemplu, dacă până acum aveai un program flexibil, la noul job poate va trebui să respecți un program mai strict, poate beneficiile financiare vor fi mai reduse la început sau nu vor mai fi anumite beneficii extra, precum alocații pentru transport sau alte bonusuri. Este important să pui în balanță aspectele pozitive și negative pentru a lua cea mai bună decizie asumat și bine informat. O nouă carieră poate, de asemenea, să aducă și o nouă rutină, care uneori poate afecta echilibrul pe termen scurt dintre muncă și viața personală.
Poate că ți-ai dat deja seama ce dorești și te simți pregătit să faci următorul pas către această decizie, dar mai este ceva ce ar trebuie să iei în considerare - finanțele tale. Totuși, depinde de situația fiecăruia dacă ar trebui sau nu să economisească niște bani înainte de a face schimbarea. Dacă intri într-o situație de desfășurare de activități independente, acest lucru îți va afecta și câștigurile. O strategie de ieșire poate însemna să rămâi unde te afli puțin mai mult pentru a-ți permite să îți menții finanțele în loc, astfel încât să poți face mutarea, fără a pune în pericol lucruri importante, precum locuința și întreținerea ta sau a membrilor familiei. Este important să te gândești pe termen lung la impactul pe care o tranziție în carieră l-ar putea avea asupra stabilității tale financiare. Dacă încerci să schimbi industriile, poți ajunge să începi de la zero într-o poziție de entry level.
Sportivii sunt adesea învățați să vizualizeze reușita, să se imagineze câștigători. Același concept se poate aplica și când vine vorba despre obiectivele în carieră. Deși uneori este posibil să ne dorim o schimbare în carieră, este normal să apară temeri și îndoieli. Nu știm dacă va fi decizia corectă, dacă ne va fi mai bine, de unde să începem. Însă, aceste gânduri duc adesea la inerție, iar asta ne ține pe loc. Este important să acționăm, reducând analiza exagerată. Cu siguranță, norocul este de ajutor, însă principalul catalizator este perseverența. Trebuie să ieși din zona de confort, să îți găsești motivația și să depui efort. Fiecare pas către cariera dorită necesită luarea unor decizii mari și riscuri esențiale.
Înainte de a face această schimbare, ar trebui să înțelegi ce te menține motivat. Este necesar să te întrebi dacă banii sau prosperitatea materială te motivează. Ce fel de mediu ți se potrivește cel mai bine? Ce este mai important pentru tine: venitul sau satisfacția în muncă? Vei avea o idee mai bună în ce direcție să mergi odată ce îți vei înțelege propriile așteptări. De asemenea, trebuie să știi ce te-ar face un angajat bun, care sunt pasiunile și abilitățile, alături de domeniile în care ai putea beneficia de mai mult training sau în ce fel de medii nu poți prospera. O listă a punctelor tale tari și slabe poate fi unul dintre factorii cheie, care te vor ajuta în alegerea următorului rol. Noi îți ținem pumnii și îți dorim succes!