Articolul de astăzi nu este despre munca tradițională, cea la care petrecem câte opt ore pe zi, după care ne întoarcem acasă, la familie. Dar, despre munca asiduă, care te face să fii mai bun și care te ajută să-ți îndeplinești visele. Să-ți depășești limitele și să demonstrezi lumii întregi că poți și că niciun obstacol nu poate sta în calea dorințelor și aspirațiilor tale. Așa a făcut și continuă să facă Maria Radețkaia, o tânără de 21 de ani cu sindromul Down, care își organizează prima expoziție de pictură la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Tablourile ei, care transmit o stare de bine și atâta căldură, vor putea fi admirate în perioada 16-29 octombrie.
Maria Radețkaia este o tânără luminoasă și foarte creativă. Am surprins-o în parc, meditând cu pensula în mână. Îi place natura, florile și frumosul atât de mult încât îl redă cu atenție, grijă și multă armonie în lucrările sale. Poate și din acest motiv, tablourile Mariei îți captează atenția și îți induc o stare de bine. Totodată, îți reamintesc cât de frumoasă este viața și câtă splendoare se ascunde în tot ce ne înconjoară.
„Maria pictează câte două ore pe zi. De mică am observat că o pasionează acuarelele, desenul, de aceea am încurajat-o. Prin pictură își exteriorizează emoțiile, dar este și o modalitate de a comunica cu ceilalți. Lucrările ei îi îndeamnă pe oameni să creadă în propriile forțe, în visele lor și în talentul pe care-l au. Noi toți suntem buni la ceva, iar Maria, prin lucrările ei, le reamintește oamenilor că fericirea, și mai ales frumusețea, se ascund în lucrurile mici, în detalii. Trebuie doar să-ți dorești să vezi și să descoperi acest lucru”, susține Alla Radețkaia, mama Mariei, care o iubește necondiționat și care a mers împreună cu ea la cursurile și atelierele de pictură pentru a studia.
În lucrările tinerei pictorițe există multă viață, multă culoare și multă căldură. Maria utilizează în picturile sale destul de frecvent culoarea galben. Întâmplător sau nu, galbenul este una dintre cele două culori reprezentative ale sindromului Down. Cea de-a doua - este albastru, destul de prezent și el în lucrările pictoriței. Uneori, doar utilizarea lor este suficientă pentru a aduce vizibilitate acestei diagnoze și a susține acceptarea persoanelor cu sindromul Down.
„Eu am început să pictez la vârsta de 10 ani. Cel mai mult îmi place să redau în lucrările mele frumusețea florilor, iar acest lucru mă face să zâmbesc”, spune Maria.
Atunci când zâmbește Maria, zâmbește și mama ei, Alla și automat ambele devin mai fericite. Tinerei îi place și să cânte. Este un alt talent al Mariei. Doar că, ea niciodată nu fredonează ceva în timp ce pictează. Și nici invers. Sunt două activități diferite, în care se implică atât de mult, încât nu-i mai rămâne timp și energie pentru altceva. Mai întâi una, după care alta, deoarece Maria a înțeles foarte devreme că doar prin disciplină și multă responsabilitate visele pot deveni realitate.
„Aripile Visului” - așa se intitulează expoziția Mariei care va fi lansată pe 16 octombrie. Vernisajul va avea loc la ora 13:00. Lucrările vor putea fi admirate la Muzeul Național de Istorie al Moldovei până pe data de 29 octombrie.
„Culorile mi-au dat aripi, care m-au ridicat spre ceruri. Vor fi expuse 20 de lucrări pe care le-am realizat în ultimii doi ani. Împreună cu mama, am ales cele mai frumoase și reușite picturi, care sperăm să le placă și să-i inspire pe vizitatori”, afirmă visătoare Maria.
„Este o expoziție foarte frumoasă. Oamenii vor pleca de la eveniment cu bună dispoziție. Vernisajul va avea loc chiar de ziua mea de naștere. A fost o întâmplare o sorții, chiar nu am planificat acest lucru. Va fi una dintre cele mai frumoase aniversări. De parcă universul ar fi vrut să-mi facă un cadou. Și, i-a reușit de minune”, declară cu zâmbetul pe față Alla Radețkaia.
Tânăra este mereu încurajată de ambii părinți, care s-au mutat recent în Chișinău, din orașul Bender, doar pentru ca ea să aibă acces la servicii de calitate și activități de socializare mai bune, diverse și interesante.
Important! Delucru.md te îndeamnă să mergi neapărat la expoziția Mariei. Nu uita să iei cu tine și un prieten. Te încurajăm chiar și să procuri un tablou. Te asigurăm că va fi o investiție în starea ta de bine, deoarece tablourile pictoriței transmit atât de multă liniște și inspirație, care se integrează de minune în orice casă, birou sau spațiu. Prin gestul tău, îi vei demonstra Mariei că îi apreciezi talentul, munca și creativitatea și o vei susține, mai mult moral decât financiar, să continue să picteze și să-i bucure pe cei din jur cu lucrările sale. Iar tu, de fiecare dată când vei privi la tablou, îți vei reaminti că poți. Deoarece Maria ți-a demonstrat că se poate!
Expoziția nu ar fi avut loc fără suportul și implicarea Fundației „Plaiul Soarelui”, care susține și promovează incluziunea socială a persoanelor cu sindromul Down.
Pe lângă Ziua Internațională a Sindromului Down, celebrată pe data de 21 martie, mai este și Luna conștientizării Sindromului Down în octombrie, instituită încă în anul 1980. Nu în zadar este desemnată o lună întreagă, deoarece acest subiect este foarte complex și puțin promovat. Doar prin comunicare și exemple pozitive putem contribui la incluziunea socială a acestor persoane.
Nu uita! Divizibilitatea NU anulează abilitatea. Toți oamenii, inclusiv cei cu Sindromul Down, se nasc egali în drepturi. Au vise și scopuri de urmat, vor să aibă cariere și familii sănătoase și fericite, pot conduce, merge la muncă, absolvi o facultate, pot merge la întâlniri, se pot căsători și pot contribui la dezvoltarea societății.
Fiecare om are dreptul la dezvoltare, participare, incluziune. Convenția ONU privind Drepturile Copilului și Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități recunosc și evidențiază importanța asigurării condițiilor pentru ca toți copiii și adulții cu dizabilități să se bucure de toate drepturile fundamentale ale omului.