Despre experiența de 21 ani în development și dezvoltarea unui produs de la zero. Interviu cu Vitalie Șova, Chief Information Officer la Enabld
16-02-2023 3732
Timp de citire: 2 min.

Despre experiența de 21 ani în development și dezvoltarea unui produs de la zero. Interviu cu Vitalie Șova, Chief Information Officer la Enabld

Vitalie, povestește-ne cum a început cariera ta în domeniul IT?  

Totul a început demult, de pe băncile liceului. Părinții văzând pasiunea mea pentru informatica, mi-au procurat un calculator. Nu din seria IBM PC/XT, ceva mai simplu, unde eu încercam sa elaborez diferite algoritmi. După liceu am ales să merg la Universitatea Tehnica din Moldova, facultatea Tehnologii Informaționale.                                                           

...

Vitalie Șova

Chief Information Officer la Enabld

La facultate tot timpul puneam accentul pe informatică și mai puțin pe alte discipline. După absolvire am avut ocazia să plec în Germania la Artec Technologies AG, unde și s-a început cariera mea ca Software Developer.  

 

 Poziția de CIO este una cheie în cadrul companiei. Cu ce anume se ocupă un СIO?  

Responsabilitățile unui CIO diferă de la o companie la altă. De regulă CIO-ul e persoana cheie care determină inițiativele și strategiile în dezvoltarea tehnologiilor informaționale.  

La Enabld CIO este responsabil de organizarea proceselor de lucru al echipei de development, definirea și aplicarea standardelor de code style, aplicarea bunelor practice în development, investigarea trend-urilor în IT și tehnologiilor noi, arhitectura soft a proiectelor. 

Enabld dezvoltă un produs propriu - CPaaS. Din câte cunosc dumneavoastră sunteți una din persoanele care au stat la bazele elaborării acestuia. Puteți să ne povestiți mai detaliat?  

Evoluția platformei CPaaS (Communcation Platform as a Service) s-a început cu Wholesale SMS Gateway, care era un produs specializat numai pe rutarea mesajelor scurte, apoi a fost integrat  “in house” cu alt produs - Enterprise platform.   

Deoarece clienții aveau tot mai multe cerințe, cu timpul a fost dezvoltat și produsul CPaaS. Dar având în vedere că ambele produse erau monolite după arhitectură, au început să apară probleme de performanță.  Ca soluție pentru creșterea performanței platformei am decis să trecem la arhitectură bazată pe microservicii. În timp destul de scurt am migrat toate features a platformei pe microservicii. Ca rezultat la moment nu avem nici o problema de performanță, deoarece orice microserviciu poate fi balansat orizontal.  

Ce provocări întâmpinați în activitate și cum faceți față?  

Cea mai mare provocare este gestionarea resursei de timp. Permanent avem cerințe noi de la clienți și întrebări curente de la colegi, care necesită suport în soluționarea problemelor. Pentru a le reuși pe toate încercăm să prioritizăm lucrurile corect și să le rezolvăm în dependență de prioritate.  

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Fiind CIO presupun că aveți o agenda foarte încărcată. Cum reușiți să fiți la curent cu toate tendințele și inovațiile din domeniu?  

Da, agenda este destul de încărcată, dar timpul liber este investit în studierea trend-urilor noi. Eu aceasta o fac cu plăcere. Cum și am mai menționat, sunt pasionat de tehnologii informaționale. Iar atunci când domeniul de activitate profesională coincide cu pasiunea personală, succesul este garantat.

 

...

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?