Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femeile din Moldova este de 61 de ani
01-07-2024 6526
Timp de citire: 2 min.

Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femeile din Moldova este de 61 de ani

De astăzi, 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei crește cu șase luni și constituie 61 de ani. Pentru bărbați rămâne aceeași, de 63 de ani. De asemenea, din 1 iulie, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu cel al bărbaților și va constitui 34 de ani. Pentru femeile care au crescut cinci sau mai mulți copii, vârsta de pensionare este cu trei ani mai mică. Din 1 iulie, aceasta va fi de 58 de ani. În urma indexării cu 6% din 1 aprilie 2024, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare constituie 2.777 de lei.

Pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare - 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deţinătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității.

Vârsta de pensionare se majorează treptat până la 63 de ani, începând cu 1 iulie 2017. În patru ani, aceasta ar urma să se egaleze cu vârsta de pensionare a bărbaților. Mai exact, din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani. ...Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie 2024, stagiul complet era de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani. Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, însă doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile - dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activitatea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. Din 1 ianuarie 2024 se reexaminează și pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, cu condiția că persoanele au realizat un stagiu de cotizare de la 2 ani până la 7 ani.

Casa Națională de Asigurări Sociale reamintește tuturor despre serviciul electronic „Calculatorul vârstei de pensionare”, disponibil pe site-ul oficial al instituției, la secțiunea „Servicii electronice prestate de CNAS”. Acest serviciu permite utilizatorilor să afle anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?