Anual, pe data de 31 mai, marcăm Ziua Mondială fără Tutun. În 2016, în Republica Moldova a intrat în vigoare una dintre cele mai importante prevederi ale Legii privind controlul tutunului, care restricționează drastic fumatul într-o serie de locuri publice deschise și semideschise. Totuși, datele Ministerului Sănătății arată că, în pofida normelor legale înăsprite, numărul fumătorilor este într-o continuă creștere. Peste șase mii de oameni mor anual în țara noastră din cauza fumatului. Trei adulți din zece fumează, chiar dacă acest viciu provoacă boli cardiovasculare și cancer. Este și din cauza noilor țigarete electronice și a altor produse de acest gen. Deși oamenii le consideră mai puțin dăunătoare, medicii insistă că acesta este doar un mit.
Legea privind controlul tutunului interzice fumatul în toate spațiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, în toate spațiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente.
Art. 26 din Legea nr. 278/2007 privind controlul tutunului spune clar că fumatul este interzis în orice spațiu închis, utilizat în timpul serviciului sau muncii, dar și în orice spațiu semiînchis de la locul de muncă.
Ce înseamnă mai exact aceste spații. Potrivit legii:
Acum că am lămurit lucrurile, putem merge mai departe. Fumatul este interzis și în toate locurile adiacente sau complementare utilizate în mod obișnuit de către angajați. Este vorba despre coridoare, lifturi, antreuri, instalații tehnice, bufete, cantine, toalete, saloane, dar și încăperile exterioare, cum ar fi atelierele sau hangarele. Mai mult decât atât, legea interzice folosirea produselor din tutun şi în timpul utilizării vehiculelor în scopuri de serviciu.
Legea spune că fumatul este permis doar la locurile de muncă cu spații închise și semiînchise, precum și în spațiile deschise sau semideschise, amplasate astfel încât să nu permită pătrunderea fumului în spațiile închise sau semiînchise de la locurile de muncă.
Atenție! Angajatorii sunt obligați să aplice interdicția fumatului pentru tot spațiul administrat, cu afișarea avertismentului: „În această clădire/instituție fumatul este complet interzis”. Încălcarea interdicției de a fuma poate fi considerată și ca o abatere disciplinară și respectiv, angajatorul poate sancționa disciplinar salariatul, în conformitate cu prevederile Codului Muncii.
Conform art. 201 din lege, disciplina muncii reprezintă obligația tuturor salariaților de a se subordona unor reguli de comportare, stabilite în conformitate cu Codul Muncii, dar și alte acte normative.
În cazul în care o persoană încalcă aceste prevederi, ea este sancționată în conformitate cu prevederile Codului Contravențional.
Articolul 911 din Cod precizează că admiterea fumatului la locurile de muncă în care fumatul este interzis se sancţionează cu:
- amendă de la 7.000 la 8.000 de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere;
- amendă de la 9.000 la 10.000 de lei, aplicată persoanei juridice cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.
Atenție! Fumatul la locurile de muncă se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 1.400 de lei aplicată persoanei fizice. Locul de muncă este considerat orice spaţiu închis sau semiînchis utilizat în timpul serviciului sau muncii, indiferent dacă este remunerată activitatea sau nu. Locurile de muncă includ nu numai acele locuri în care se realizează nemijlocit activitatea, dar şi toate locurile adiacente sau complementare, utilizate în mod obişnuit de angajaţi în timpul activităţii.
Persoanele care atestă încălcări ale legii sunt îndemnate să sesizeze poliția. De asemenea, ar fi bine ca acestea să aibă fotografii sau materiale video în calitate de probe, care demonstrează că persoana încalcă prevederile legale. Contravențiile se examinează de organele supravegherii de stat a sănătății publice. Astfel, cetățenii pot sesiza încălcarea legii la Centrele de Sănătate Publică. Informații suplimentare despre modul de sesizare se pot găsi pe site-ul www.ansp.md. Ca să-ți ușurăm munca, ne-am gândit să atașăm mai jos un model de sesizare.
Potrivit ultimului studiu elaborat la nivel național, 3 din 10 adulți din țara noastră, cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, fumează activ. Aceasta reprezintă aproximativ 30% din populația adultă, cu o prevalență a fumatului de șapte ori mai mare în rândul bărbaților (52%), decât a femeilor (7,7%). Rezultatele studiului atestă o creștere a prevalenței fumătorilor cu peste două puncte procentuale, constituind 27,6 % (48,9 % bărbați și 6,3 % femei) față de datele aceluiași studiu efectuat în 2013 (25,3%).
Totodată, potrivit celor mai recente date, în Republica Moldova, 25% dintre adolescenți, cu vârsta de 13-17 ani, au folosit țigări electronice. Specialiștii în sănătate publică spun că unul dintre factorii care favorizează fumatul este apariția pe piață a produselor noi din tutun - țigaretele electronice și produsele în baza tutunului încălzit. Medicii afirmă că fumatul se face vinovat de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, al cavităţii bucale şi al vezicii urinare. În Republica Moldova, 9 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat. Alte riscuri ale fumatului:
Riscul creşte proporţional cu numărul de ţigări fumate! Fumătorii mor, în medie, cu 10 ani mai devreme decât nefumătorii.
Fumatul, indiferent că e vorba de țigări clasice, electronice sau narghilea, poate provoca afecțiuni grave. Statisticile arată că peste 6.000 de persoane mor în fiecare an în Moldova din cauza consumului de tutun. Iar la nivel mondial numărul deceselor anuale ajunge la circa 8 milioane. Culmea e că aproximativ 1,2 milioane sunt fumători pasivi, adică cei care inspiră fumul de țigară atunci când cineva fumează alături. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de compuşi chimici:
Republica Moldova, ca țară parte a Convenției cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului, continuă să consolideze cadrul legislativ privind controlul tutunului. Actualmente este în proces de promovare un nou proiect de lege pentru modificarea unor normative în domeniul controlul tutunului, care vine să transpună actele Uniunii Europene și să sporească apropierea legislativă de elementele-cheie ale acquis-ului comunitar, precum și noile evoluții în ceea ce privește produsele din tutun. Cele mai relevante reglementări propuse spre modificare includ următoarele aspecte: